Jump to content
elroy

Klasyfikacja domowych browarów

Recommended Posts

Cześć!

Pracuję nad http://www.piwo.org/...sci-w-serwisie/ pkt. 2 czyli "katalog" domowych browarów i potrzebuję pomocy :)

Chciałbym aby była pewna klasyfikacja, po to by dało się łatwiej i sprawniej przeglądać, oraz było to sensownie do ogarnięcia dla nowych użytkowników. O ile najprościej jest z kategorią np. "browary oparte na recyrkulacji zacieru typu RIMS/HERMS", da się łatwo też opisać te trójstopniowe grawitacyjne, to za grosz nie wiem jak elegancko nazwać klony Braumaistra, jak też klasyczne, garnek na kuchence, kadzie lidlowe etc.

Jak sądzicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na anglojęzycznych forach jest określenie: Single vessel (pojedyńcze naczynie).

 

Czyli może być np:

 

1. Browary tradycyjne

a) gazowe

b) elektryczne

2. Browary zautomatyzowane

a) Rims/Herms

b) Pojedyńcza kadź

 

itd

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

klony Braumaistra -warzelnia integralna lub 3w1 (zacieranie, filtracja i chmielenie są w tym samym naczyniu)

 

co do garnków proponuję "warzelnia dwunaczyniowa" - kadź zacierno-warzelna i osobno filtracyjna - wszystkie garnki lidlowskie i na kuchence się pod to podciągają - w garnku zacieranie i chmielenie, a w fermentorze filtracja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może zrobić tak żeby można było wybrać ilość naczyń i je opisać albo samodzielnie - albo z listy.

 

No i Tomek nie zapomnij o tych co mają w domu więcej niż jeden browar :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tak, nie mam na myśli cech i ilości browarów, bo będzie możliwość ich bardzo precyzyjnego opisu. Proces dodawania rozpoczyna się zwykle od wyboru kategorii, więc chciałbym żeby na tym etapie było to jasne i precyzyjne. Chodzi o to czy jak mam klona Spiedla, to czy wiem, że mam warzelnię integralną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na anglojęzycznych forach jest określenie: Single vessel (pojedyńcze naczynie).

 

Czyli może być np:

 

1. Browary tradycyjne

a) gazowe

b) elektryczne

2. Browary zautomatyzowane

a) Rims/Herms

b) Pojedyńcza kadź

 

itd

A może tak :

1) Gazowe

a - jedno naczyniowe

b- wielo naczyniowe

2 Elektryczne:

a - jednonaczyniowe

b- wielonaczyniowe.

3) Integralne (?)

a RIMS/HERMS ( bez podziału na sposób podgrzewania)

b Lodówki

c Klony Spiedla

 

 

Albo poprostu :

1 Jednonaczyniowe

a- gaz

b- elektryczne

2 Wielonaczyniowe

a- gaz

b- elektryczne

 

Jednonaczyniowe to : jeden gar gaz/elektryczny jako 3w1 lub 1 gar i kadź filtracyjna, oraz wynalazki typu lodówka turystyczna.Kociołki z lidla,klony Spiedla.

Wielonaczyniowe to browary zautomatyzowane RIMS/HERMS

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn nie klasyfikowałbym raczej browarów po ich zasilaniu (gaz, prąd) a raczej po sposobie działania. Jest ok, bardzo mi pomogliście, więc postaram się zrobić jakoś sensownie klasyfikację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc pomysł zalatuje mi "permanentna inwigilacja"-Maks, Seksmisja ;) . Rozumiem brak przymusu, pewne aspekty dodatnie etc etc. Jednak uważam, że to przerost formy nad treścią. Mamy w życiu tysiące przykładów wynalazków, które niczemu tak naprawdę nie służą poza satysfakcją dla wynalazcy. Bez obrazy, takie jest moje zdanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szczerze mówiąc pomysł zalatuje mi "permanentna inwigilacja"-Maks, Seksmisja ;) . Rozumiem brak przymusu, pewne aspekty dodatnie etc etc. Jednak uważam, że to przerost formy nad treścią. Mamy w życiu tysiące przykładów wynalazków, które niczemu tak naprawdę nie służą poza satysfakcją dla wynalazcy. Bez obrazy, takie jest moje zdanie.

 

Normalnie spisek wszędzie. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie pomysł ciekawy. Piwowarzy, którzy mają dylemat w którą stronę iść z rozbudową swojego browaru, na pewno znajdą rozwiązanie z pomocą takiej klasyfikacji :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn nie klasyfikowałbym raczej browarów po ich zasilaniu (gaz, prąd) a raczej po sposobie działania. Jest ok, bardzo mi pomogliście, więc postaram się zrobić jakoś sensownie klasyfikację.

 

Dlatego opcja ilości naczyń była by najlepsza :)

1 Jednonaczyniowe

a- gaz

b- elektryczne

2 Wielonaczyniowe

a- gaz

b- elektryczne Lepiej jak by był podział na zasilanie bo własnie wtedy ktoś ma możliwość wyboru drogi :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...