Skocz do zawartości
chomiczon

dry stout kwaskowaty - rozlewać?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj chciałem rozlewać Dry Stout po 2 tygodniach ciechej. Po otworzeniu fermentora zauważyłem delikatny film na powieżchni. Wlałem sobie odrobinę do kieliszka i spróbowałem (po przechyleniu kieliszka białawy osad zostaje na ściankach), wyczuwam kwaskowatość i sam już nie wiem czy tak powinno być czy nie. Wg opisu stylu wiki w Dry Stout powinna być wyczuwalna kwaskowatość.

Jeszcze nie poszło w kanał bo zastanawiam się co robić.

Edytowane przez chomiczon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z opisu wygląda mi na infekcję....

Zakapsluj szybciorkiem, może to tylko tlenowiec i zniknie w butelce... tylko ta kwaskowość.... może sie rozwinąć

ale to tylko gdybanie... kapsluj, zdążysz wylać :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem zrób zdjęcie. Łatwiej będzie można ocenić co się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu nic nie byłoby widać. Mgiełka tak delikatna, że prawie niewidzialna.

Poszło w butelki. Najwyżej chleb będę na tym piekł zamiast wody :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Na zdjęciu nic nie byłoby widać. Mgiełka tak delikatna, że prawie niewidzialna.

Poszło w butelki. Najwyżej chleb będę na tym piekł zamiast wody :)

 

A takie troche głupie pytanie. Czy już wcześniej robiłeś stouta?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie pierwszy raz. Zacierałem z zestawu BA.

No właśnie pierwszy raz. Zacierałem z zestawu BA.

 

To nie panikuj. Prawdzimy stout z palonym jczmieniem jest jakby lekko kwaskowaty.

Jeśli to infekcja to piwo stanie się nie do wypicia podczas leżakowania. Zawsze zdążysz wylać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Makaron. W sumie tak jak pisałem w opisie stylu jest wzmianka o kwasowości. Ale dla nowicjusza ciężkie jest do określenia czy kwasowość w Dry Stout jest na właściwym poziomie czy to już kwach całkowity.

Leżakowanie rozwieje wątpliwości więc pozostaje czekać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj, że najlepsza temperatura do konsumpcji tego piwa 13 – 18°C. To tak przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za sugestie. Jak nie wyjdzie kwas, to spijemy w sugerowanej temperaturze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dniach od zabutelkowania na powierzchni piwa pojawił się biały osad, który po przechyleniu lekko butelki pozostaje na ściankach. Chyba jednak nic z tego nie będzie :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Po dwóch dniach od zabutelkowania na powierzchni piwa pojawił się biały osad, który po przechyleniu lekko butelki pozostaje na ściankach. Chyba jednak nic z tego nie będzie :(

Wiesz zawsze musi być ten pierwszy raz.

Porządnie zdezynfekuj sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×