Jump to content
b.dawid

"Cydr" kartonikowy

Recommended Posts

Jeszcze nic. Portera robie na pierwszy konkurs. Mam tylko 18l soku. Więcej nie robie bo mi się nie chce nosić takich ciężarów :) Czekam na koniec fermentacji i potem na dolniakach robie ten cydr. Ciekawi mnie jaki zapach będzie.
Może za trzy tygodnie zaczne.

W planach jest jeszcze nagazować miód pitny w okolicy tych 5% alko z jakimś sokiem, albo hibiskusem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 dni fermentacji na w34/70 Piana jak na zdjęciu, mętne też. Enzym dodany przy 6C więc pewnie nie działa. Moja wina. Czekam dalej co będzie :)ddd2a056957ca07d403614aadc055dbb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak tam [mention=14420]INTseed[/mention], sprawdzałeś coś?:)
Znów byłka promka i tym razem zakupiłem 30l, ale podzieliłem na dwa wiadra, różne drożdże ładnie działają w 15°. Teraz też sprzyja pogoda i może samo wystawienie na dwór na parę dni mi wyklaruje może, a jak nie będę próbował z pekto .
Robiłeś może pomiar do ilu ci z chodzi sok nfc? Mam go już dwa tygodnie na fermentacji i zszedł do 4.5brix Gęstwa w34/70 Sok połączenie jabłka z winogronami. Zapomniałem o pomiarze przed :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak tam [mention=14420]INTseed[/mention], sprawdzałeś coś?:)
Znów byłka promka i tym razem zakupiłem 30l, ale podzieliłem na dwa wiadra, różne drożdże ładnie działają w 15°. Teraz też sprzyja pogoda i może samo wystawienie na dwór na parę dni mi wyklaruje może, a jak nie będę próbował z pekto .
Nie sklarował mi się. Ale drożdze lagerowe bardzo ciekawe są. Jest bardziej pijalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 minut temu, INTseed napisał:

Nie wiecie może ile około % alkoholu wyjdzie z 1kg cukru plus 8l soku z wiśni nfc? Miało być takie do 14% winko.

http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf

O ile pamiętam tam są tebele dotyczące poszczególnych owoców.

A ten sok ile miał cukru? Bo jak wiesz to możesz ten potencjalny alkohol obliczyć przecież, wzory są na wiki.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
O ile pamiętam tam są tebele dotyczące poszczególnych owoców.
A ten sok ile miał cukru? Bo jak wiesz to możesz ten potencjalny alkohol obliczyć przecież, wzory są na wiki.
Sok ma od 10 do 13brix według producenta. Od razu dowaliłem 1kg cukru.
Czy taka ilość dała więcej niż 14%? Zeszło do 10brix. Nie robiłem pomiaru ile było przed dodaniem cukru :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.