Jump to content
kfas666

Zacieranie na kuchni indukcyjnej

Recommended Posts

Witam Wszystkich !

 

Od jakiegoś czasu mieszkam w bloku, w którym niestety nie ma instalacji gazowej. Moje dotychczasowe warki były robione tylko na bazie brew kitów Coopersa. Kolejne piwo chciałbym zrobić już z zacieraniem i tu pojawia się problem z odpowiednim naczyniem. Zacierałem niedawno słód na whisky z braku dużego gara zmuszony byłem do użycia trzech małych i muszę powiedzieć, że to była masakra :(. Nie wyobrażam sobie żebym w taki sposób miał przeprowadzać jeszcze chmielenie.

Teraz najważniejsze, czy taki garnek nada się na indukcję: http://allegro.pl/garnek-do-piwa-emaliowany-30l-36cm-olkusz-dukat-i2582155873.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam ten sam problem, obecnie mam starą kuchenkę elektryczną i planuję kupić nową. Dotychczas robię tylko brewkity i by zacząć zacierać moja kuchenka musi to dogotować. Co radzicie kupić. Małżonka pragnie indukcję. Czy się dla mnie nada ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ?

Na jedynej (jak dotąd) warce z tym garnkiem zacząłem grzać po odfiltrowaniu pierwszych 10l i kontynuowałem wysładzanie. Wg moich notatek od tego momentu do wrzenia całości (24l) zajęło ok 40 minut. Pamiętam, że pierwsza część brzeczki już jakiś czas wrzała, zanim dodałem resztę.

Największy "palnik" ma 3kW i jest to jedyny, który uruchamiam.

Poza tym, z obawy o płytę stosuję taki stelaż, który może w niewielkim stopniu przyczyniać się do niższej efektywności grzania (dno garnka nie przylega ściśle do płyty):

https://lh5.googleus...00/DSC_0148.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

kamil

Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie

kosztuje ok. 35 funt

emaliowany to ok 50 funt

jaka to kuchenka -podaj typ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie

kosztuje ok. 35 funt

emaliowany to ok 50 funt

jaka to kuchenka -podaj typ

Kuchenka indukcyjna.

Mój garnek kosztował 97zł i była to najtańsza opcja, a jednocześnie miałem gwarancję, że zadziała na kuchence indykcyjnej.

Nie wiem jak jest z garnkiem ze stali nierdzewnej.

Poza tym, zawsze możesz wspomóc się grzałką, nawet na płycie ceramicznej (nieindukcyjnej): http://www.piwo.org/...ne/#entry160433

Share this post


Link to post
Share on other sites

kamil

Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie

kosztuje ok. 35 funt

emaliowany to ok 50 funt

jaka to kuchenka -podaj typ

Sprawdź magnesem ,czy łapie do garnka-jeśli nie-nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieram od kilku lat na indukcji, mój gar 40 l emaliowany grzeję 2 palnikami jednocześnie.

Spokojnienie ma problemu z ciężarem, (płyta nie pęknie), a czasami zacieru jest aż po brzegi ;)

Kuchenka indukcyjna to genialny wynalazek- szybka i oszczędna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna mała uwaga- czy masz płytę indukcyjną do zabudowy?- chodzi mi tu o wytrzymałość płytki szklanej na obciążenie 20kilku kilogramów? Miałem podobny problem (też indukcja) zanim nie wziąłem się za kociołek z Lidla.

Tak do przemyślenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy masz płytę indukcyjną do zabudowy?

Tak do zabudowy. Teka IR642. Kiedyś dzwoniłem do producenta ale nie potrafił podać wytrzymałości takiej płyty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...