H.M. 4 1 Items Posted September 28, 2012 W opisach (na wiki i wszędzie indziej) jest podane, że pszenicznego ciemnego może być w zasypie do 50% - czemu tylko tyle? Quote Share this post Link to post Share on other sites
LJajecznica 8 Posted September 28, 2012 zazwyczaj w pszeniczniakach druga połowa zasypu to słód jęczmienny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
H.M. 4 1 Items Posted September 28, 2012 No dobra, ale to nie jest reguła. W sumie przy pszenicznym jasnym ograniczenie w zasypie jest do 80% i to zdaje się tylko ze względu na filtrację. Pszeniczny ciemny filtruje się podobnie, więc chyba nie o to chodzi. Więc co z tym ciemnym? btw: i tak zrobie na ciemnym weizenbocka i dam go 75-80% - bo myślę, że z tym 50% to bzdura kalkowana przez wszystkie opisy w sklepach pewnie z tutejszej wiki... Ale ciekawość mnie zżera, bo może jednak o coś autorowi chodziło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted September 29, 2012 możliwe, że ciemna pszenica ma mniejszą siłę diastatyczną i dla tego nie powinno się jej dawać więcej niż 50%, oczywiście jest to tylko moje przypuszczenie. Jeżeli będziesz robił na większej ilości, to podziel się wynikami/spostrzeżeniami - może w Wiki też się to zmieni Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted September 29, 2012 W dosyć starej już książce wydanej przez BA "Znakomite piwa. Sprawdzone receptury." jest przepis Dariusza Krasnodębskiego na piwo nazwane "Czarna Pszenica". Zasyp: pilzneński - 1,5 kg pszeniczny ciemny -3 kg słód barwiący - 0,05kg Podam jeszcze komentarz od autora: "Teoria mówi, żeby nie używać ciemnego pszenicznego słodu w ilości większej niż 50% zasypu. Ja postanowiłem zrobić eksperyment i nie żałuję. Uzyskałem piwo, o którym do dzisiaj żartuję, że był to 'Pszeniczny Milk Stout'. " Quote Share this post Link to post Share on other sites