Jump to content
kosimazaki

DIY - pudło izolacyjne na fermentor

Recommended Posts

Pewnie w ten sposób że płyty są na kołkach i łatwo je "wyjać" z kołków. wtedy ma łatwy dostęp Pet-ów :)

Dokładnie tak. Fermentor kładę na styropianie, stawiam pety w rogach i przykrywam całość resztą konstrukcji.

 

Zastanawiam się tylko, czy fakt, że pojemnik nie jest szczelny (płyty styropianowe nie są ze sobą klejone na stałe) nie odbije się za bardzo na wydajności chłodzenia. To wyjdzie w praniu w przy najbliższej warce :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam zrobione podobne pudełko, jednak kleiłem wszystko poza przykrywką klejem do styropianu. Przy zmianie jednego peta 1,5 l na 12h utrzymuję spokojnie temperaturę 16 stopni, przy 3-4 petach spokojnie mogę zrobić temperatury lagerowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urlop mam dzisiaj :D Tak sobie to z ciekawości przeliczyłem.

Czy ktoś może potwierdzić te obliczenia? Dawno chemii już nie miałem, a nie chce głupot pisać :)

 

Woda

Ciepło właściwe = 4190 J/kg*K

Ciepło krzepnięcia = 340 KJ / kg

 

Czyli 1 kg wody (lodu), ogrzewając się od -15°C do +5 °C oddaje

E = 4,190 x 20 + 340 KJ = 824 KJ energii cieplnej

 

Piwa w temperaturze 25°C mamy 22 litry

Powiedzmy Ciepło właściwe jak woda, chłodzimy 25°C -> 10°C, czyli potrzeba

E = 4,190 x 22 x 15 = 1383 KJ energii żeby schłodzić piwo

 

Dalej fermentacja alkoholowa:

C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ)

To chyba jest w Molach zapisane?

Masa molowa C6H12Og = 180 g / mol

Czyli 180 g cukru -> daje 100 KJ energii

22 litry piwa fermentuje, powiedzmy na dobę przerabia 30 cukru na litr, czyli 660 g na Warkę.

Czyli 660 / 180 = 3,67 mola na dobę x 100 KJ = 367 KJ / doba – wydzielanie energii w czasie fermentacji

(367 KJ / 22 kg piwa / 4,190 J/kg*K = 3,98 K ->czyli taka ilość ciepła spowoduje ogrzanie Warki o 4°C na dobę – nie licząc strat)

 

Czyli, podsumowując:

W idealnie zaizolowanym fermentorze potrzeba niecałe 2 kg wody (lodu) (-15°C) żeby schłodzić 22 l warkę z 25 do 10°C, a następnie niecałe 0,5 kg wody (lodu) (-15°C) żeby utrzymać temperaturę fermentacji ?

 

Jak obliczyć "sprawność" zbudowanego pudła ze styropianu?

Edited by Zbyszek T

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zrobiłem w formie prostokąta na dwa fermentory,-na razie "na zapas" obecnie stoi jeden-myślałem o ew przedziałce w środku,ale nie dałem.Dokupiłem jeden element "U" 50mm pociąłem na kawałki po 490mm i poskręcałem wkrętami po dwa-bok do "pleców",powsuwałem styropian ,położyłem na jednej płycie a drugą przykrywam.używam wkładów do lodówki turystycznej,bez problemu mam 16-17stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja odwróce pytanie :

na strychu w zime mam około 5* c i jak zaizolować fermentor aby temperatura była idealna do dolniaków ? Czy takie pudło się sprawdzi do potrzymania temperatury w zimę ? :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast butelek lepiej zastosować takie coś:

http://allegro.pl/mo...2662407705.html

 

plus

 

http://allegro.pl/rt...2667683624.html

 

Kiedyś testowałem takie coś na pożyczonym ogniwie i takim termostacie, który używałem kiedyś do chłodzenia latem wody w akwarium. W izolowanej prowizorycznie szafce z wiadrem wody w piwnicy bez problemu uzyskałem spadek z 17C do 10C.

 

Docelowo zamierzam zrobić takie właśnie styropianowe pudło z ogniwem jak czas pozwoli.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może się mylę, ale chyba gdzieś u nas na forum czytałem, że ogniwa Peltiera są mało wydajne :/ Jak już inwestować to chyba lepiej kupić starego Morsa (zamrażarkę) na allegro i wsadzić do piwnicy albo garażu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Zamiast samego styropianu proponuję zbudowanie skrzyni. do budowy wykorzystałem deski z palet przemyslowych styropian grubości 5 mm .Nie musze sie obawiać że przy wstawianiu fermentora coś uszkodzę .Zrobiłem już w niej 20 warek na codzień sluży za stolik nocny

post-1635-0-76276600-1349292992_thumb.jpg

post-1635-0-83790400-1349293004_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

piękna rzecz :) zrobię chyba taki na przedpokój do siadania jak się buty zakłada,żona się ucieszy z nowego gadżetu ,a o zawartości nie wspomnę :)

gorzej jak wpadnie na pomysł chowania butów do środka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taką skrzynię styropianową do chłodzenia piwa. Zastanawiam się jak by się taka skrzynia sprawiła jakbym wystawił ją na balkon? Mam na myśli głównie lagery, których mam zamiar kilka zrobić zimą. Wiadomo, zimą temperatury mocno minusowe, idzie jakoś zrobić taką skrzynię, żeby w środku było te +10°C? Używał ktoś takiej skrzyni w ten sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja zapytam tak,w piwnicy przez cały rok mam od 18 do 22C ,niestety idą tam dość grube rury o CO i w okresie grzewczym jak na zewnątrz jest na plusie to jest tam właśnie koło 22 jak spadnie po niżej zera to tak z 20C,jak zrobię taką skrzynkę wkładając 2 PETy na dobę o ile spanie temperatura ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No! Pudło styropianowe posklejane. Chyba już nie będzie problemu z utrzymaniem temperatury fermentacji bliżej tych 18°C niż 24°C jak za pierwszym razem.

Teraz zastanawiam się jeszcze nad użyciem dodatkowo folii NRC. Lepiej wykleić pudło folią od wewnątrz, czy okleić z zewnątrz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...