Skocz do zawartości
antonio

pudlo do utrzymywania temp

Rekomendowane odpowiedzi

co sadzicie o zbudwaniu pudla do utrzymywania temperatury podczas przerw w zacieraniu. Wygladaloby to tak, ze konstrukcja bylaby z drewnianych listewek, wnetrze bylo by ze styropianu a z zewnatrz dalbym plyte wiorowa. Od gory dwie warstwy styropianu. W srodku bede kladl garnek z zacierem zeby temperatura sie utrzymywala.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to zbędna rzecz. Zacieranie trwa 60-90 max w tym czasie mamy 2-4 przerwy w trakcie których, ja osobiście bardzo rzadko muszę podgrzewać gar z zacierem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prościej i szybciej owinąć gar karimatą, albo podobną izolacją. Zwłaszcza, że spadki temperatur przy zacieraniu nie są ani duże, ani znaczące.

Skrzynię można wybudować jako miejsce do fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok wykorzystam karimate albo ekran cieplny od grzejnikow i zobaczymy, bo ostatnio pod kocem nie moglem temp utrzymac odpowiednio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam koc, jest miękki (w sensie, że nie sztywny jak karimata), więc łatwo owinąć nim garnek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo płyty (miękkie) z wełny mineralnej. Ja takie założyłem na kegi (grubość 5cm), docelowo chyba obszyję je jakimś materiałem pościelopodobnym. Ciepło prawie nie uciekało, moja mała kubatura browaru nic się nie nagrzewała. Ani przy zacieraniu, ani o dziwo przy warzeniu (z tym, że miałem nałożony dekiel z wystającym kawałkiem rurki fi50 (ok.1m) jako komin :P)

Polecam ten materiał izolujący.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owijam folią NRC i kołdrą i po 60' praktycznie nie mam straty ciepła.

Przy przerwach poniżej 30' niczym nie owijam - stracę stopień, dwa? Przy dokładności termometrów to i tak się mieści w granicach błędu pomiarowego. Szkoda sobie warzenie komplikować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieram jednotemperaturowo i stosuje takie pudło w czasie zacierania.

Przed umieszczeniem garnka, rozgrzewam wnętrze "lodówki" PET-ami z gorącą wodą.

Niepolecam sposobu dla ciężkich zacierów, szkoda kręgosłupa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do dolniaków to jednak chyba lepsza by była lodówka z termostatem, fermentuje tam górniaki, jednym PETem 1,5l chłodzę nawet do 16 stopni celsjusza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×