Jump to content
Guest franc

Cukier/glukoza

Recommended Posts

Guest franc

Jutro będę rozlewał swoją drugą warkę !

I tu mam pytanie chcę do butelek dodać glukozy.

Czy to dobry pomysł czy lepiej dodać cukru?

I druga sprawa czy glukozy dodać do butelek też 4 g czy mniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do butelek to nie ma różnicy.

 

Ilość cukru powinna wynikać z kalkulatora (czynniki: nagazowanie oczekiwane wynikające ze stylu piwa i oczekiwań piwowara, temperatura rozlewu)

 

Ale 4g to uniwersalna wartość po skończonej fermentacji. Jak rozlew był w odpowiednim momencie i dasz 4g będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy to prawda, ale z tego co zaobserwowałem poziom nasycenia gazem przez glukozę i cukier jest taki sam, a cena tego produktu znowu nie! Po co dawać 8 zł za glukozę jeżeli nie zmienia walorów smakowych, nasycenia gazu, itp. jak można kupić cukier po 3,50zł. Dwa razy robiłem tak że miałem glukozę i cukier w tym samym piwie na refermentację w odpowiednio oznaczonych butelkach i nic żadnych zauważalnych różnic! Dawałem kiedyś glukozę 1,2kgdo jednej warki i cukier 1kg do drugiej warki brewkita Coopersa Stout, wtedy różnica była też nieznaczna taka że cukier był ciut kwaskowaty, i bimbrowaty, a glukoza znowu nie, choć nie wiem czy to dokładnie z tego wynika. Więc syp cukier, a kasę zaoszczędź sobie na sprzęt do zacierania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem też używajcie wyszukiwarki wystarczy wpisać to co masz w temacie, i przejrzeć pierwszą drugą stronę i już uzyskasz setki odpowiedzi: wpisałem "cukier glukoza" i uzyskałem

http://www.piwo.org/topic/6563-ile-cukru-do-refermentacji/page__hl__+cukier%20+glukoza?do=findComment&comment=141044

http://www.piwo.org/topic/6006-glukoza-cukier-miod-refermentacja/page__hl__%2Bcukier+%2Bglukoza

http://www.piwo.org/topic/5206-glukoza-a-cukier/page__hl__%2Bcukier+%2Bglukoza

Używajcie wyszukiwarki :) tam wiele rzeczy jest!!

Co do tego pienienia mógł być to czysty przypadek lub jak zazwyczaj niedociśnięty dobrze kranik do którego dostawało się powietrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilość cukru, czy glukozy dodawana do refermentacji jest tak znikoma, że różnicy w smaku nie wyczujesz. Śmiało dawaj cukier.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...