Jump to content
coder

Pożywka dla drożdży

Recommended Posts

 

Taka do piwa się nada?

Azotu i fosforu w brzeczce jest wystarczająca ilość.

 

Czyżby?

 

Most of the time, wort will be adequately nutritious to the yeast. If it is deficient, however, it is most likely a lack of nitrogen, phosphorus, zinc and biotin. Yeast needs nitrogen and phosphorus in significant quantities that may not be in adequate supply in wort, particularly for beers at each end of the original gravity spectrum. Both lighter and heavy styles of beer may rely on non-malt adjuncts; the former to keep the color light and the latter to boost alcohol or manage color and/or flavor. Either way, refined sugars or other non-malt adjuncts do not contain many of the things yeast need, but this is not typical. Zinc and biotin are two things that tend to be deficient in both barley malt and brewing water. Therefore, some supplementation of nitrogen, phosphorus, zinc and biotin is helpful in most situations to achieve top yeast performance.

Cytat pochodzi stąd: http://byo.com/stories/issue/item/1908-yeast-nutrients-techniques

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

podbijam temat dwoma pytaniami:

1/ czy dodawanie do wrzącej brzeczki pożywki z witaminami nie kończy ich (witamin) kariery? czy to tylko mit wyniesiony z mamusiej kuchni?

2/ jedyna pożywka zawierająca cynk jaką znam to Wyeast. spotkaliście jakieś inne dostępne w naszych sklepach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba dość trudne pytanie, wiem że niektóre witaminy są termostabilne... przy czym w pewnych warunkach ich odporność jest mniejsza (np. pH, dostęp tlenu/światła), np. B1 jest dość odporna na temperatury w środowisku kwaśnym, w środowisku zasadowym lub zbliżonym do neutralnego jej stabilność maleje.

Więc jeśli chciałbyś to sprawdzić, to musiałbyś sobie wyguglować daną witaminę i sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc jeśli chciałbyś to sprawdzić, to musiałbyś sobie wyguglować daną witaminę i sprawdzić.

no to czytam i zakładam, że w pożywce są następujące witaminy:

B1 - tak jak pisałeś, jej stabilność zależy od pH środowiska, "Podczas procesów kulinarnych straty sięgają 20-50%"

B2 - termostabilna,

B4 - nic o jej stabilności nie znalazłem, ale skoro B5 jest mniej stabilna, należy przyjąć że strat nie ma albo są znikome (<15%)

B5 - straty podczas gotowania od 15 do 30%

B6 - termostabilna

B12 - termostabilna w środowisku pH 4-7 (czyli dla brzeczki ok)

PP - w termostabilna i odporna na odczyn środowiska

 

zakładam też, że minerały (Mg, Na, K, Ca, Zn) nie ulegają rozpadowi (i tak pewnie nie występują w formie czystej.

 

jako, że jestem totalnym amatorem, chętnie przyjmę konstruktywną krytykę ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej kupić gotową i nie zawracać sobie głowy duperelami , czasami zamiast pożywki dodaję drożdże piekarnicze i moim zdaniem na pweno nie pogarsza a czy pomaga   :eusathink: , mam nadzieje   że tak   :) . Dla czego tak piszę , no bo żeby to stwierdzić trzeba by było przeprowadzić badania porównawcze , a tego nie robiłem , jedynie zaufałem jakimś tam publikacjom .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

orientujecie się czy jest obecnie na rynku polskim jakaś pożywka która by zawierała cynk? Czy to co jest w sklepach piwowarskich to nie jest Activit od L’Institut Œnologique de Champagne (IOC), tyle że po porcjowane? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, słyszałem gdzieś że dobrą pożywką może być dodanie gęstwy podczas gotowania, drożdże zginą a to co zostanie pomoże nowym dodanym do brzeczki. Była by to dobra opcja kiedy mamy jakąś starą gęstwę której nie zamierzamy używać do fermentacji. Ktoś może potwierdzić albo zaprzeczyć?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytałem głownie z ciekawości bo nigdy nie używałem żadnej pożywki. Użycie gęstwy jako pożywki jest łatwiejsze kiedy mam już surowce przygotowane i na razie nic nie planowałem zamawiać. Wczoraj butelkowałem pszenicę na WB06 i zebrałem gęstwę która i tak miała iść w kanał, a planuję uwarzyć stouta w tym tygodniu (na innych drożdżach) więc jak znalazł na wypróbowanie tej metody :)

 

PS. Teraz przeglądałem asortyment sklepu w którym zazwyczaj kupuję i pożywka się skończyła :) Jest za to pożywka do drożdży winiarskich, czy ewentualnie też się nada? Skład jest inny ale się nie znam:

Pożywka dla drożdży winiarskich: Wodorofosforan (V) diamonu (DAP)

Pożywka dla drożdży, przypuszczam że piwnych, producent WyeastWitaminy, minerały, cynk, fosforany, azot organiczny, nieorganiczny

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

W dniu 8.01.2019 o 23:21, Daniel() napisał:

Dodaje najczęściej na koniec gotowania.

 

Są przeciwwskazania żeby dodać na późniejszym nieco etapie? właśnie skończyłem natleniać brzeczkę gdy do drzwi zapukał listonosz z paczuszką......

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, bielok napisał:

Cześć.

 

 

Są przeciwwskazania żeby dodać na późniejszym nieco etapie? właśnie skończyłem natleniać brzeczkę gdy do drzwi zapukał listonosz z paczuszką......

Raczej nie, dodaje w procesie gorącym tak dla pewności. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej nie ma przeciwwskazań. Na zagranicznych forach czytałem, że zalecają dodawać pożywkę w 2 etapach. Połowę na samym początku i drugą połowę po upływie około 3-4 dni od zadania drożdży.

Według mnie, to już przerost formy nad treścią. Mają małe mendy dużo jedzenia na start i niech się cieszą ;)

Warto jednak, żeby dawana pożywka była zdezynfekowana. Najłatwiej to zrobić przez krótkie gotowanie albo zalanie pożywki wrzątkiem

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Daniel() jeżeli mówimy o dodawaniu cynku w postaci soli ZnCl2, to nie będzie miało to też wpływu na zwiększenie ilości chlorków? Przez co trzeba będzie brać poprawkę na dodawanie innych soli (chlorek wapnia)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, marek85 napisał:

@Daniel() jeżeli mówimy o dodawaniu cynku w postaci soli ZnCl2, to nie będzie miało to też wpływu na zwiększenie ilości chlorków? Przez co trzeba będzie brać poprawkę na dodawanie innych soli (chlorek wapnia)?

Bardzo niewielki. Mozesz założyć że chloru wagowo wprowadzasz tyle samo co cynku. Chlor ma masę molowa 35g/mol, cynk 65g/mol. W chlorku cynku są dwie cząsteczki chloru więc na wagę wychodzi bardzo podobnie. Dawkowanie jest bardzo niewielkie. Aby poczuć wpływ chlorków na smak muszą być ich większe ilości, dużo większe. Jeżeli znajdziesz chwilę czasu to zerknij tutaj:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/8/2019 at 11:21 PM, DanielN said:

Czysty chlorek cynku szybko chłonie wodę. Jednakże po rozpuszczeniu w wodzie demineralizowanej będzie widoczny jako rozpuszczone przezroczyste płatki. Jeżeli chcesz aby się całkowicie rozpuścił musisz obniżyć pH za pomocą kwasu.

 

Do jakiego ph? Zrobiłem 100 ml takiego roztworu i dotknięcie wody końcówką łyżeczki która dotknęła kwasu już zbiło ph do 2.8, nie za nisko? :) I dzięki za przepis na tę pożywkę, będę teraz używał do każdej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.01.2019 o 23:21, DanielN napisał:

Odbierz strzykawką ile trzeba i zadaj pod koniec gorącego procesu.

 

@DanielN jak dlugo taka pożywka moze stac zamknięta? mam juz ja ok pol roku i zastanawiam sie czy z czasem moze tracic właściwości lub wrecz rozwinąć cos sie w niej i czy nie lepiej zrobic nowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.11.2019 o 21:56, leonzn napisał:

 

@DanielN jak dlugo taka pożywka moze stac zamknięta? mam juz ja ok pol roku i zastanawiam sie czy z czasem moze tracic właściwości lub wrecz rozwinąć cos sie w niej i czy nie lepiej zrobic nowa

Nie powinna. Swoje trzymam w malutkich słoiczkach i po 3-4 miesiącach robię nową. Jak mam to używam od Wyeasta, ale nie zawsze można ją kupić w sklepach. Wtedy posiłkuje się ta co opisałem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.11.2019 o 09:03, DanielN napisał:

Nie powinna. Swoje trzymam w malutkich słoiczkach i po 3-4 miesiącach robię nową. Jak mam to używam od Wyeasta, ale nie zawsze można ją kupić w sklepach. Wtedy posiłkuje się ta co opisałem. 

Czy rozpuszczony ZnCl2 w wodzie (osmoza) po sterylizacji w szybkowarze straci właściwości? Zakładając ok 10% na odparowanie wody, to nie za dużo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Radi_wroc napisał:

Czy rozpuszczony ZnCl2 w wodzie (osmoza) po sterylizacji w szybkowarze straci właściwości? Zakładając ok 10% na odparowanie wody, to nie za dużo?

 

A po co chcesz go rozpuszczac w wodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...