Skocz do zawartości
mentosik

Resztki - jakaś recepturka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Lato już za nami, temperatura w końcu normalna - czyli deszcz, zimno itp ;) Pozostało mi trochę składników po ostatnim "sezonie" i nie wiem co mogę z tego zrobić. Poleci ktoś jakąś ciekawą recepturkę? Górna fermentacja rzecz jasna :)

 

słody :

wiedeński 4kg

żytni 600g

pilzneński 1kg - niestety tak mało

karmelowy jasny 800g

zakwaszający 600g

garahell 700g

aroma 200g

 

drożdże :

t-58

s-33

us-05

 

i trochę dodatków :

 

gips

imbir kandyzowany

kolendra

curacao

mech irlandzki

 

chmiel niestety tylko marynka

 

Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chłodniej fakt, jesień się zbliża nieuchronnie.....

ale my nie o polskiej złotej jesieni będziemy rozprawiać :P

tylko co tu uwarzyć na pozostałych surowcach.....

żytni na wstępie bym sobie odpuścił :P:smilies: (złe wspomnienia z filtracją)

 

wiedeński 4kg

pilzneński 1kg

wszytko do kotła

a z resztą:

carahell 300g

aroma 200g

karmelowy jasny 100g a jak lubisz 'toffi' to ze 400 bym sypnął

 

chmielenie - szkoda że tylko marynka :/

ze 20g na początek i z 10 na koniec z braku laku

 

drożdżaki? us-05

 

 

a reszta na następny sezon.... zresztą on już się zaczął :D

więc surowce się mocno nie przeterminują :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zatarł - 90 minut w 64-66ciu stopniach

i z 15 minut w 72....

 

wrrr....

chyba jutro sam coś uwarzę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zależy co lubisz :) Piwko pepo będzie raczej wysoko odfermentowane i wytrawne - jak zrobisz np 20 i 40 albo 15 i 45 to piwko będzie bardziej pełne w smaku.

 

Pomyśl też jakie mniej więcej BLG chcesz uzyskać, bo z przepisu pepo wyjdzie go dużo słabszego, albo mniej mocniejszego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak zrobisz np 20 i 40 albo 15 i 45 to piwko będzie bardziej pełne w smaku.

 

a możesz dokładniej? podałeś czas mam rozumieć? w tych samych temperaturach?

 

Piwko chciałbym uzyskać tak standardowo jakieś 12blg. Mam z tym problem szczerze mówiąc bo filtrowanie mi nie wychodzi za dobrze i finalnie blg mam na dużo niższym poziomie. Dlatego zawsze daję więcej składników, żeby to co niepotrafiłem ładnie przefiltrować jakoś nie bolało i wyszło jako tako :)

 

Dzięki chłopaki za podpowiedzi, zapowiada się weekend w kuchni :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak, o to mi chodziło

 

pepo:

Wg mnie będzie z karmelowymi nutami, ale mimo wszystko z takim wytrawnym finiszem. Ja w piwach ze słodem karmelowym lubię zacieranie na słodko i goryczkę - to się potem ładnie komponuje - ale to rzecz gustu oczywiście.

 

Nie wiem jaka Ci wychodziła do teraz wydajność, ale z tego będziesz miał spokojnie prawie 30l 12BLG przy wydajności uproszczonej 67%...

Edytowane przez crosis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×