Jump to content
Sign in to follow this  
pape

Znikająca goryczka

Recommended Posts

Witam,

 

Warka 49 - oczywiście :cool: AIPA (chyba 6-sta),

Rozlana 3 czerwca. IBU wyliczone 68 i chyba tak było.

Ostatnia butelka otworzona dzisiaj - piękny aromat wyczuwalny z daleka (choć tylko 25 gr cascade na zimno),

piana super, w smaku sporo cytrusów, ale goryczka gdzieś sobie poszła.

Czy po 4 miesiącach to normalne? Ciemna butelka w ciemnej piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika :) Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać ;) Ktoś podpowie? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika :) Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać ;) Ktoś podpowie? :)

Nie wiem o jakim piwie rozmawiamy ale krótki goryczkowy finisz to zaleta raczej, wadą natomiast długo zalegająca goryczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie uwagi były głównie przy piwach mocno chmielonych (AIPA, IIPA, NZIPA). Z tego co udało nam się konkretniej ustalić chodzi o "jak weźmiesz łyka np Rowing Jacka, czy Ataku Chmielu to po przełknięciu czujesz jeszcze jakiś czas gorycz w przełyku, a czasami nawet z każdym kolejnym łykiem ta goryczka się nakłada" mniej więcej taka była opinia. Nie chodziło o zaleganie goryczki w ustach, a raczej dłuższe "osadzanie się" i pozostawanie (odczuwanie) w przełyku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kubki na smakowe gorzkie są na końcu języka więc trzeba przełknąć żeby poczuć, myślę że rozmawiamy o tym samym jednak. :)

Jeśli chcesz więcej goryczki zwiększ jeszcze bardziej IBU, ale jak pisze Andy nie kombinowałbym, bo jest dobrze.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...