Jump to content
antonio

pudlo do utrzymywania temp

Recommended Posts

co sadzicie o zbudwaniu pudla do utrzymywania temperatury podczas przerw w zacieraniu. Wygladaloby to tak, ze konstrukcja bylaby z drewnianych listewek, wnetrze bylo by ze styropianu a z zewnatrz dalbym plyte wiorowa. Od gory dwie warstwy styropianu. W srodku bede kladl garnek z zacierem zeby temperatura sie utrzymywala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem to zbędna rzecz. Zacieranie trwa 60-90 max w tym czasie mamy 2-4 przerwy w trakcie których, ja osobiście bardzo rzadko muszę podgrzewać gar z zacierem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prościej i szybciej owinąć gar karimatą, albo podobną izolacją. Zwłaszcza, że spadki temperatur przy zacieraniu nie są ani duże, ani znaczące.

Skrzynię można wybudować jako miejsce do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok wykorzystam karimate albo ekran cieplny od grzejnikow i zobaczymy, bo ostatnio pod kocem nie moglem temp utrzymac odpowiednio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam koc, jest miękki (w sensie, że nie sztywny jak karimata), więc łatwo owinąć nim garnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo płyty (miękkie) z wełny mineralnej. Ja takie założyłem na kegi (grubość 5cm), docelowo chyba obszyję je jakimś materiałem pościelopodobnym. Ciepło prawie nie uciekało, moja mała kubatura browaru nic się nie nagrzewała. Ani przy zacieraniu, ani o dziwo przy warzeniu (z tym, że miałem nałożony dekiel z wystającym kawałkiem rurki fi50 (ok.1m) jako komin :P)

Polecam ten materiał izolujący.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owijam folią NRC i kołdrą i po 60' praktycznie nie mam straty ciepła.

Przy przerwach poniżej 30' niczym nie owijam - stracę stopień, dwa? Przy dokładności termometrów to i tak się mieści w granicach błędu pomiarowego. Szkoda sobie warzenie komplikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieram jednotemperaturowo i stosuje takie pudło w czasie zacierania.

Przed umieszczeniem garnka, rozgrzewam wnętrze "lodówki" PET-ami z gorącą wodą.

Niepolecam sposobu dla ciężkich zacierów, szkoda kręgosłupa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do dolniaków to jednak chyba lepsza by była lodówka z termostatem, fermentuje tam górniaki, jednym PETem 1,5l chłodzę nawet do 16 stopni celsjusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.