Skocz do zawartości
kfas666

Zacieranie na kuchni indukcyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich !

 

Od jakiegoś czasu mieszkam w bloku, w którym niestety nie ma instalacji gazowej. Moje dotychczasowe warki były robione tylko na bazie brew kitów Coopersa. Kolejne piwo chciałbym zrobić już z zacieraniem i tu pojawia się problem z odpowiednim naczyniem. Zacierałem niedawno słód na whisky z braku dużego gara zmuszony byłem do użycia trzech małych i muszę powiedzieć, że to była masakra :(. Nie wyobrażam sobie żebym w taki sposób miał przeprowadzać jeszcze chmielenie.

Teraz najważniejsze, czy taki garnek nada się na indukcję: http://allegro.pl/garnek-do-piwa-emaliowany-30l-36cm-olkusz-dukat-i2582155873.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam ten sam problem, obecnie mam starą kuchenkę elektryczną i planuję kupić nową. Dotychczas robię tylko brewkity i by zacząć zacierać moja kuchenka musi to dogotować. Co radzicie kupić. Małżonka pragnie indukcję. Czy się dla mnie nada ????

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ?

Na jedynej (jak dotąd) warce z tym garnkiem zacząłem grzać po odfiltrowaniu pierwszych 10l i kontynuowałem wysładzanie. Wg moich notatek od tego momentu do wrzenia całości (24l) zajęło ok 40 minut. Pamiętam, że pierwsza część brzeczki już jakiś czas wrzała, zanim dodałem resztę.

Największy "palnik" ma 3kW i jest to jedyny, który uruchamiam.

Poza tym, z obawy o płytę stosuję taki stelaż, który może w niewielkim stopniu przyczyniać się do niższej efektywności grzania (dno garnka nie przylega ściśle do płyty):

https://lh5.googleus...00/DSC_0148.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kamil

Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie

kosztuje ok. 35 funt

emaliowany to ok 50 funt

jaka to kuchenka -podaj typ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie

kosztuje ok. 35 funt

emaliowany to ok 50 funt

jaka to kuchenka -podaj typ

Kuchenka indukcyjna.

Mój garnek kosztował 97zł i była to najtańsza opcja, a jednocześnie miałem gwarancję, że zadziała na kuchence indykcyjnej.

Nie wiem jak jest z garnkiem ze stali nierdzewnej.

Poza tym, zawsze możesz wspomóc się grzałką, nawet na płycie ceramicznej (nieindukcyjnej): http://www.piwo.org/...ne/#entry160433

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kamil

Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie

kosztuje ok. 35 funt

emaliowany to ok 50 funt

jaka to kuchenka -podaj typ

Sprawdź magnesem ,czy łapie do garnka-jeśli nie-nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieram od kilku lat na indukcji, mój gar 40 l emaliowany grzeję 2 palnikami jednocześnie.

Spokojnienie ma problemu z ciężarem, (płyta nie pęknie), a czasami zacieru jest aż po brzegi ;)

Kuchenka indukcyjna to genialny wynalazek- szybka i oszczędna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedna mała uwaga- czy masz płytę indukcyjną do zabudowy?- chodzi mi tu o wytrzymałość płytki szklanej na obciążenie 20kilku kilogramów? Miałem podobny problem (też indukcja) zanim nie wziąłem się za kociołek z Lidla.

Tak do przemyślenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy masz płytę indukcyjną do zabudowy?

Tak do zabudowy. Teka IR642. Kiedyś dzwoniłem do producenta ale nie potrafił podać wytrzymałości takiej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem na indukcji,fajnie dosc szybko sie rozgrzewa i w ogóle,ale i tak jestem na taborecie gazowym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×