Krzyko 3 Posted October 1, 2012 Hej! Jaka jest Wasza opinia nt dropsów fermentacyjnych sladka? Czy ktoś ich używa? Przejrzałem forum, ale nie wydaje mi się, żeby były one często stosowane... Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 1, 2012 (edited) Nie są często stosowane, bo porównaniu do cukru cenowo nie konkurują. Natomiast plusem jest wygoda i szybkość zastosowania, nie trzeba ważyć, rozcieńczać, przelewać. Jak jeszcze butelkowałem to ostatni sezon na cukierkach właśnie robiłem. Edited October 1, 2012 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 1, 2012 Też raz ich użyłem, raczej z ciekawości niż chęci regularnego stosowania. Wygodna i sterylna aplikacja do butelek, waga jednego cukierka 3g. Raczej ciekawostka w domowym browarze z racji ceny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted October 1, 2012 Ja używam takich cukierków firmy Cooper's. Podczas kegowania mam zwykle wystarczająco piwa na dodatkowe zabutelkowanie 1 albo 2 butelek. W ten sposób zawsze mam w domu kilka butelek które mogę ze sobą gdzieś zabrać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bene 0 Posted October 1, 2012 (edited) Też używałem i polecam. Nie musisz się pierniczyć z cukrem, ważeniem, mierzeniem. Szybko i bez stresowo. Ale oczywiście nie tak tanio jak cukier. Edited October 1, 2012 by bene Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted October 2, 2012 Zrobiłem kiedyś test i zabutelkowałem jedną warkę z nimi i z cukrem. Wg mnie dały większe nagazowanie, ale minimalnie. Na pewno piwo nagazowywało się za to wolniej. Może to też placebo, ale znajomi stwierdzili, że było bardziej "gorzkie/ekstraktywne" Quote Share this post Link to post Share on other sites