Jump to content
Sign in to follow this  
H.M.

Słód pszeniczny ciemny.

Recommended Posts

No dobra, ale to nie jest reguła. W sumie przy pszenicznym jasnym ograniczenie w zasypie jest do 80% i to zdaje się tylko ze względu na filtrację. Pszeniczny ciemny filtruje się podobnie, więc chyba nie o to chodzi.

Więc co z tym ciemnym?

 

btw: i tak zrobie na ciemnym weizenbocka i dam go 75-80% - bo myślę, że z tym 50% to bzdura kalkowana przez wszystkie opisy w sklepach pewnie z tutejszej wiki... Ale ciekawość mnie zżera, bo może jednak o coś autorowi chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

możliwe, że ciemna pszenica ma mniejszą siłę diastatyczną i dla tego nie powinno się jej dawać więcej niż 50%, oczywiście jest to tylko moje przypuszczenie. Jeżeli będziesz robił na większej ilości, to podziel się wynikami/spostrzeżeniami - może w Wiki też się to zmieni :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dosyć starej już książce :D wydanej przez BA "Znakomite piwa. Sprawdzone receptury." jest przepis Dariusza Krasnodębskiego na piwo nazwane "Czarna Pszenica".

 

Zasyp:

 

pilzneński - 1,5 kg

pszeniczny ciemny -3 kg

słód barwiący - 0,05kg

 

Podam jeszcze komentarz od autora:

 

"Teoria mówi, żeby nie używać ciemnego pszenicznego słodu w ilości większej niż 50% zasypu. Ja postanowiłem zrobić eksperyment i nie żałuję.

Uzyskałem piwo, o którym do dzisiaj żartuję, że był to 'Pszeniczny Milk Stout'. "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...