Skocz do zawartości
antonio

Jak bardzo zagęści się brzeczka?

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie. o ile blg srednio zagesci sie brzeczka po gotowaniu z chmielem? wiadomo ze 2-3 litry wyparuje a jak z poziomem blg? wysladzam wlasnie i nie wiem do jakiej wartosci blg wysladzac zeby miec zapas wody do wyparowania i strzelic mniej wiecej w poziom blg po gotowaniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

juz mam powinno byc okolo 12 blg przed gotowaniem, bo zakladane jest 14 dla mojego ipa. Dzieki za porade

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja przed gotowaniem mam 1,5°Blg mniej niż zamierzam mieć docelowo. Czyli jak robię piwo 12°Blg to przed gotowaniem staram się mieć 10,5°Blg. Za gotowuję z pokrywką nakrytą, a później gotuję z pokrywką na 1/3 uchyloną, ale musisz to też doświadczalnie sprawdzić jak to jest u Ciebie.

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja wychodzę z zasady, że wody dolać zawsze można. I zazwyczaj muszę jej dolewać, jak robię po sklepowej insrukcji...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wysładzam do objętości. Jak wyjdzie mi o 1-2BLG więcej niż zakładał przepis to się nie przejmuję, a wręcz się cieszę: znaczy, że progresuję z wydajnością:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak kolega wyżej napisał - wysładzanie do objetości. Wszystko zalezy od intensywności gotowania i sposobu chłodzenia.

Siłami natury - mniej odparuje ale dłużej trwa. Chłodnica szybsze chłodzenie - większe parowanie i ubytek wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mały hint: od w sumie 5ciu warek nie chłodzę już brzeczki, mimo, że mam chłodnicę zanurzeniową. Po 3 warkach infekcji stwierdziłem, że może kwestia zalania gorącej brzeczki do wiadra, zapakowanie rurki i zadanie drożdży następnego dnia pozbawia mnie jednej okazji na złapanie jakiegoś paskudztwa.

 

Jak na razie sukces - infekcji brak. Nie wiem czy to dzięki temu, czy dzięki mega dokładnej dezynfekcji wiader - ale sposób działa i jest bardzo wygodny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mały hint: od w sumie 5ciu warek nie chłodzę już brzeczki, mimo, że mam chłodnicę zanurzeniową. Po 3 warkach infekcji stwierdziłem, że może kwestia zalania gorącej brzeczki do wiadra, zapakowanie rurki i zadanie drożdży następnego dnia pozbawia mnie jednej okazji na złapanie jakiegoś paskudztwa.

 

Jak na razie sukces - infekcji brak. Nie wiem czy to dzięki temu, czy dzięki mega dokładnej dezynfekcji wiader - ale sposób działa i jest bardzo wygodny :)

A co z DMS? Ja zazwyczaj robię tak - do wiadra chłodnica, na to gorąca brzeczka i chłodzę w wiadrze - częściowo zakrywam je pokrywą, tak żeby wystawały tylko końcówki chłodnicy. Chłodzenie przeprowadzam w łazience, co też jest chyba lepszym rozwiązaniem niż chłodzenie w kuchni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

A co z DMS?

 

Ja gotuje ostatnio 90' i to załatwia sprawę DMSu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

A co z DMS?

 

Ja gotuje ostatnio 90' i to załatwia sprawę DMSu.

Rozumiem ,że po 30 minutach dopiero dajesz pierwszy chmiel,tak?

jak to działa,że te dłuższe gotowanie eliminuje DMS?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak w temacie. o ile blg srednio zagesci sie brzeczka po gotowaniu z chmielem? wiadomo ze 2-3 litry wyparuje a jak z poziomem blg? wysladzam wlasnie i nie wiem do jakiej wartosci blg wysladzac zeby miec zapas wody do wyparowania i strzelic mniej wiecej w poziom blg po gotowaniu

Pamiętaj że wynik mnożenia 'ilość brzeczki' * 'blg brzeczki' jest stały przed i po warzeniu. Jeśli wiesz ile Ci odparowuje w trakcie gotowania możesz jasno wyliczyć ile musisz mieć brzeczki przed gotowaniem.

 

Jeśli np. chcesz mieć 20litrów 12 blg jako wynik, a odparowujesz w swojej instalacji zwykle 4 litry w trakcie gotowania, to musisz zaczynać z 24litrami brzeczki 10blg (20l*12blg = 24l*10blg)

Edytowane przez hagar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś przeprowadziłem mały eksperymencik chcąc zaoszczędzić trochę czasu przy wysładzaniu na raty, każdą "ratę" przelewałem do gara i od razu gotowałem, w ten sposób wyszło mi 22l brzeczki do chmielenia i zwykle pozwalało to osiągnąć 20l do fermentacji z BLG odpowiadającym recepturze.

Niestety zaoszczędziłem czas, ale do fermentacji miałem tylko 18l i o 1 BLG wyżej (14 zamiast 13) Zastanawiam się czy takie gotowanie na raty mimo iż szybciej osiąga temp wrzenia po drodze traci/odparowuje więcej ? Jestem przed następną warkę i rozważam powrót do wysładzania do BLG a nie objętości. Ktoś miał podobne doświadczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy takie gotowanie na raty mimo iż szybciej osiąga temp wrzenia po drodze traci/odparowuje więcej ?

Nie, tzn jak się trochę pogotuje przed dodaniem chmielu to wiadomo, że więcej odparuje, ale te kilka minut nie zrobi aż takiej różnicy. Najprawdopodobniej zostało Ci więcej w młócie.

Ps. kilkuminutowe gotowanie przed wrzuceniem chmielu jest nawet wskazane.

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale zaraz... to nie było kilkuminutowe - o ile dobrze zrozumiałem to było odbieranie części brzeczki i zagotowanie, znów odebranie części i zagotowanie i tak przez całą filtrację. Czyli przynajmniej te 30-40 minut. No to spokojnie te 2litry więcej w tym czasie mogły odparować.

Na przyszłość wysładzaj odrobinę dłużej lub przy chmieleniu dolej trochę wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale wydaje mi się, że istotny jest tylko dłuższy czas gotowania, bo czy podgrzewsz po trochę czy całość naraz to i tak tyle samo odparuje. Czy podgrzewał te 30-40 minut podczas filtracji czy po jej zakończeniu to na jedno wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie było tak jak pisze Stasiek. Porównałem teraz ostatnie 2 warki i w poprzedniej wstawiłem 22l brzeczki i zawrzała po 1h5min, tym razem wlewając na raty i ciągle trzymając na gazie od 1 części ok. 9l do momentu wrzenia minęło 1h25min i tu prawdopodobnie jest powód większego odparowania. Teraz wiem, że trzeba wysładzać dłużej/więcej o te 2-3l, albo robić po staremu, ale to koszt ok. 1h więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×