Skocz do zawartości
Zomol

Kilka słów o mnie

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,

 

Mam na imię Radek. Moja przygoda zaczęła się kilka lat temu od wina (przewinął się również jeden miód pitny trójniak) i tak małymi kroczkami dotarłem do piwa :). Forum przeglądam od około pół roku i dopiero niedawno postanowiłem zrobić pierwsze piwko. Na dzień dzisiejszy nie mam warunków na zacieranie (co mam nadzieję się zmieni) więc padło na Muntons Gold IPA (3kg) + 1.7kg WES bursztynowy + herbatka z 12g chmielu Fuggles. Niestety ten WES jest strasznie ciemny i zielone piwo jakoś chyba nie przypomina stylu IPA. Teraz jest na cichej i zeszło już z ok 14-2°Blg i od kilku dni utrzymuje się na tym poziomie(po weekendzie pewnie pójdzie w butelki). I tu się pojawia pytanie odnośnie ilości cukru do refermentacji, ilość 6g na litr będzie odpowiednia(tyle mi wyszło dla nasycenia 2,4 w programie referm), czy mogę bez obawy o "granaty" celować w nasycenie 2,7 i dać 7g/litr . Piwo będzie pewnie leżakowało w temp. 15-17°C. Próbowałem też troszkę poeksperymentować i gdy zlewałem na cichą zostawiłem ok 5l piwa w fermentatorze i dodałem do tego 1l soku/pulpy z świeżo wyciśniętych mango i litr wody. Niestety skończyło się to infekcją. Ehh się rozpisałem, pewnie nikt nie dotrwa z czytaniem do końca :D, w każdym bądź razie pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam na forum

 

Kolorem się nie przejmuj, będzie dobre. Ja na Twoim miejscu bym dał te 6g na litr i to nie w obawie o granaty, tylko po prostu wolę mniejsze nasycenie w takim piwie, co innego np. w pszenicach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witamy, poeksperymentować zawsze zdążysz :) Wyczyść teraz dokładnie fermentator żebyś nie dostał infekcji w następnym piwie! Dobrze jest przemrozić owoce przed dodaniem do piwa, a pozatym zamiast pulpy dodać ich kawałki jest temat Piwo z mango, ale to jak się wprawisz lepiej zacząć od robienia zwykłego piwa. Do AIPy dałbym 7g/l ale nie będę mieszał więc daj 6 :P No to nic tylko życzyć powodzenia braku infekcji oraz jak najszybszego zacierania :)

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Undeath@

pozatym zamiast pulpy dodać ich kawałki jest temat Piwo z mango

Mógłbyś mnie nakierować gdzie jest ten temat bo nie mogę go znaleźć, a w poniedziałek/wtorek będę zadawał owoce na cichą do mojego wheat'a, i będzie tam m.in Mango. Chciałem to ogólnie wygotować przez 5min., bo jednak kwasa wolę nie mieć :)

 

 

Zomol@

Powodzenia w przyszłym warzeniu. Życzę szybkiego uzyskania warunków bo zacierania:)

Edytowane przez VeryBerry

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szukam szukam i nie mogę znaleźć ale pamiętam że to było w temacie o piwach dla kobiet, pisali tam o mrożeniu owoców i o tym że lepiej kawałki niż sok... A po za tym robiłeś już piwo z marakują więc doświadczenie masz większe z tym, ja dopiero pierwsze 5l Pale Ale zrobiłem z wiśniami ale poza kolorem wiśnie były słabo wyczuwalne, przemroziłem i wrzuciłem na cichą...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×