Skocz do zawartości

Witbier -jak zacierać,czym doprawiać ?


Gawon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem to ma być "fantazja" na temat wita. generalnie zasyp znalazłem w jednym przepisie i zamieniłem słód Pilzneński na Monachijsk. W razie czego mam jescze słód Pale Ale. Zastanawiałem sie nad pszenicą niesłodowaną - ale znajomy odwiódł mnie od tego pomysłu - powiedział ze płatki błyskawiczne są lepsze w użyciu i bez kleikowania.

W sumie to jest belg i można różne rzeczy wypróbować. Dzięki chłopaki za uwagi.

A i drożdże będą Mauribrew Weiss :]

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja płatki kleikuję z garścią słodu. Tego monachijskiego chyba za dużo, ja dałem na pierwszą próbę 200 g i 200 g wiedeńskiego.

 

http://www.piwo.org/...ck/#entry165219

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A zamiast monacha dać Pale Ale ? pomoże czy efekt będzie taki jak przy monachu ?

 

Wskazana jest zamiana i poczytaj trochę n. t. słodów, nowego stylu nie stworzysz takimi działaniami, piwo lepsze też nie wyjdzie.

Jak już musisz kombinować to z dodatkami ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.