Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Mały zestaw zewnętrzny

Recommended Posts

Tak sobie kombinuję, jakby tu uciec z kuchni i stwierdziłem, że zaczynam warzyć na zewnątrz.

 

Plusy:

- jestem uniezależniony od domowników

- odpada kwesta gruntownego sprzątania

- mogę zrobić większe warki

 

minusy:

- ciężko warzyć w ujemnych temperaturach

 

Myślałem owego czasu o rimsie dość poważnie, ale na razie, min. przez koszty wykonania, oraz braku czasu na jeżdżenie do podwykonawców stwierdziłem, że wykonam taki mały zestaw warzelniczy, bez większych udziwnień.

Pomysł jest bardzo świeży, więc pewnie się dużo zmieni.

Wstępnie, pomysł jest taki jak na rysunku

 

Dwa kegi umieszczone na konstrukcji metalowej

Wyżej kadź warzelna będąca jednocześnie filtracyjną, poniżej kadź warzelna z wbudowaną na stałe chłodnicą. Konstrukcja powstamie z dwóch kegów 50l

 

1) Jak myślicie, mieszanie łychą w 50l kegu to możliwe ? Chodzi mi o to, żebym nie potrzebował asystenta :-)

2) Zastanawiam się jak rozwiązać wysładzanie, nie chcę dodawać 3 kega tylko i wyłącznie do gotowania czystej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widziałem podobne konstrukcje, właśnie trzykegowe. Jakoś kwestię gorącej wody będziesz musiał rozwiązać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Widziałem podobne konstrukcje, właśnie trzykegowe. Jakoś kwestię gorącej wody będziesz musiał rozwiązać.

No właśnie chyba tak.. Więc jednocześnie pasuje, aby gorąca woda była pompowana i zraszana mechaniczne do kadzi zaciernej.

Czyli jednak silnikiem do pralki będę musiał się zainteresować oraz konstrukcją rimmiego (? dobrze mówię?) prezentowaną z Żywcu ? :(

Wedle zdjęć poniżej chcę zrobić:

1) konstrukcją miedzianą u góry- wysładzanie

2) oraz chłodzenie wewnątrz kega

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wczytaniu się w kilka zagranicznych publikacji stwierdzam, że wszelakie półśrodki nie wchodzą w grę, bo ilość włożonej pracy jest porównywalna do konstrukcji z recyrkulacją.

No i teraz zastanawiam się

RIMS czy HERMS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak po przemyśleniach decyduję się na zestaw klasyczny, oparty na dwóch kegach

 

Prośba do Wesołego - co uważasz o konstrukcji na integrowanej kadzi zacierno-filtrującej i kadzi warzelnej z wbudowaną chłodnicą ?

U siebie rozwiązałeś to inaczej, dlatego się waham ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie rozumiem Twojej intencji...

zacierno-filtrująca - OK. Zacierasz, wkładasz filtrator rurkowy,

po co chłodnica wbudowana w warzelnej?

 

Dodatkowo musisz mieć dwa naczynia ogrzewane, a to spor podnosi koszt instalacji.

 

W mnie filtracyjna jest tak dobrze odizolowana, że zacieranie infuzyjne robię w niej, a nie jest ona wcale ogrzewana!

Również dekokt robię w KF!

 

Jedynym elementem jaki mi brakuje to zbiornik 80l do grzania wody do wysładzania. Przy lekkich piwach KEG 50l trochę za mały.

 

Tak jak pisałem, w najbliższym czasie zastanawiam się nad kilkoma modyfikacjami.

Znalazłem dzisiaj na allegro bojler 80l. Mogło by to być ciekawe urządzenie do wysładzania. Zmontować takie cuś na ścianie, kilka godzin wcześniej ustawić temp na 76°C i gotowe...

 

http://www.allegro.pl/item256380817_podgrzewacz_elektryczny_wody_ariston_sg_80_pl.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba nie rozumiem Twojej intencji...

zacierno-filtrująca - OK. Zacierasz, wkładasz filtrator rurkowy,

po co chłodnica wbudowana w warzelnej?

Chłodnicę mam na myśli jako zwykłą miedzianą wężownicę, a dlaczego na stałe? Bo jakoś nie widzę sensu jej wkładać i wyciągać. Pod koniec gotowania po prostu podłączę zasilanie w zimną wodę.

 

Jutro będę miał więcej czasu to może opiszę konkretniej co mam na myśli wraz z jakimś sensownym rysunkiem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem, czy dobrze odczytuje rysunek, wnioskuje że wkład filtrujący, jest zamontowany na stałe. W takim przypadku mam pytanie, jak skutecznie mieszać przy dnie, aby nie doszło do miejscowego przegrzania zacieru ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie wiem, czy dobrze odczytuje rysunek, wnioskuje że wkład filtrujący, jest zamontowany na stałe. W takim przypadku mam pytanie, jak skutecznie mieszać przy dnie, aby nie doszło do miejscowego przegrzania zacieru ?

Właśnie, ważna kwestia.

Wesoły, czy w Twojej konstrukcji false bottom, wkład wrzucasz pod koniec zacierania i "topisz" w zacierze, czy też jest on tam cały czas?

Bo waham się, czy wbudować rurkowy, czy podwójne dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W temacie gorącej wody do wysładzania - a gdyby tak pojemnik z wodą umieścić w miare wysoko i uwolnić ja na zasadzie swobodnego spadku przez elektryczny przepływowy ogrzewacz, lub podłączyś do ogrzewacza wąż ogrodniczy z wodą. Chyba mniej kłopotliwe niż bojler lub grzanie i pompowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doszły mnie pewne, acz pośrednio informacje (za które dziękuję :( ) w kwestii podgrzewania zacieru i gotowania brzeczki w kegach. Jak wiadomo, jest to dość cienka blacha stalowa i bezpośrednie podgrzewanie może powodować mimo mieszania przypalenia.

Zastanawia mnie ta kwestia, choćby dlatego, że na http://www.brewzilla.nl/?brewhalla 80% konstrukcji to właśnie kegi.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Nadaje się keg do kadzi zaciernej tudzież warzelnej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajdź tylko na brewzilli klasyczną warzelnię...

Same RIMS/HERMS gdzie czynnikiem ogrzewającym jest przepływająca brzeczka...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Doszły mnie pewne, acz pośrednio informacje (za które dziękuję :) ) w kwestii podgrzewania zacieru i gotowania brzeczki w kegach. Jak wiadomo, jest to dość cienka blacha stalowa i bezpośrednie podgrzewanie może powodować mimo mieszania przypalenia.

Odświeżam trochę temat - zacierał ktoś w kegu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Doszły mnie pewne' date=' acz pośrednio informacje (za które dziękuję :) ) w kwestii podgrzewania zacieru i gotowania brzeczki w kegach. Jak wiadomo, jest to dość cienka blacha stalowa i bezpośrednie podgrzewanie może powodować mimo mieszania przypalenia.[/quote']

Odświeżam trochę temat - zacierał ktoś w kegu ?

Na warsztatach była instalacja z kegów. Na stronach zachodnich jest od groma zdjęć takich instalacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na warsztatach była instalacja z kegów. Na stronach zachodnich jest od groma zdjęć takich instalacji.

Tak, ale to instalacje przepływowe, a ja mam na myśli tradycyjne zacieranie/warzenie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na warsztatach była instalacja z kegów. Na stronach zachodnich jest od groma zdjęć takich instalacji.

Tak' date=' ale to instalacje przepływowe, a ja mam na myśli tradycyjne zacieranie/warzenie[/quote']

Przepływowe czyli jakie? Że pompa jest, która pompuje?

 

hmmm, nie widziałem takowej na warsztatach, ale może się nie przygladałem.

 

Dzis nie chcę mi się szukać zdjęć zachodnich instalacji, ale widziałem bardzo proste, które napewno pomp nie miały.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepływowe czyli jakie? Że pompa jest, która pompuje?

Tak, dokładnie - czyli klasyczny RIMS

 

hmmm, nie widziałem takowej na warsztatach, ale może się nie przygladałem.

Mnie niestety nie było, więc nie zabieram głosu :) A pamiętasz kto był wykonawcą ?

 

 

Dzis nie chcę mi się szukać zdjęć zachodnich instalacji, ale widziałem bardzo proste, które napewno pomp nie miały

Jak znajdziesz czas, to podaj proszę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to raczej tak nie było. Chłopaki mieli wielką drewnianą łychę i miąchali w kegu.

 

Marusia będzie wiedzieć czyje to było. Pompa była raczej do przetaczania filtratu i brzeczki.

 

 

tu jest trochę: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3713.0.html

 

Zwróć uwagę na gościa z nickiem "korek" to chyba jakiś Polak, bo ma orzełka naszego w awatarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co sadzicie o typowej konstrukcji trojkadziowej. Do warzenia brytyjskich piw idealne. Jedna kadz z woda stale na poziomie 75°C, Druga zacierna (od lodowek turystycznych, po fermentory do garkow nierdzewnych, oczywiscie odpowiednio izolowanych) z w montowanym filtratorem. Trzeci do chmielenia i chlodzenia.

 

Zalety takiego systemu.

Gar z woda calyczas dostarczalby wode do zacierania i wysladzania.

Przy odpowiedniej konstrukcji latwosc pozbywania sie mlota i czyszczenia calosci,

Mozliwosc konstrukcji grawitacyjnej.

Szeroka mozliwosc wyboru systemu podgrzewania.

Przy zastosowaniu wymiennika ciepla mozliwosc oszczednosci energii (przy warzeniu wiecej niz 1 warki na cykl)

Mozliwosc warzenia wiecej niz 1 warki jednoczesnie.

 

Wady

Brak mozliwosci dekokcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za kilka dni będę zabierał się za działania z moimi kegami (wycinanie i wspawanie zaworów).

 

Zastawia mnie ciągle jak rozwiązać filtrację

1) Zacierać z zamontowanym filtratorem z oplotu (wady: może to nie działać sprawnie z taką ilością zacieru)

2) Przelać zacier do kadzi filtracyjnej z false bottom (taki sobie pomysł, bo zwiększa ilość kadzi)

3) Włożyć po zacieraniu filtrator rurkowy

 

Opcja trzecia wydaje mi się najlepsza. Waham się, bo wszędzie wdziałem filtratory zamontowane na stałe z odpływem na dole.

Zerknijcie na rysunek poglądowy. Co uważacie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem jaki się nasuwa, to w jaki sposób skutecznie zatopisz ten filtr w zacierze? Z tego co czytałem, to bywają z tym problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problem jaki się nasuwa, to w jaki sposób skutecznie zatopisz ten filtr w zacierze? Z tego co czytałem, to bywają z tym problemy.

Też o tym myślałem, ale zrobię trójelementowy z rurki 15mm i myślę, że go wcisnę. Tak mi się przynajmniej wydaje...

Share this post


Link to post
Share on other sites
a w jaki sposób będziesz zasysał ?

Większość osób po prostu zasysa klasycznie, rzecz jasna zastosuję sobie mały mechaniczny wspomagacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.