Gawon 147 Posted September 23, 2012 (edited) Witam,ostatnio po skosztowaniu witbiera ,a dokładnie dwóch rodzimy produkcji Ale Browaru i Pinty (pierwsze lepsze)doszedłem do wniosku że to będzie chyba często "grane" i chcę zrobić to tak 3kg Pilzneński 2kg Pszeniczny 0,8kg błyskawiczne pszenne 0,4kg błyskawiczne owsiane 0,4kg błyskawiczne jęczmienne chmiel mam około 25-30g EKG(granulat) 6% i myślę że chyba starczy bo nie ma być mocno goryczkowy na aromat Hallertan Hersbrucker (szyszka) 5% i tego nie wiem ile dać bo nigdy go nie używałem,czy lepiej inny dać? tak jak w Wiki wyczytałem płatków błyskawicznych nie ma potrzeby kleikować ? co da lepszy aromat cytrusowy,świeża skórka pomarańczy czy ta "kurakao" jak świeża to z ilu pomarańczy tak mniej więcej ? bo czytając w przepisach np.100gr nie czy kupić 5 czy 15 szt,a niestety nie będzie za bardzo komu ich jeść i najważniejsze ,jak zacierać? aaa.... zapomniałem chcę tak maksymalnie do 12blg ile litrów z tego będzie bo programy niestety jeszcze mi obce są bardzo oczywiście kolendra też będzie:) Edited September 23, 2012 by Gawon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lukaszpe 0 Posted September 23, 2012 Ja robiłem tak: 1,8kg pszenicy niesłodowanej(kupionej w CP) + 0,2kg słodu pilzneńskiego + 0,3kg płatków owsianych do wody o temp. 48st na 30 minut, potem podniesione do 66st na 20 minut, dalej prawie do wrzenia i ok. 10minut. Następnie dolałem 8L wody i 2kg słodu pilzneńskiego, 0,1kg Carahell w temp. 50st. i podniesienie do 65st na bodajże 30minut, dalej 72st do negatywnej próby jodowej(max jakieś 10-15minut). Na koniec mashout. Gotowanie: 70minut. Chmiel perle 15g na 60min curacao 10g na 5min starta skórka z 5 pomarańczy ok. 120-130g na minutę przed końcem kolendra 7g na 10min i 7g na minutę przed końcem. Wyszło mi z tego co pamiętam ok 21 litrów i 12,5Blg. Drożdże brewferm blanche. Nie wiem na ile stylowy wit z tego wyszedł, ale był bardzo smaczny i z pewnością podobny do komercyjnych polskich Witbierów. Następnym razem chyba dałbym (choć niekoniecznie) trochę więcej świeżej skórki i może też z cytryny. Z curacao chyba bym zrezygnował, wydaje mi się, że przez jej uzycie pojawiła się w piwie specyficzna goryczka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 23, 2012 Następnym razem chyba dałbym (choć niekoniecznie) trochę więcej świeżej skórki i może też z cytryny. Skórka pomarańczy, skórka cytryny, albo i limonki, to wszystko jest dopuszczalne. Proporcje zależą tylko od indywidualnego smaku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted September 23, 2012 curacao jak dla mnie też bardziej goryczkę niż aromat pomarańczy wprowadza,teraz fermęci się bezstylowiec (chyba )do którego na próbę dałem curacao słodkie z piwodzieja.pl zobaczymy co będzie chodzi mi po głowie jakiś aromat cukierniczy,albo jakaś zaprawka do alkoholi tak wiem że to przeważnie sama chemia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 23, 2012 do którego na próbę dałem curacao słodkie z piwodzieja.pl Nie istnieje coś takiego jak- curacao słodkie. Curacao to skórka gorzkiej pomarańczy. Pomarańcze zbiera się jeszcze zanim dojrzeją, stąd ich gorycz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted September 23, 2012 (edited) nie wiem nie znam się,ale będą w Maroku na ulicach rosły właśnie pomarańcze gorzkie i to była taka odmiana,która właśnie jest sadzona dla ozdoby ,skórki i soku którym są czyszczone tam miedziane i mosiężne przedmioty które są bardzo popularne, tyle dowiedziałem się od miejscowego. nie szukałem nigdzie na ten temat informacji co do słodkich http://piwodziej.pl/...orifarm-50g/497 więc albo ktoś jest niedoinformowany albo ktoś wciska kit a więc z ciekawości pogmerałem w sieci i Curacao to wyspa a nie odmiana pomarańczy (zapewne wszyscy wiedzieli tylko nie ja)i jak widać z tego opisu nie koniecznie musi być gorzkie ,może być po prostu tylko aromatyczne,fakt że nie jest wtedy słodkie http://en.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao_%28liqueur%29 Edited September 23, 2012 by Gawon Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted September 23, 2012 Curasao to jedna z wysp Antyli Holenderskich (wyspy A, B, C). Nie warzylem nigdy prawdziwego Wit'a, ale opilem się sporo Hohe i dla mnie zdecydowanie czuć tam mocno świeżą skórkę cytrynową, dlatego w ta stronę bym szedł. Ale to pewnie kwestia gustu.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted September 23, 2012 Ja właśnie robię witka. Pomarańczy dałem 200 gr, 100 na 10 min i 100 na 5 min. Kolendry dołożyłem 5 gram wiecej bo ostatnio nie poczułem wcale. Było 20 jest 25 gr kolendra z kamisa. Poprzednia była z TB. Ogólnie poprzedni witek robiony podobnnie i wyszedł fajnie pomaranczowy. Drożdże 1214. Zasyp tym razem kilo PaleAle i kilo wiedenskiego. do tego kilo pszenicy niesłodowanej od bambra , pol kilo platkow pszenicznych i pol kilo platkow owsianych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted September 23, 2012 200g skórki rozumiem ?ile na to pomarańczy poszło? czy wcześniej sparzacie wrzątkiem czy tylko wystarczy umyć pomarańcze ? no nic w sobotę się wszystko wyjaśni Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted September 23, 2012 Witam,ostatnio po skosztowaniu witbiera ,a dokładnie dwóch rodzimy produkcji Ale Browaru i Pinty (pierwsze lepsze)doszedłem do wniosku że to będzie chyba często "grane" i chcę zrobić to tak 3kg Pilzneński 2kg Pszeniczny 0,8kg błyskawiczne pszenne 0,4kg błyskawiczne owsiane 0,4kg błyskawiczne jęczmienne chmiel mam około 25-30g EKG(granulat) 6% i myślę że chyba starczy bo nie ma być mocno goryczkowy na aromat Hallertan Hersbrucker (szyszka) 5% i tego nie wiem ile dać bo nigdy go nie używałem,czy lepiej inny dać? tak jak w Wiki wyczytałem płatków błyskawicznych nie ma potrzeby kleikować ? co da lepszy aromat cytrusowy,świeża skórka pomarańczy czy ta "kurakao" jak świeża to z ilu pomarańczy tak mniej więcej ? bo czytając w przepisach np.100gr nie czy kupić 5 czy 15 szt,a niestety nie będzie za bardzo komu ich jeść i najważniejsze ,jak zacierać? aaa.... zapomniałem chcę tak maksymalnie do 12blg ile litrów z tego będzie bo programy niestety jeszcze mi obce są bardzo oczywiście kolendra też będzie:) Jedna uwaga: klasyczny witbier nie ma w zasypie słodu pszenicznego. Odmiana gorzkiej pomarańczy czytamy 'kurasao' - to z portugalskiego . Polecam wątek Codera pt: Witbier dla zaawansowanych" . Jest tutaj na forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted September 23, 2012 tak wiem,czytałem,ale pszenicy normalnej niesłodowanej nie mam za bardzo gdzie kupić,czy mogę całą tą ilość płatkami pszennymi zastąpić ,czy jest różnica czy błyskawiczne czy nie?nie musi też się mieścić aż tak w stylu ,to dla mnie nie na konkurs no chyba że aż tak bardzo będzie miało to wpływ na smak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 24, 2012 Ja pomarańcze myję i sparzam we wrzątku. Płatki pszenne to właściwie pszenica niesłodowana, tylko w troche innej postaci. To czy płatki są błyskawiczne czy nie, ma wpływ na to jak je trzeba przygotować, czyli czy trzeba kleikować - ja kleikuję i takie i takie. Na twoim miejscu zostawiłbym około 0,5 kg słodu pszenicznego, resztę zastąpiłbym płatkami - uwaga, filtracja nie będzie prosta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 24, 2012 Oj tak przy 1,6kg płatków w zasypie filtracja może być wyzwaniem, trzeba ja zrobić bardzo sprawnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 24, 2012 Najlepiej dodać coś co w filtracji pomoże. Ja ostatnio dodawałem łuskę gryki, niektórzy dodają zamiast płatków owsianych niesłodowany owies wraz z łuską, oczywiście ześrutowany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted September 24, 2012 200g skórki rozumiem ?ile na to pomarańczy poszło? czy wcześniej sparzacie wrzątkiem czy tylko wystarczy umyć pomarańcze ? no nic w sobotę się wszystko wyjaśni U mnie to bylo 4 do 5 dużych pomaranczy obieranych cieniutko nozem do skrobania ziemniakow. Co do pszenicy too można nabyć ja w marketach pakowane po 1kg stoi obok produktów do pieczenia chleba. Na plus jest to ze jest dość dobrze oczyszczona. ja pomarancze tylko dokladnie myje, w końcu i tak będziesz je gotowal Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted September 24, 2012 A używał ktoś skórki pomarańczowej lub cytrynowej ze sklepu (oczywiście suszonej, nie kandyzowanej)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted September 24, 2012 Pszenica ziarno - dostepna na każdym wiejskim / malomiasteczkowym bazarze - ześrutować, kleikować Kasza pęczak pszenny - wyselekcjonowane czyste ziarna pszenicy - ześrutować, kleikować płatki pszenne zwykłe - pszenica zgnieciona (płatkowana) - można nie śrutować, kleikować płatki pszenne błyskawiczne - mozna nie śrutować i nie ma potrzeby kleikować kasza manna - BNP używał, odszukać stare jego posty, gość wyniósł się z forum Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted September 25, 2012 A propos Witbiera - następnego zamierzam zrobić z dodatkiem słodu monachijskiego lub wiedeńskiego (tak z 5-10%) - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi słodami w tym piwie. Wiem, że to niezgodne ze stylem, ale brakuje mi trochę słodowości w tym piwie, poza tym poeksperymentować zawsze warto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted September 25, 2012 kasza manna - BNP używał, odszukać stare jego posty, gość wyniósł się z forum Nie tylko BNP, używam i nie narzekam. 1 lewatywa8 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted September 25, 2012 A propos Witbiera - następnego zamierzam zrobić z dodatkiem słodu monachijskiego lub wiedeńskiego (tak z 5-10%) - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi słodami w tym piwie. Wiem, że to niezgodne ze stylem, ale brakuje mi trochę słodowości w tym piwie, poza tym poeksperymentować zawsze warto. poszło kilo wiedeńskiego do ostatniej warki, ale ta dopiero fermentuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted September 25, 2012 A propos Witbiera - następnego zamierzam zrobić z dodatkiem słodu monachijskiego lub wiedeńskiego (tak z 5-10%) - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi słodami w tym piwie. Wiem, że to niezgodne ze stylem, ale brakuje mi trochę słodowości w tym piwie, poza tym poeksperymentować zawsze warto. Jasne, że warto. Jest takie piwo ukraińskie czernichowskie biała noc - to jest ciemny witbier, piwo fabryczne z lekkimi wadami ale bardzo ciekawe połączenie charakteru witbiera z ciemnymi słodami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted October 1, 2012 (edited) Ja planuję Fantazje na temat Wit'a w takiej konfiguracji : Monachijski typ I 2 kg Płatki pszenne błyskawiczne 1,4 lub 1,6 kg Płatki owsiane 04,kg Chmiel Brewers gold 20-30 gr Curaco 30 g Kolendra 20 g zacieranie 50°C 30 min 66°C 80 min, 72°C 15 min podgrzanie do 78°C i filtracja Teraz moje pytanie - czy te platki zaciera sie razem z monachem czy osobno ? Edited October 1, 2012 by Lusterko87 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted October 1, 2012 (edited) Uh, 50% zasypu to płatki, da się to jeszcze przefiltrować ? Edited October 1, 2012 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted October 1, 2012 Przecież płatki same się nie zatrą, więc z monachijski. Z tym, że piwo będzie pewnie zbyt ciemne jak na styl i monachijski chyba średnio mi tu pasuje. Zrób posmakuj, podziel się wrażeniami ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted October 1, 2012 I pozostaje pytanie, czy monachijski będzie miał na tyle wysoką siłę diastatyczną aby zatrzeć też płatki? Quote Share this post Link to post Share on other sites