Jump to content
b.dawid

"Cydr" kartonikowy

Recommended Posts

kupowałem ten sok w Realu... jeżeli to ten sam to gęstość początkową miał 12 blg.

Royal apple, mimo że w gazetkach była słoneczna tłocznia - w zasadzie teraz to nie ma znaczenia :D będę obserwował temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem 4 kartony po 5l w Carefourze. Cena 15.99 za karton. 10,5g cukru w litrze. Pół puściłem na Białych walonkach, pół na Irlandzkich ciemnościach.  Poczekamy zobaczymy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gozdawa French Cider dały pustkę zarówno w aromacie jak i w smaku

No właśnie mam w butelkach od czerwca cydr na tych drożdżach z jabłek wyciśniętych sokoworiówką i smak potwierdzam: pusty, mało jabłkowy, wręcz jakbym pił szampana.

Edited by eresz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś do kilku litrów biedronkowego soku dałem to co zostało na dnie butelki z piwa na s04, fajnie zjadły, tylko było mocno wytrawne

Edited by Tom Kos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie robię eksperyment z sokiem biedronkowym oraz z napojem jabłkowo-miętowym i drożdżami "Sherry" od Zamojskich, wcześniej robiłem z drożdżami "Malaga 1" ale cyder miał posmak drożdżowy. Mam pytanie o refermentacje sokiem, ile należy wlać do 1 butelki (zawszę używałem cukru)?

Pzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mam pytanie o refermentacje sokiem, ile należy wlać do 1 butelki (zawszę używałem cukru)?

1. jakim sokiem (ile w nim jest cukru)?

2. jakie chcesz nagazowanie (ile g cukru na 1l) ?

 

BTW, to są rachunki na poziomie.... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co roku robię z jedną partię cydru kartonikowego, bo jakoś nie mam warunków, ani ochoty by samemu wyciskać sok z jabłek, na te lepsze soki mi szkoda kasy, bo wielkim miłośnikiem cydru nie jestem no i w tym roku postanowiłem mój cydr aprejdować.

Zawsze robiłem go na drożdżach Tokay,  tym razem użyłem sherry z Vinusa, dodatkowo zaszczepiłem  go żyjątkami odzyskanymi z piwa Chad King of The Wild Yeast oraz Lindemands Cuve Rene Oude Geuze, zobaczymy czy spowoduje to urozmaicenie w corocznym cydrze kartonikowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pamiętam już źródła, ale gdzieś kiedyś znalazłem info, że właściwa temperatura fermentacji jest wtedy, kiedy 1Blg dziennie drożdże zjadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie tęż robi się cydr kartonikowy w sumie ok 27 litrów. Sok z Biedronki po 1.59 zł. oraz drożdże uniwersalne LS2. Po 5 dniach fermentacji Blg spadło niemal do zera. Dosłodziłem to syropem z 3 kg cukru i ruszyło dalej. W smaku kwaskowaty ale smaczny. Za kilka dni butelkowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapusciłem cydr z kartonu na drożdzach MJ M02, po 20h brak oznak fermentacji. Faktycznie muszą być jakieś przymulone te drożdże, poczekam jeszcze czy coś się ruszy w końcu.

 

Po 24h drożdże ruszyły.

 

Po 15 dniach burzliwej zabutelkowany. Z 11 blg zeszło do zera. W aromacie lekka belgia, a w smaku wytrawne białe wino. 

Edited by Przemo_666

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, male pytanko czy już butelkować, sok z kartonu słoneczna tocznia 10 L jabłko-gruszka, plus 4 litry soku z koncentratu, postawione w poniedziałek tydzien temu (10 blg)  i wczoraj w poniedziałek miało 2 blg , czy czekać jeszcze? w menzurce lekko bombelkuje, a i drozdze cyderini strong

Edited by misio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekaj, nie śpiesz się daj mu czas i mierz co 2 dni Blg. U mnie cydr kartonikowy stał 3.5 tyg i wyszedł zacny

Edited by Konstoi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem 4 kartony po 5l w Carefourze. Cena 15.99 za karton. 10,5g cukru w litrze. Pół puściłem na Białych walonkach, pół na Irlandzkich ciemnościach.  Poczekamy zobaczymy...

 

I jak Ci wyszedł cydr na drożdżach piwowarskich?

 

Mam świeżą gęstwę FM26 (Belgijskie Pagórki) i zastanawiam się czy jest sens ryzykować - a może lepiej dedykowane M02 albo może szampańskie...

Edited by Piwer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz to zawsze można poeksperymentować, jak nie masz to Gozdawa ma drożdże cydrowe.

 

Normalnie tej firmy bym nie polecał... ale robiłem na nich cydr z soku parę postów wyżej (Royal Apple, bo najtańszy tłoczony w Selgrosie) ) - wyszedł wytrawny, zszedł do 0Blg, na cichą dorzuciłem 20g Cascade i Mosaica, bo akurat miałem - wyszło bardzo smacznie.
A, refermentowałem sokiem - na 18l do rozlewu dolałem litr soku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rowniez popelnilem cydr z kartonika z soku z biedronki. Drozdze dokupilem winne w markecie budowlanym. Po 3 tygodniach w butle z 4 pastylkami slodzika z kauflanda i miarka cukru do refermentacji. Pierwsza otwarta flaszka po 2 tygodniach celem sprawdzenia co i jak, no i myslalem ze juz bedzie mozna to pic. Bo jakies proste piwa plus minus po takim czasie mozna pic i sa juz w miare ok nagazowane. A wiec zapach jakis dziwny i cos malo gazowane, a cydr glownie robie dla żony. Myslalem ze nic z tego nie bedzie, ale teraz juz jest okolo 1.5 miesiaca po kapslowaniu i jestem w szoku jak sie zmienil. Aromat i smak jablkowy, dobre nagazowanie ale nie przesadzone i co mnie zdziwilo piana utrzymuje sie do samego konca. Podsumowujac wiec trzeba dac cydrowi z 2 miesiace na ulozenie sie w butelkach i dopiero mozna w pelni cieszyc sie ze spozycia. Cydr klarowny. Juz prawie go nie ma bo amatorek w rodzinie nie brakuje do spozywania takich napojow. Na gestwe poszedl sok tloczony z biedry. Juz ponad miesiac stoji i zakapsluje to na weekend bo wiecznie brak czasu. Tloczony nie klaruje sie nic a nic. Nastepny w planie cydr na drozdzach dedykowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rowniez popelnilem cydr z kartonika z soku z biedronki. Drozdze dokupilem winne w markecie budowlanym. ...

Na jakich drożdżach dokładnie fermentowałeś?

Właśnie jest promocja na soki w Biedronce np. jabłkowy riviva 1L-1,59zł,

Jak uda mi się kupić soczek ;)  to nastawie dwa balony mam gęstwę  po S-04 i obok mnie w sklepie ogrodniczym widziałem drożdże biowin płynne tokay, robił ktos na tych z biowina??.

Kupować soczek i nastawiać :D

Edited by nidzwiadekk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermivin PDM - do win bialych, czerwonych i miodow pitnych. Takie zolto-pomaranczowe opakowanie. Tez musze udac sie po soczek do biedry :-D na tokajach tez robili i bylo ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tym z biedry Riviva wychodzi spoko czy lepiej ten tloczony Vital Fresh 3 litrowy po 9zl?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na weekend kapsluje ten z vital fresh. Nie klaruje sie on nic a nic. Vital mysle lepszy bo 100% sok, mimo ze bedzie metne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisalem post wczesniej.

 

Fermivin PDM - do win bialych, czerwonych i miodow pitnych. Takie zolto-pomaranczowe opakowanie.

 

Amiga 600

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...