Skocz do zawartości

Rozlewać czy nie ?


Gość franc

Rekomendowane odpowiedzi

Coopers Lager puszka

Mistr Sladek puszka

Wlane do fermentatora 17.09.2012 fermentacja bardzo burzliwa po jednym dniu bulkało przez prawie cztery dni jak szalone

Początkowe blg 9 dzisiaj tj.23.09.2012 3 blg.

No i moje pytanie czy czekać jeszcze aż blg spadnie do 1 no i czy woóle spadnie.

Jak nalałem do próbówki to się spieniło troszkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierz dzisiaj, zmierz jutro, jeśli wynik będzie bez zmian to ten etap jest zakończony.

 

Zrób właśnie tak, jak radzi Jacenty.

Można o tym przeczytać w wielu wątkach na forum. Ogólna zasada mówi, że jeśli blg nie spada przez trzy dni, to fermentacja jest zakończona. A w przerwie pomiędzy pomiarami można np. poczytać wiki...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego temat ten wałkowany był tyle razy na forum, aż do niechcenia!! Wpisz w wyszukiwarkę najpierw, i zobacz czy już nie było :) na wiki też o tym jest! Proszę oto linki:

z wiki: http://www.wiki.piwo...a_cich.C4.85.3F

http://www.wiki.piwo...5.9Bci_brzeczki Przeczytaj o Teście FFT jeżeli chcesz mieć pewność to go wykonuj przy każdej warce, tylko najlepiej za pomocą tych samych drożdży co dodajesz do piwa. Ja robię tak że w kubku re-hydratyzuję drożdże, a w słoiczku mam trochę brzeczki tak na menzurkę i jeszcze troszkę, po wlaniu drożdży do fermentatora przepłukuje kubek brzeczką ze słoiczka i wlewam ją z powrotem do słoika w ten sposób wypłukując drożdże, przymykam lekko słoiczek żeby gazy miały gdzie uciec i po 4-5 dniach robię test, jak na nim wyjdzie 3 blg to niżej piwo nie zejdzie.

tematy z forum:

http://www.piwo.org/...izej-nie-idzie/

http://www.piwo.org/...eniesc-przelac/

http://www.piwo.org/...czy-tak-ma-byc/

http://www.piwo.org/...ce-nizej-zejsc/

i wiele wiele innych jak poczytasz będziesz wiedział kiedy i jak zlewać na cicha i do butelek :)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie powiem ci szukaj w wyszukiwarce tylko odpowiem.

Pisałem właśnie że za dużo wody wlałem przez przypadek i z tąd blg 9 tak mi się zdaje a puszka ma o ile pamiętam 1,5 litra.

A tak poza konkursem jeżeli już będą ( wynika z tego że są ) już zadane wszystkie pytania to nie będziemy pisać na forum już nic tylko korzystać z wyszukiwarki ? :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie czytam wiki - dla dociekliwych ze zrozumieniem - ale nie do końca jestem przekonany jak mam zrobić.

Czy mam dać jeszcze na cichą czy nie ?

Nie bardzo wiem kiedy mam dać na cichą ?

Może to i było pisane ale w innych warunkach i na innym piwie.

Sory że zawracam wam głowę ale mam nadzieję że ktoś się zlituje i odpisze.

Edytowane przez franc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już zależy od ciebie czy dasz na cichą, ja w brewkicie bym nie stosował bo nie masz osadów aż tak dużo, cicha polega na tym że do klaruje ci piwo i pozbędziesz się osadów z burzliwej, kto jak lubi ja rzadko stosuje, bo wolę dłużej potrzymać w jednym fermentatorze i mieć pewność że piwo jest do ferementowane. Jeżeli takiej pewności nie masz to zostaw kilka dni dłużej gdzie ci się spieszy?! I tak jak pisał jacenty jak chcesz rozlewać to zmierz blg codziennie przez trzy dni jak wynik się nie zmieni to do butelek.

 

 

Ja nie powiem ci szukaj w wyszukiwarce tylko odpowiem.

 

A tak poza konkursem jeżeli już będą ( wynika z tego że są ) już zadane wszystkie pytania to nie będziemy pisać na forum już nic tylko korzystać z wyszukiwarki ? :smilies:

nie o to chodzi że nie chcę odpowiedzieć tylko o to żebyś nauczył się wyszukiwać informacje najpierw a dopiero pisał pytania, a jak masz duże wątpliwości to zapraszam wieczorem na chat gdzie odpowiemy ci chętnie na te pytanie. Lepiej też podpiąć się pod inny temat niż tworzyć kolejny z serii "zeszło do Xblg butelkować", bo to jest podstawa!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bo wolę dłużej potrzymać w jednym fermentatorze i mieć pewność że piwo jest do ferementowane.

A jeżeli wciąż mamy wątpliwości czy fermentacja dobiegła końca, to radzę przy przelewaniu na cichą zaciągnąć odrobinę drożdży. Jeśli jest jeszcze coś do roboty, to niech chłopaki sobie popracują na cichej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.