Skocz do zawartości

23.03.2013 - I Karpacki Konkurs Piw Domowych


skybert

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

 

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, Oddział Karpacki, zaprasza piwowarów domowych do wzięcia udziału w:

 

I Karpackim Konkursie Piw Domowych

 

Kategorie Konkursowe:

  1. Standard American Lager (kategoria 1B wg BJCP i przewodnika po stylach PSPD )
     
  2. Extra Special/Strong Bitter (kategoria 8C wg BJCPi przewodnika po stylach PSPD)

Konkurs odbędzie się w Rzeszowie 23.03.2013r.

 

Na laureatów I Karpackiego Konkursu Piw Domowych czekać będą dyplomy oraz atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów oraz PSPD.

 

Dalsze informacje o nagrodach, sponsorach i konkursie podamy w późniejszym terminie.

 

Więcej informacji, wraz z regulaminem i formularzem znajdziecie na stronach PSPD tu

 

Zachęcamy, wszystkich do warzenia piw konkursowych oraz udziału w konkursie, który odbędzie się zgodnie z wytycznymi PSPD. W jury zasiądą certyfikowani sędziowie PSPD, a każdy z uczestników otrzyma metryczkę z opisem swojego piwa.

 

Post został wypromowany jako artykuł

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1B. Standard American Lager

 

Podstawowe informacje

 

OG 1.040 – 1.050

FG 1.004 – 1.010

Gęstość początkowa: 10 – 12.4°Blg

Goryczka: 8 – 15 IBU

Gęstość końcowa: 1 – 2.6°Blg

Kolor: 2 – 4 SRM

Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.3%

 

Temperatura serwowania - 4-7 °C

 

Standardowy amerykański lager

 

Aromat

 

Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.

Wygląd

 

Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

Smak

 

Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma być niemalże płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura

 

Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.

Ogólne wrażenie

 

Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

Komentarz

 

Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.

Surowce

 

Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.

Komercyjne przykłady

 

Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8C. Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

Podstawowe informacje

 

OG 1.048 – 1.060

FG 1.010 – 1.016

Gęstość początkowa: 12 - 14,7°Blg

Goryczka: 30 – 50 IBU

Gęstość końcowa: 2,6 – 4,1°Blg

Kolor: 5 – 16 SRM

Alkohol objętościowo: 4,6 – 6,2%

 

Temperatura serwowania - 12-14 °C

 

Ekstra Specjalny/Mocny Bitter (Angielskie Pale Ale)

 

Aromat

Aromat chmielowy od umiarkowanie słabego do umiarkowanie intensywnego, mogą być użyte wszystkie odmiany chmielu, ale chmiele angielskie są odmianami tradycyjnymi. Od średni do średnio mocny aromat słodowy, często występuje z od lekkiej do umiarkowanie intensywnej nuty karmelowej (nuty karmelowe są delikatniejsze w wersjach jaśniejszych). Estry owocowe są w zakresie od średnio słabych do średnio intensywnych. Najczęściej brak dwuacetylu, ale bardzo niski poziom jest dopuszczalny. Ewentualnie w tle mogą występować zapachy siarkowe i/albo alkoholowe.

Wygląd

Kolor od złotego do głęboko miedzianego. Klarowność dobra do doskonałej. Piana od niskiej do umiarkowanej, biała do biało szarej. Niskie nagazowanie może powodować bardzo niską pianę.

Smak

Od średnio mocnej do średniej goryczki wraz z ewidentnymi smakami słodowymi. Przeważnie posiada od umiarkowanie lekką do mocną karmelowo-słodową słodkość. Smaki chmielowe występują od umiarkowanego do umiarkowanie intensywnego poziomu (wszystkie odmiany, ale odmiany nadające ziemiste, żywiczne, i/lub kwiatowe chmiele brytyjskie są odmianami tradycyjnymi). Goryczka i smak chmielowy powinna być zauważalna, ale nie powinna kompletnie zdominować smaków słodowych. Może posiadać delikatne nutki drugoplanowe (na przykład orzechowe, ciasteczkowe) nadając kompleksowość smaku. Umiarkowanie niskie do wysokie estry owocowe. Ewentualnie można wyczuć słabe smaki alkoholowe oraz umiarkowane smaki mineralne albo siarkowe. Finisz średnio wytrawny do wytrawnego (w szczególności, gdy użyta została siarczanowa woda). Najczęściej brak dwuacetylu, ale bardzo niski poziom jest dopuszczalny.

Tekstura

Średnio lekka do średnio pełna treściwość. Niskie do średnie nagazowanie, ale przemysłowe wersje butelkowe mogą być mocniej nagazowane. Mocniejsze wersje mogą mieć alkoholowy rozgrzewający charakter, ale nie powinien on być zbyt mocny. Ogólne wrażenia

Średnio do umiarkowanie mocne alkoholowo piwo. Balans chmielowo-słodowy może być pomiędzy słodowo chmielowy do goryczkowego. Przyjemność picia tego piwa jest krytycznym elementem tego stylu. Nacisk kładziony jest na goryczkowe nachmielenie w odróżnieniu od agresywnego nachmielenia na smak i aromat występujący w amerykańskim Ale. Jest to raczej luźny styl, który umożliwia szeroką interpretację.

Komentarz

Ewidentnie mocniejsze słodowo i chmielowo niż w specjalny/najlepszy bitter. Mocniejsze wersje mogą wydawać się podobne do Old Ale, aczkolwiek Strong Bitter powinien być bladszy i bardziej goryczkowy. Fullers ESB jest unikalnym piwem zawierającym bardzo mocny, kompleksowy profil słodowy niespotykany w innych piwach tego stylu. Większość strong bitterów jest bardziej goryczkowe i bardziej owocowe. Jurorzy nie powinni oceniać wszystkich piw w tym stylu jakby były klonami Fuller`s ESB. Niektóre nowoczesne wersje warzone są wyłącznie ze słodów pale ale , wersje te znane są jako golden albo summer bitters. Większość wersji butelkowanych bądź kegowanych brytyjskiej produkcji, produkowanej specjalnie na eksport, zawierają więcej alkoholu niż tradycyjne wersje beczkowe (cask). Poziom IBU nie jest ujednolicony, zatem wersje produkowane w USA często nie są odzwierciedleniem brytyjskich odpowiedników podgatunku. Angielski pale ale jest określany jako, mocniejszy alkoholowo (poziomu piw typu premium, export), bardzo podobny styl do mocny bitter, ale z tak zmienioną recepturą by piwo nadawało się do zabutelkowania (czyli między innymi mocniejsze nagazowanie).

Historia

Strong bitter może być widziany przez konsumentów jako piwo o wyższej gęstości początkowej w porównaniu do best bitter (ale niekoniecznie jako „ bardziej premium”, gdyż best bitter jest tradycyjnie najlepszym produktem browaru). Od czasu gdy piwo zaczęto sprzedawać w UK w zależności od zawartości alkoholu, to piwo zaczęło częściej posiadać posmaki alkoholowe (prawdopodobnie po to by konsument miał wrażenie, że otrzymał to, za co zapłacił). Obecnie w Wielkiej Brytanii „ESB” jest marką należącą do browaru Fullers. W USA nazwa została podmieniona by opisać słodowy, gorzkawy, czerwony i o normalnej mocy (jak na warunki USA) rodzaj angielskiego Ale. Chmielenie może być po angielsku, albo połączenie angielskiego i amerykańskiego sposobu.

Surowce

Słód pale ale, amber albo/i słód cystal, można użyć troszkę słodu black by zmienić kolor. Używa się dodatków takich jak cukier, kukurydza albo pszenica. Najczęściej używane są chmiele angielskie, aczkolwiek odmiany amerykańskie i europejskie zaczynają być coraz bardziej popularne (w szczególności w jaśniejszych wersjach). Pełne charakteru angielskie drożdże. Wersje typu "burton" są warzone na średnio do wysoko siarczanowej wodzie.

 

Komercyjne przykłady

Fullers ESB, Adnams Broadside, Shepherd Neame Bishop's Finger, Young’s Ram Rod, Samuel Smith’s Old Brewery Pale Ale, Bass Ale, Whitbread Pale Ale, Shepherd Neame Spitfire, Marston’s Pedigree, Black Sheep Ale, Vintage Henley, Mordue Workie Ticket, Morland Old Speckled Hen, Greene King Abbot Ale, Bateman's XXXB, Gale’s Hordean Special Bitter (HSB), Ushers 1824 Particular Ale, Hopback Summer Lightning, Great Lakes Moondog Ale, Shipyard Old Thumper, Alaskan ESB, Geary’s Pale Ale, Cooperstown Old Slugger, Anderson Valley Boont ESB, Avery 14’er ESB, Redhook ESB

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witajcie

Czas ogłosić nagrody dla laureatów konkursu oraz przedstawić sponsorów oraz sędziów.

Zacznijmy od sponsorów bo bez nich byłoby ciężko ;):

 

Sponsorami w konkursie są:

 

Browamator – sklep dla piwowarów domowych

Browar Rzemieślniczy Z&Z w Wojkówce

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Piwodziej - sklep dla piwowarów domowych

Alepiwo – sklep dla piwowarów domowych

Homebrewing – sklep dla piwowarów domowych

Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Homebeer - sklep dla piwowarów domowych

oraz

Kuźnia Pub w Rzeszowie i sklep Piwa Regionalne Rzeszów ul. Paderewskiego

 

 

Skład sędziowski I KKPD:

 

Przewodniczący:

Ziemowit Fałat (zdrój)

 

Sędziowie:

Łukasz Jajecznica (Ljajecznica)– certyfikowany sędzia PSPD

Jacek Materski (Hasintus)– certyfikowany sędzia PSPD

Piotr Wypych (coder)– certyfikowany sędzia PSPD

Robert Orszulak (skybert) – certyfikowany sędzia PSPD

Edytowane przez skybert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nagrody:

 

Kategoria Standard American Lager:

 

I miejsce:

150 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl

150 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *

100 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl

100 zł - bon na zakupy w sklepie homebrewing.pl

3 ześrutowane zestawy surowców: 6 zbóż, Vienna Lager/Wiedeńskie 12º BLG, Pale Ale 12º BLG ufundowane przez sklep centrumpiwowarstwa.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

 

Nagroda Specjalna!

Zwycięzca kategorii Standard American Lager zostanie zaproszony do uwarzenia w browarze rzemieślniczym Z&Z w Wojkówce piwa na podstawie zwycięskiej receptury.

Dodatkowo piwowar otrzyma wynagrodzenie: ryczałt - 1000 PLN.

 

II miejsce:

100 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl

100 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *

75 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl

30 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

 

III miejsce:

50 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl

50 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *

50 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl

20 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

 

 

* Vouchery ufundowane przez PSPD należy zrealizować w jednym ze sklepów/sponsorów I KKPD.

Punkt ten zostanie dodany do regulaminu konkursu.

 

 

Kategoria Extra Special/Strong Bitter:

 

I miejsce:

150 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl

150 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *

100 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl

100 zł - bon na zakupy w sklepie homebrewing.pl

3 ześrutowane zestawy surowców: 6 zbóż, Vienna Lager/Wiedeńskie 12º BLG, Pale Ale 12º BLG ufundowane przez sklep centrumpiwowarstwa.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

 

II miejsce:

100 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl

100 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *

75 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl

30 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

 

III miejsce:

50 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl

50 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *

50 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl

50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl

20 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

 

 

* Vouchery ufundowane przez PSPD należy zrealizować w jednym ze sklepów/sponsorów I KKPD.

Punkt ten zostanie dodany do regulaminu konkursu.

Edytowane przez skybert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nagroda Specjalna!

Zwycięzca kategorii Standard American Lager zostanie zaproszony do uwarzenia w browarze rzemieślniczym Z&Z w Wojkówce piwa na podstawie zwycięskiej receptury.

Dodatkowo piwowar otrzyma wynagrodzenie: ryczałt - 1000 PLN.

 

Pięknie! :beer: :beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapraszamy wszystkich raz jeszcze do wzięcia udziału w konkursie oraz spotkania piwowarów, piwoszy oraz briofilów 23 marca w dzień konkursu.

Szczegółowy program przedstawimy wkrótce.

 

Od dziś o konkursie będziemy również informować na tzw. funpage’u Konkursu na facebooku (link powyżej)

 

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wstęp będzie tradycyjnie tylko na giełdę birofiliów od 7 do ok. 11-12. W cenie jest stolik, piwo z baru i darmowe piwo domowe ;) . Bilans wyjdzie raczej na plus. Po giełdzie pub będzie oczywiście otwarty dla wszystkich no chyba że przyjdzie b. dużo ludzi.

Ograniczenie i wstęp wprowadzamy z kilku powodów. Pub nie jest duży, rezerwacja stolików, drukujemy bilety pamiątkowe dla briofilów itg.

Jeśli przyjedziecie tylko na konkurs to oczywiście wstępu żadnego dla was nie będzie. Dajcie wcześniej znać.

Zapraszamy.

 

 

Edit.

Jeśli macie pytania dotyczące giełdy kierujcie je tu lub na adres e-mail podany w pierwszym poście.

Edytowane przez skybert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety z Kołobrzegu paczki jeszcze nie otrzymaliśmy.

 

Właśnie wysłałem potwierdzenia mailem osobom od których piwa już dotarły.

 

Natomiast od 9 piwowarów od których wpłynęła wpłata piw jeszcze nie ma.

 

Proszę więc o informację na PW, skybert@piwo.org lub na podany w regulaminie tel. kom. od osób które nie otrzymały potwierdzenia, wpłaciły wpisowe i wysłały piwa już kilka dni temu i wg. nich paczki powinny do nas dotrzeć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś ostatni dzień przyjmowania piwa na konkurs.

Wieczorem lub jutro rano wyślę ostatnie potwierdzenia. Proszę więc o informację osoby które piwo wysłały a potwierdzenia nie otrzymają.

 

W bitterze konkurencja będzie spora - jest już dobrze ponad 30 zgłoszeń.

Jutro lista startowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.