antonio 3 1 Items Posted September 23, 2012 co sadzicie o zbudwaniu pudla do utrzymywania temperatury podczas przerw w zacieraniu. Wygladaloby to tak, ze konstrukcja bylaby z drewnianych listewek, wnetrze bylo by ze styropianu a z zewnatrz dalbym plyte wiorowa. Od gory dwie warstwy styropianu. W srodku bede kladl garnek z zacierem zeby temperatura sie utrzymywala. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted September 23, 2012 Moim zdaniem to zbędna rzecz. Zacieranie trwa 60-90 max w tym czasie mamy 2-4 przerwy w trakcie których, ja osobiście bardzo rzadko muszę podgrzewać gar z zacierem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 730 1 Items Posted September 23, 2012 Prościej i szybciej owinąć gar karimatą, albo podobną izolacją. Zwłaszcza, że spadki temperatur przy zacieraniu nie są ani duże, ani znaczące. Skrzynię można wybudować jako miejsce do fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
antonio 3 1 Items Posted September 23, 2012 ok wykorzystam karimate albo ekran cieplny od grzejnikow i zobaczymy, bo ostatnio pod kocem nie moglem temp utrzymac odpowiednio Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted September 23, 2012 Polecam koc, jest miękki (w sensie, że nie sztywny jak karimata), więc łatwo owinąć nim garnek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted September 23, 2012 ja używam karimatę docietą +szeroka gumka Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted September 23, 2012 Albo płyty (miękkie) z wełny mineralnej. Ja takie założyłem na kegi (grubość 5cm), docelowo chyba obszyję je jakimś materiałem pościelopodobnym. Ciepło prawie nie uciekało, moja mała kubatura browaru nic się nie nagrzewała. Ani przy zacieraniu, ani o dziwo przy warzeniu (z tym, że miałem nałożony dekiel z wystającym kawałkiem rurki fi50 (ok.1m) jako komin ) Polecam ten materiał izolujący. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted September 24, 2012 Ekran do grzejników w zupełności wystarcza. Tyle, że najlepiej położyć go aluminium do WEWNĄTRZ. Ja nic nie podgrzewam w kociołku z Lidla w czasie przerw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
H.M. 4 1 Items Posted September 24, 2012 Owijam folią NRC i kołdrą i po 60' praktycznie nie mam straty ciepła. Przy przerwach poniżej 30' niczym nie owijam - stracę stopień, dwa? Przy dokładności termometrów to i tak się mieści w granicach błędu pomiarowego. Szkoda sobie warzenie komplikować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted September 24, 2012 Zacieram jednotemperaturowo i stosuje takie pudło w czasie zacierania. Przed umieszczeniem garnka, rozgrzewam wnętrze "lodówki" PET-ami z gorącą wodą. Niepolecam sposobu dla ciężkich zacierów, szkoda kręgosłupa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted September 24, 2012 Taką skrzynię lepiej zrób sobie do fermentacji, ja zrobiłem coś takiego: 2 Igorrodz and hrabia komorra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
antonio 3 1 Items Posted September 24, 2012 fajna sprawa do fermentacji. dolniaki tam trzymasz rozumiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted September 25, 2012 Do dolniaków to jednak chyba lepsza by była lodówka z termostatem, fermentuje tam górniaki, jednym PETem 1,5l chłodzę nawet do 16 stopni celsjusza. Quote Share this post Link to post Share on other sites