elroy 731 1 Items Posted September 27, 2012 Cześć! Pracuję nad http://www.piwo.org/...sci-w-serwisie/ pkt. 2 czyli "katalog" domowych browarów i potrzebuję pomocy Chciałbym aby była pewna klasyfikacja, po to by dało się łatwiej i sprawniej przeglądać, oraz było to sensownie do ogarnięcia dla nowych użytkowników. O ile najprościej jest z kategorią np. "browary oparte na recyrkulacji zacieru typu RIMS/HERMS", da się łatwo też opisać te trójstopniowe grawitacyjne, to za grosz nie wiem jak elegancko nazwać klony Braumaistra, jak też klasyczne, garnek na kuchence, kadzie lidlowe etc. Jak sądzicie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted September 27, 2012 (edited) Na anglojęzycznych forach jest określenie: Single vessel (pojedyńcze naczynie). Czyli może być np: 1. Browary tradycyjne a) gazowe b) elektryczne 2. Browary zautomatyzowane a) Rims/Herms b) Pojedyńcza kadź itd Edited September 27, 2012 by admiro Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted September 27, 2012 klony Braumaistra -warzelnia integralna lub 3w1 (zacieranie, filtracja i chmielenie są w tym samym naczyniu) co do garnków proponuję "warzelnia dwunaczyniowa" - kadź zacierno-warzelna i osobno filtracyjna - wszystkie garnki lidlowskie i na kuchence się pod to podciągają - w garnku zacieranie i chmielenie, a w fermentorze filtracja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted September 27, 2012 Niektórzy mają chyba zacieranie i filtrację w jednym? Np. lodówki albo lidl z kranikiem. Co nie zmienia faktu, że browar jest dwunaczyniowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted September 27, 2012 to może zrobić tak żeby można było wybrać ilość naczyń i je opisać albo samodzielnie - albo z listy. No i Tomek nie zapomnij o tych co mają w domu więcej niż jeden browar Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 731 1 Items Posted September 27, 2012 Tak tak, nie mam na myśli cech i ilości browarów, bo będzie możliwość ich bardzo precyzyjnego opisu. Proces dodawania rozpoczyna się zwykle od wyboru kategorii, więc chciałbym żeby na tym etapie było to jasne i precyzyjne. Chodzi o to czy jak mam klona Spiedla, to czy wiem, że mam warzelnię integralną Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 27, 2012 A może po prostu opisać to jako właśnie browar ala Spiedla/klon. Wtedy wiadomo dokładnie o co chodzi. Może to nie jest eleganckie ale za to praktyczne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted September 28, 2012 Na anglojęzycznych forach jest określenie: Single vessel (pojedyńcze naczynie). Czyli może być np: 1. Browary tradycyjne a) gazowe b) elektryczne 2. Browary zautomatyzowane a) Rims/Herms b) Pojedyńcza kadź itd A może tak : 1) Gazowe a - jedno naczyniowe b- wielo naczyniowe 2 Elektryczne: a - jednonaczyniowe b- wielonaczyniowe. 3) Integralne (?) a RIMS/HERMS ( bez podziału na sposób podgrzewania) b Lodówki c Klony Spiedla Albo poprostu : 1 Jednonaczyniowe a- gaz b- elektryczne 2 Wielonaczyniowe a- gaz b- elektryczne Jednonaczyniowe to : jeden gar gaz/elektryczny jako 3w1 lub 1 gar i kadź filtracyjna, oraz wynalazki typu lodówka turystyczna.Kociołki z lidla,klony Spiedla. Wielonaczyniowe to browary zautomatyzowane RIMS/HERMS Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 731 1 Items Posted September 28, 2012 Tzn nie klasyfikowałbym raczej browarów po ich zasilaniu (gaz, prąd) a raczej po sposobie działania. Jest ok, bardzo mi pomogliście, więc postaram się zrobić jakoś sensownie klasyfikację. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 29, 2012 Szczerze mówiąc pomysł zalatuje mi "permanentna inwigilacja"-Maks, Seksmisja . Rozumiem brak przymusu, pewne aspekty dodatnie etc etc. Jednak uważam, że to przerost formy nad treścią. Mamy w życiu tysiące przykładów wynalazków, które niczemu tak naprawdę nie służą poza satysfakcją dla wynalazcy. Bez obrazy, takie jest moje zdanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 731 1 Items Posted September 29, 2012 Może jak skończę i zobaczysz o co chodzi, to wtedy ocenisz. Nie rozumiem jaka inwigilacja... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 29, 2012 Szczerze mówiąc pomysł zalatuje mi "permanentna inwigilacja"-Maks, Seksmisja . Rozumiem brak przymusu, pewne aspekty dodatnie etc etc. Jednak uważam, że to przerost formy nad treścią. Mamy w życiu tysiące przykładów wynalazków, które niczemu tak naprawdę nie służą poza satysfakcją dla wynalazcy. Bez obrazy, takie jest moje zdanie. Normalnie spisek wszędzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted September 29, 2012 Jak dla mnie pomysł ciekawy. Piwowarzy, którzy mają dylemat w którą stronę iść z rozbudową swojego browaru, na pewno znajdą rozwiązanie z pomocą takiej klasyfikacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted September 29, 2012 Tzn nie klasyfikowałbym raczej browarów po ich zasilaniu (gaz, prąd) a raczej po sposobie działania. Jest ok, bardzo mi pomogliście, więc postaram się zrobić jakoś sensownie klasyfikację. Dlatego opcja ilości naczyń była by najlepsza 1 Jednonaczyniowe a- gaz b- elektryczne 2 Wielonaczyniowe a- gaz b- elektryczne Lepiej jak by był podział na zasilanie bo własnie wtedy ktoś ma możliwość wyboru drogi :] Quote Share this post Link to post Share on other sites