Jump to content

Recommended Posts

Witam!

 

Jestem początkującym piwowarem, uważyłem już kilka warek z brewkitów, ale chciałbym zacząc przygotę z zacieraniem. Dysponuję garnkiem 40 litrowym. Czy konieczne jest wysładzanie gdy dysponuję garnkiem o pojemnosci która odpoiwadała by ilości brzeczki do fermentacji (25L) ?

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edited by BioSlasher

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Jestem początkującym piwowarem, uważyłem już kilka warek z brewkitów, ale chciałbym zacząc przygotę z zacieraniem. Dysponuję garnkiem 40 litrowym. Czy konieczne jest wysładzanie gdy dysponuję garnkiem o pojemnosci która odpoiwadała by ilości brzeczki do fermentacji (25L) ?

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Witam.

Prawdę mówiąc nie rozumiem twojego pytania. Mógobyś dopercyzować o co chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wnoszę, że bioslasher ma garnek 40l (zacierny) i 25l na wodę do wysładzania - nie musisz wysładzać. będziesz wtedy stratny i jakościowo i finansowo bo bedziesz miał mało brzeczki o wysokim blg (możesz dolać wody do przefiltrowanej brzeczki ale dużo jeszcze zostanie w młócie). więc albo zostań przy puszkach albo poczytaj wiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też nie do końca zrozumiałem pytanie, ale jeśli chodzi o to co myślę to ja radzę sobie w jednym garze. Po tym jak w leję brzeczkę do filtratora to gar zacierny mam wolny i w tym momencie grzeje w nim wodę do wysładzania. Gdy się za grzeje, wlewam tą wodę do wolnego fermentatora. Wysładzam do pierwszego lepszego garnka i wlewam do gara który stoi na palniku i już się grzeje.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i wyraziłem się nie jasno, pierwszy i chaostyczny post :)

 

Kolega Gawon dobrze mnie zrozuimiał, chce od razu do zacierania użyć tyle litrów wody ile będzie miała docelowo brzeczka, ale zastanawiam się czy warto. Taką informację znalazłem na wiki :

 

Pomijamy wysładzanie w ogóle - przed filtracją dolewamy do kadzi tyle wody ile byśmy przeznaczyli do wysładzania i spuszczamy do końca. Jak trzeba to jeszcze rozcieńczamy brzeczkę czystą woda przed chmieleniem. Tracimy wtedy dużo na wydajności, ale podobno otrzymujemy brzeczkę lepszej jakości.

Z tym sposobem wysładzania powiązana jest metoda parti gyle, w której z brzeczki przedniej robione jest piwo podstawowe - najlepsze, a z cienkusza powstałego z wysładzania piwo gorsze - small beer.

 

I teraz pytanie, czy piwo jest wtedy "lepsze". Jeśli tak, to mogę dosypać 0,5kg słodu więcej, aby zrekompensować straty związane z brakiem wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję rozważyć metodę BIAB.

 

http://www.piwo.org/topic/5407-biab-czyli-warzenie-w-worku-bez-wysladzania-fotoreportaz/

 

Znaczną część piw zatarłem w ten sposób i jestem zadowolony z efektu. "Problemem" jest wydajność. U mnie w granicach 54-60 %.

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

I teraz pytanie, czy piwo jest wtedy "lepsze". Jeśli tak, to mogę dosypać 0,5kg słodu więcej, aby zrekompensować straty związane z brakiem wysładzania.

Piwo powinno być lepsze, choć wątpię, że będzie zauważalna różnica w stosunku do piwa, w którym prawidłowo zostało przeprowadzone wysładzanie. Obawiam się jednak, że 0,5 kg słodu nie zrekompensuje Ci straty wydajności związanej z brakiem wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robilem piwa ekspresowe na poczatku tego roku (pol godziny zacierania i bez wysladzania, gotowanie 45 min). Jakos specjalnie nie narzekoalem na wydajnosc. Oczywiscie byla mniejsza, ale dodatek 20% slodu bazowego powinno zrekompensopwac straty braku wysladzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro piwo powinno być lepsze to chyba sie skuszę i sprawdzę. Zrobię od razu dwie warki jedna z wysładzniem, a druga bez wysładzania + 20% więcej słodu. Skoro jest szansa że piwo będzie lepsze to kilka złotych nie pogorszy mojej sytuacji finansowej :)

 

Dzięki wszystkim za zainsteresowanie tematem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję rozważyć metodę BIAB.

 

http://www.piwo.org/...a-fotoreportaz/

 

Znaczną część piw zatarłem w ten sposób i jestem zadowolony z efektu. "Problemem" jest wydajność. U mnie w granicach 54-60 %.

Nie mogę się doczytać z tego linku, czy ktoś potwierdza przydatność tkaniny muślinowej z Browamatora, do metody BIAB- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Tkanina_muslinowa_65_x_70_cm_-_1_szt&przedm=6993122&grupa_p=6&pwd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...