Jump to content

Pożywka dla drożdży


coder
 Share

Recommended Posts

Spotkałem się z praktyką dodawania do warzenia 1/2 łyżeczki pożywki dla drożdży Wyeast Nutrient Blend, podobno dobrze wpływa na fermentację.

W Polsce nie jest dostępna, ale może którać z wieloskładnikowych pożywek winiarskich byłaby podobna - co wy na to, winiarze?

 

Był już o tym watek na browar.biz:

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=75084

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 1 year later...

Pożywka jest szczególnie ważna prze ponownym używaniu gęstwy. Drożdże dostarczone przez producenta mają nagromadzony zapas cynku. Używając gęstwy fermentujemy kolejnymi pokoleniami drożdży, które już potrzebnego cynku nie maja skąd wziąć (w brzeczce jest go niedobór). Jest to główny (poza dostępnością tlenu) czynnik ograniczający potencjał drożdży do namnażania się.

 

Sprawa ważna również przy starterach - tam namnażamy drożdże jeszcze przed właściwą fermentacją - więc jeśli tę chcemy mieć poprawną, warto sypnąć pożywki z cynkiem.

 

Za to wydaje się to zupełnie zbędne podczas warzenia z użyciem drożdży suchych.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
jeśli używasz pożywki Wyeasta, to producent sugeruje przy starterach tyle samo pożywki, co dla całej warki, czyli pół łyżeczki (2.2gr)

 

Konsekwencją użycia tej pożywki w starterze będzie jego kwaśny smak - sama pożywka w smaku jest bardzo kwaśna. Piszę o tym bo sam ostatnio, po zadaniu startera, spróbowałem jego resztek i przeraziłem się jego kwaśnym smakiem. Pierwsza myśl - infekcja, ale po chwili namysłu doszedłem do przyczyny tej kwaśności.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

I ja się ostatnio przeraziłem, pisałem o tym tutaj. Spróbowałem startera przed zadaniem, a tam kwach. Smak OK, zapach OK, ale kwaśny. Nie powiązałem tego z użyciem pożywki.

Link to comment
Share on other sites

Taka do piwa się nada?

Azotu i fosforu w brzeczce jest wystarczająca ilość.

 

Mam zaplanowane warzenie na ten tydzień, a cała pożywka mi wyszła. Szkoda mi bulić 17 PLN za kuriera i 5 PLN za paczkę pożywki, więc pytanie, czy da się ją czymś innym zastąpić (szerzej dostępny produkt, o podobnym składzie)? W ostateczności po prostu jej nie dodam, świat się nie skończy.

Link to comment
Share on other sites

To tym razem nie dodawaj i kup sobie przy okazji. Ja na Twoim miejscu kupiłbym duże opakowanie pożywki. Bardziej się opłaca i na dłużej wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

Taki jest plan, bo 10 gr. to jednak za mało i potrafi się skończyć w nieoczekiwanym momencie :). Jak to Dagome określił, ilość homeopatyczna. Szkoda, że tylko w CP większe paczki mają.

Link to comment
Share on other sites

Z testów praktycznych, osoby wspomnianej w opisie, ogólnie wynika, że dzięki niej drożdże szybciej powracają do życia po liofilizacji, są bardziej aktywne, ich kondycja jest lepsza. Ale jaki efekt smakowy, i czy zauważalny, jest na finalnym produkcie (piwie) to już sprawa na czyjeść, dalsze testy.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Pożywka jest szczególnie ważna prze ponownym używaniu gęstwy

Czy tyczy się to też gęstwy po sucharach?

Logika podpowiada że tak, ale pytam bo to:

 

 

Za to wydaje się to zupełnie zbędne podczas warzenia   fermentacji z użyciem drożdży suchych

zasiało u mnie wątpilwości.

Edited by lukasmac
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.