Jump to content
gagarin

Długa burzliwa fermentacja

Recommended Posts

Witam.. pierwszy raz takie cos mi sie zdażyło.. warzyłem warkę z tej receptury: http://www.piwo.org/topic/7422-eksperyment/

Wyszły 23l o 11Blg.. Drożdże US-05 zadane o 17 w niedzielę.. Mierzyłem przed chwilą gęstość i wskazało 5Blg.. widać, że fermentacja trwa, bo na powierzchni jest gęsta piania na 3-4cm.. Temperatura fermentacji do tej pory wynosiła 18C.. Możliwe, że drożdże tak się opierdzielają przez temperaturę? przeniosłem póki co do 20C.. może coś da.. macie jakiś pomysł czemu tak powoli to idzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie jest dokladnie tak samo ale to chyba norma u tych drozdzy. temperatura identyczna piekna zwarta trwala piana i babluje caly czas dzisiaj mija 8 dzien fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie używałem tych drożdży, ale podobno lubią zalegać grubą czapą na powierzchni, więc trzeba bazować na mierzeniu gęstości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisałem, że gęstość ma 5Blg.. zazwyczaj po takim czasie było już po grzybach dlatego pytam..

Dałeś całą saszetkę drożdży? Uwodnione? Czy nie były przeterminowane? Może trafiłeś na jakąś słabszą partię? Te nasze grzybki czasami kapryśne są...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopyr pisał kiedyś:

 

Tym co charakteryzuje te drożdże i zarazem odróżnia od innych jest bardzo gruba czapa drożdży na powierzchni fermentującego piwa, podczas fermentacji burzliwej. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie wydłużać nadmiernie fermentacji burzliwej. Wydaje się bowiem, że fermentacja wciąż trwa, bo piana nie opada, tymczasem jest to kożuch drożdży. Fermentują one w normalnym tempie, a więc po 3-4 dniach burzliwej można już zlewać na cichą, oczywiście uprzednio sprawdziwszy blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurde nie patrzyłem na datę.. wykorzystałem je po 3dniach jak do mnie ze sklepu przyszły.. całą paczkę dałem ale nieuwodnioną.. wiele razy już rozsypywałem po prostu na powierzchni i zawsze wszystko było ok.. widać, że drożdże pracują, tylko coś za wolno jak na moje ;P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok powodow moze byc wiele.

1. Drozdze byly w nie najlepszej kondycji plus dolozyles swoje poprzez brak uwodnienia (napowietrzyles brzeczke? jesli nie to drozdze nie mialy najlepszych warunkow na start warunkow).

2. Krotki czas zacierania, pisales ze zacierales 60 minut, problem w tym, ze miales spory zasyp ryzu 1kg ... ja bym zacieral 90 minut w 65-66°C

 

Co zrobic? Czekaj zostaw wszystko na kolajne kilka dni. Moze dofermentuje z 1,5 * Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. Krotki czas zacierania, pisalem ze zacierales 60 minut, problem w tym, ze miales spory zasyp ryzu 1kg ... ja bym zacieral 90 minut w 65-66°C

 

ryż gotowałem z 25min, potem zostawiłem do ostygnięcia do tych 70C.. nie wystarczyło to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. Krotki czas zacierania, pisalem ze zacierales 60 minut, problem w tym, ze miales spory zasyp ryzu 1kg ... ja bym zacieral 90 minut w 65-66°C

 

ryż gotowałem z 25min, potem zostawiłem do ostygnięcia do tych 70C.. nie wystarczyło to?

 

Przy wiekszym zasypie dodatkow nieslodowanych lepiej wydluzyc czas zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się jeszcze wstrzymał, robiłem test FFT tych drożdży i u mnie wyszło 3,5 blg a dopiero po 14 dniach osiągnąłem to w temperaturze 18C jak będę miał czas to zleje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

cholerka jak moje wiecej nie zejdzie przez weekend to butelkuje nie bede robic cichej nie chce sie nabawic infekcji przy przelewaniu a w butelkach bedzie bezpieczniej najwyzej dam mniej glukozy do refermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie jest dokladnie tak samo ale to chyba norma u tych drozdzy. temperatura identyczna piekna zwarta trwala piana i babluje caly czas dzisiaj mija 8 dzien fermentacji

 

U mnie też podobnie rurka pracuje od pierwszej doby tj 18.03.2013 do dzisiaj ( 19 dni) początkowo ostro aż pokrywkę podniosło i rurkę zalała (poprawiłem) dzisiaj tylko co kilka minut 1-3 bulgnięcia ale jest. Nie zaglądałem i nie będę chyba ale nie wiem ile to może jeszcze potrwać.

zaglądać mierzyć? .

Myślę, że skoro pracuje to jest jeszcze coś tam do zrobienia przez grzybki to chyba jeszcze nie czas na ingerencję ale może sie mylę co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...