Skocz do zawartości

Słód pszeniczny ciemny.


H.M.

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, ale to nie jest reguła. W sumie przy pszenicznym jasnym ograniczenie w zasypie jest do 80% i to zdaje się tylko ze względu na filtrację. Pszeniczny ciemny filtruje się podobnie, więc chyba nie o to chodzi.

Więc co z tym ciemnym?

 

btw: i tak zrobie na ciemnym weizenbocka i dam go 75-80% - bo myślę, że z tym 50% to bzdura kalkowana przez wszystkie opisy w sklepach pewnie z tutejszej wiki... Ale ciekawość mnie zżera, bo może jednak o coś autorowi chodziło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

możliwe, że ciemna pszenica ma mniejszą siłę diastatyczną i dla tego nie powinno się jej dawać więcej niż 50%, oczywiście jest to tylko moje przypuszczenie. Jeżeli będziesz robił na większej ilości, to podziel się wynikami/spostrzeżeniami - może w Wiki też się to zmieni :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dosyć starej już książce :D wydanej przez BA "Znakomite piwa. Sprawdzone receptury." jest przepis Dariusza Krasnodębskiego na piwo nazwane "Czarna Pszenica".

 

Zasyp:

 

pilzneński - 1,5 kg

pszeniczny ciemny -3 kg

słód barwiący - 0,05kg

 

Podam jeszcze komentarz od autora:

 

"Teoria mówi, żeby nie używać ciemnego pszenicznego słodu w ilości większej niż 50% zasypu. Ja postanowiłem zrobić eksperyment i nie żałuję.

Uzyskałem piwo, o którym do dzisiaj żartuję, że był to 'Pszeniczny Milk Stout'. "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.