Skocz do zawartości
H.M.

Słód pszeniczny ciemny.

Rekomendowane odpowiedzi

W opisach (na wiki i wszędzie indziej) jest podane, że pszenicznego ciemnego może być w zasypie do 50%

- czemu tylko tyle?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zazwyczaj w pszeniczniakach druga połowa zasypu to słód jęczmienny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dobra, ale to nie jest reguła. W sumie przy pszenicznym jasnym ograniczenie w zasypie jest do 80% i to zdaje się tylko ze względu na filtrację. Pszeniczny ciemny filtruje się podobnie, więc chyba nie o to chodzi.

Więc co z tym ciemnym?

 

btw: i tak zrobie na ciemnym weizenbocka i dam go 75-80% - bo myślę, że z tym 50% to bzdura kalkowana przez wszystkie opisy w sklepach pewnie z tutejszej wiki... Ale ciekawość mnie zżera, bo może jednak o coś autorowi chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

możliwe, że ciemna pszenica ma mniejszą siłę diastatyczną i dla tego nie powinno się jej dawać więcej niż 50%, oczywiście jest to tylko moje przypuszczenie. Jeżeli będziesz robił na większej ilości, to podziel się wynikami/spostrzeżeniami - może w Wiki też się to zmieni :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W dosyć starej już książce :D wydanej przez BA "Znakomite piwa. Sprawdzone receptury." jest przepis Dariusza Krasnodębskiego na piwo nazwane "Czarna Pszenica".

 

Zasyp:

 

pilzneński - 1,5 kg

pszeniczny ciemny -3 kg

słód barwiący - 0,05kg

 

Podam jeszcze komentarz od autora:

 

"Teoria mówi, żeby nie używać ciemnego pszenicznego słodu w ilości większej niż 50% zasypu. Ja postanowiłem zrobić eksperyment i nie żałuję.

Uzyskałem piwo, o którym do dzisiaj żartuję, że był to 'Pszeniczny Milk Stout'. "

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×