Skocz do zawartości
pape

Znikająca goryczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Warka 49 - oczywiście :cool: AIPA (chyba 6-sta),

Rozlana 3 czerwca. IBU wyliczone 68 i chyba tak było.

Ostatnia butelka otworzona dzisiaj - piękny aromat wyczuwalny z daleka (choć tylko 25 gr cascade na zimno),

piana super, w smaku sporo cytrusów, ale goryczka gdzieś sobie poszła.

Czy po 4 miesiącach to normalne? Ciemna butelka w ciemnej piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika :) Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać ;) Ktoś podpowie? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika :) Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać ;) Ktoś podpowie? :)

Nie wiem o jakim piwie rozmawiamy ale krótki goryczkowy finisz to zaleta raczej, wadą natomiast długo zalegająca goryczka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie uwagi były głównie przy piwach mocno chmielonych (AIPA, IIPA, NZIPA). Z tego co udało nam się konkretniej ustalić chodzi o "jak weźmiesz łyka np Rowing Jacka, czy Ataku Chmielu to po przełknięciu czujesz jeszcze jakiś czas gorycz w przełyku, a czasami nawet z każdym kolejnym łykiem ta goryczka się nakłada" mniej więcej taka była opinia. Nie chodziło o zaleganie goryczki w ustach, a raczej dłuższe "osadzanie się" i pozostawanie (odczuwanie) w przełyku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kubki na smakowe gorzkie są na końcu języka więc trzeba przełknąć żeby poczuć, myślę że rozmawiamy o tym samym jednak. :)

Jeśli chcesz więcej goryczki zwiększ jeszcze bardziej IBU, ale jak pisze Andy nie kombinowałbym, bo jest dobrze.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×