Skocz do zawartości
Gość franc

Cukier/glukoza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość franc

Jutro będę rozlewał swoją drugą warkę !

I tu mam pytanie chcę do butelek dodać glukozy.

Czy to dobry pomysł czy lepiej dodać cukru?

I druga sprawa czy glukozy dodać do butelek też 4 g czy mniej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do butelek to nie ma różnicy.

 

Ilość cukru powinna wynikać z kalkulatora (czynniki: nagazowanie oczekiwane wynikające ze stylu piwa i oczekiwań piwowara, temperatura rozlewu)

 

Ale 4g to uniwersalna wartość po skończonej fermentacji. Jak rozlew był w odpowiednim momencie i dasz 4g będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy to prawda, ale z tego co zaobserwowałem poziom nasycenia gazem przez glukozę i cukier jest taki sam, a cena tego produktu znowu nie! Po co dawać 8 zł za glukozę jeżeli nie zmienia walorów smakowych, nasycenia gazu, itp. jak można kupić cukier po 3,50zł. Dwa razy robiłem tak że miałem glukozę i cukier w tym samym piwie na refermentację w odpowiednio oznaczonych butelkach i nic żadnych zauważalnych różnic! Dawałem kiedyś glukozę 1,2kgdo jednej warki i cukier 1kg do drugiej warki brewkita Coopersa Stout, wtedy różnica była też nieznaczna taka że cukier był ciut kwaskowaty, i bimbrowaty, a glukoza znowu nie, choć nie wiem czy to dokładnie z tego wynika. Więc syp cukier, a kasę zaoszczędź sobie na sprzęt do zacierania :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie przy glukozie w czasie nalewania w butelki strasznie się pieniło, natomiast przy cukrze nie a w smaku nie wyczułem różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem też używajcie wyszukiwarki wystarczy wpisać to co masz w temacie, i przejrzeć pierwszą drugą stronę i już uzyskasz setki odpowiedzi: wpisałem "cukier glukoza" i uzyskałem

http://www.piwo.org/topic/6563-ile-cukru-do-refermentacji/page__hl__+cukier%20+glukoza?do=findComment&comment=141044

http://www.piwo.org/topic/6006-glukoza-cukier-miod-refermentacja/page__hl__%2Bcukier+%2Bglukoza

http://www.piwo.org/topic/5206-glukoza-a-cukier/page__hl__%2Bcukier+%2Bglukoza

Używajcie wyszukiwarki :) tam wiele rzeczy jest!!

Co do tego pienienia mógł być to czysty przypadek lub jak zazwyczaj niedociśnięty dobrze kranik do którego dostawało się powietrze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ilość cukru, czy glukozy dodawana do refermentacji jest tak znikoma, że różnicy w smaku nie wyczujesz. Śmiało dawaj cukier.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×