Jump to content

Sterylizacja chmielu.


Makaron
 Share

Recommended Posts

Czasami potrzebny nam jest nam chmiel, ktorego gotowac nie bedziemy, zatem przydaloby sie go troche odkazic, by nie przeniesc czegos z powierzchni chmielu do piwa. Do chmielenia na zimno, czy poznego chmielenia aromatycznego w 80°C. Obilo mi sie o uszy, ze wklada sie chmiel na kilkanascie sekund do mikrofalowki. Czy moze ktos wie cos na ten temat cos wiecej?

Link to comment
Share on other sites

Ludzie nie przesadzajmy z tą sterylnością. Z tego się tylko alergie biorą. :/

A tak serio, to chmiel ma silne właściwości bakteriostatyczne. Zaczęto go dodawać do piwa m.in. z tego właśnie powodu. Jeśli nie jest zapleśniały (a jeszcze takiego nie widziałem), to nie ma obaw. Zwłaszcza, że wrzucamy go do piwa, które już zawiera alkohol i nie jest tak bardzo podatne na infekcje. Myślę o chmieleniu na zimno.

Link to comment
Share on other sites

A czy jest taka konieczność? Inaczej - czy są potwierdzone informacje, że chmielenie na zimno może być przyczyną infekcji?

Tak, obiło mi sie o uszy, żeby piwa chmielonego na zimno nie przechowywać długo. Zresztą i tak chmieli się ten sposób tylko gatunki do szybkiego zużycia.

Link to comment
Share on other sites

A czy jest taka konieczność? Inaczej - czy są potwierdzone informacje' date=' że chmielenie na zimno może być przyczyną infekcji?[/quote']

Tak, obiło mi sie o uszy, żeby piwa chmielonego na zimno nie przechowywać długo. Zresztą i tak chmieli się ten sposób tylko gatunki do szybkiego zużycia.

Ale chyba dlatego, że aromaty dość szybko się ulotnią i całe chmielenie na zimno pójdzie jak krew w piach, a nie dlatego, że piwo się zepsuje. Nie twórzmy mitów.

Link to comment
Share on other sites

Czasami potrzebny nam jest nam chmiel, ktorego gotowac nie bedziemy, zatem przydaloby sie go troche odkazic, by nie przeniesc czegos z powierzchni chmielu do piwa. Do chmielenia na zimno, czy poznego chmielenia aromatycznego w 80°C. Obilo mi sie o uszy, ze wklada sie chmiel na kilkanascie sekund do mikrofalowki. Czy moze ktos wie cos na ten temat cos wiecej?

Ja bym użył lampy UV.

 

Tu proponują alkohol:

http://www.homebrewtalk.com/f13/dry-hopping-sanitary-81573/

a tu wodę w 180F

http://www.homebrewtalk.com/f12/dry-hopping-question-88332/index2.html

 

zresztą napisali też, że J.Palmer twierdzi, że nie sposób złapać infekcji od chmielu. A z nim nie sposób się spierać...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.