Jump to content
Sign in to follow this  
chomiczon

Refermentacja w butelkach - program referm21

Recommended Posts

11-ta warka poza mną a ja dopiero dzisiaj przeczytałem uwagę w programie referm21.

Cytuję: "Wyniki będą dokładniejsze jeżeli cukier rozpuści się w wodzie tak by uzyskać łącznie ilość mieszaniny taką jak wyliczona wyżej ilość rezerwy"

 

Do tej pory rozpuszczałem glukozę w 500-750ml wody i dodawałem do fermentora z kranikiem i na to dekntacja po cichej.

 

Z obliczeń programu wynika, że powinienem mieć 1,6dm3 rezerwy. Czyli wg. programu powinienem glukozę rozpuścić w takiej ilości wody, żeby uzyskać te 1,6dm3 roztworu. Czy zwiększenie ilości wody wpłynie na treściwość i smak gotowego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11-ta warka poza mną a ja dopiero dzisiaj przeczytałem uwagę w programie referm21.

Cytuję: "Wyniki będą dokładniejsze jeżeli cukier rozpuści się w wodzie tak by uzyskać łącznie ilość mieszaniny taką jak wyliczona wyżej ilość rezerwy"

 

Do tej pory rozpuszczałem glukozę w 500-750ml wody i dodawałem do fermentora z kranikiem i na to dekntacja po cichej.

 

Z obliczeń programu wynika, że powinienem mieć 1,6dm3 rezerwy. Czyli wg. programu powinienem glukozę rozpuścić w takiej ilości wody, żeby uzyskać te 1,6dm3 roztworu. Czy zwiększenie ilości wody wpłynie na treściwość i smak gotowego piwa?

 

Nie przejmuj się różnica będzie mikroskopijna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...