pape 0 Posted September 30, 2012 Witam, Warka 49 - oczywiście AIPA (chyba 6-sta), Rozlana 3 czerwca. IBU wyliczone 68 i chyba tak było. Ostatnia butelka otworzona dzisiaj - piękny aromat wyczuwalny z daleka (choć tylko 25 gr cascade na zimno), piana super, w smaku sporo cytrusów, ale goryczka gdzieś sobie poszła. Czy po 4 miesiącach to normalne? Ciemna butelka w ciemnej piwnicy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted September 30, 2012 Tak to normalne - goryczka łagodnieje z czasem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted April 2, 2013 Witam, Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać Ktoś podpowie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted April 2, 2013 Mi się wydaje że mocna ale krótka goryczka jest bardzo fajna. Po co to zmieniać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 2, 2013 Witam, Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać Ktoś podpowie? Nie wiem o jakim piwie rozmawiamy ale krótki goryczkowy finisz to zaleta raczej, wadą natomiast długo zalegająca goryczka. 1 Slonx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted April 2, 2013 Takie uwagi były głównie przy piwach mocno chmielonych (AIPA, IIPA, NZIPA). Z tego co udało nam się konkretniej ustalić chodzi o "jak weźmiesz łyka np Rowing Jacka, czy Ataku Chmielu to po przełknięciu czujesz jeszcze jakiś czas gorycz w przełyku, a czasami nawet z każdym kolejnym łykiem ta goryczka się nakłada" mniej więcej taka była opinia. Nie chodziło o zaleganie goryczki w ustach, a raczej dłuższe "osadzanie się" i pozostawanie (odczuwanie) w przełyku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 2, 2013 (edited) Kubki na smakowe gorzkie są na końcu języka więc trzeba przełknąć żeby poczuć, myślę że rozmawiamy o tym samym jednak. Jeśli chcesz więcej goryczki zwiększ jeszcze bardziej IBU, ale jak pisze Andy nie kombinowałbym, bo jest dobrze. Edited April 2, 2013 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites