Skocz do zawartości
chomiczon

Refermentacja w butelkach - program referm21

Rekomendowane odpowiedzi

11-ta warka poza mną a ja dopiero dzisiaj przeczytałem uwagę w programie referm21.

Cytuję: "Wyniki będą dokładniejsze jeżeli cukier rozpuści się w wodzie tak by uzyskać łącznie ilość mieszaniny taką jak wyliczona wyżej ilość rezerwy"

 

Do tej pory rozpuszczałem glukozę w 500-750ml wody i dodawałem do fermentora z kranikiem i na to dekntacja po cichej.

 

Z obliczeń programu wynika, że powinienem mieć 1,6dm3 rezerwy. Czyli wg. programu powinienem glukozę rozpuścić w takiej ilości wody, żeby uzyskać te 1,6dm3 roztworu. Czy zwiększenie ilości wody wpłynie na treściwość i smak gotowego piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11-ta warka poza mną a ja dopiero dzisiaj przeczytałem uwagę w programie referm21.

Cytuję: "Wyniki będą dokładniejsze jeżeli cukier rozpuści się w wodzie tak by uzyskać łącznie ilość mieszaniny taką jak wyliczona wyżej ilość rezerwy"

 

Do tej pory rozpuszczałem glukozę w 500-750ml wody i dodawałem do fermentora z kranikiem i na to dekntacja po cichej.

 

Z obliczeń programu wynika, że powinienem mieć 1,6dm3 rezerwy. Czyli wg. programu powinienem glukozę rozpuścić w takiej ilości wody, żeby uzyskać te 1,6dm3 roztworu. Czy zwiększenie ilości wody wpłynie na treściwość i smak gotowego piwa?

 

Nie przejmuj się różnica będzie mikroskopijna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×