Jump to content
Sign in to follow this  
mentosik

Resztki - jakaś recepturka?

Recommended Posts

Witam

 

Lato już za nami, temperatura w końcu normalna - czyli deszcz, zimno itp ;) Pozostało mi trochę składników po ostatnim "sezonie" i nie wiem co mogę z tego zrobić. Poleci ktoś jakąś ciekawą recepturkę? Górna fermentacja rzecz jasna :)

 

słody :

wiedeński 4kg

żytni 600g

pilzneński 1kg - niestety tak mało

karmelowy jasny 800g

zakwaszający 600g

garahell 700g

aroma 200g

 

drożdże :

t-58

s-33

us-05

 

i trochę dodatków :

 

gips

imbir kandyzowany

kolendra

curacao

mech irlandzki

 

chmiel niestety tylko marynka

 

Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi z góry dziękuję

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodniej fakt, jesień się zbliża nieuchronnie.....

ale my nie o polskiej złotej jesieni będziemy rozprawiać :P

tylko co tu uwarzyć na pozostałych surowcach.....

żytni na wstępie bym sobie odpuścił :P:smilies: (złe wspomnienia z filtracją)

 

wiedeński 4kg

pilzneński 1kg

wszytko do kotła

a z resztą:

carahell 300g

aroma 200g

karmelowy jasny 100g a jak lubisz 'toffi' to ze 400 bym sypnął

 

chmielenie - szkoda że tylko marynka :/

ze 20g na początek i z 10 na koniec z braku laku

 

drożdżaki? us-05

 

 

a reszta na następny sezon.... zresztą on już się zaczął :D

więc surowce się mocno nie przeterminują :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co lubisz :) Piwko pepo będzie raczej wysoko odfermentowane i wytrawne - jak zrobisz np 20 i 40 albo 15 i 45 to piwko będzie bardziej pełne w smaku.

 

Pomyśl też jakie mniej więcej BLG chcesz uzyskać, bo z przepisu pepo wyjdzie go dużo słabszego, albo mniej mocniejszego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak zrobisz np 20 i 40 albo 15 i 45 to piwko będzie bardziej pełne w smaku.

 

a możesz dokładniej? podałeś czas mam rozumieć? w tych samych temperaturach?

 

Piwko chciałbym uzyskać tak standardowo jakieś 12blg. Mam z tym problem szczerze mówiąc bo filtrowanie mi nie wychodzi za dobrze i finalnie blg mam na dużo niższym poziomie. Dlatego zawsze daję więcej składników, żeby to co niepotrafiłem ładnie przefiltrować jakoś nie bolało i wyszło jako tako :)

 

Dzięki chłopaki za podpowiedzi, zapowiada się weekend w kuchni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, o to mi chodziło

 

pepo:

Wg mnie będzie z karmelowymi nutami, ale mimo wszystko z takim wytrawnym finiszem. Ja w piwach ze słodem karmelowym lubię zacieranie na słodko i goryczkę - to się potem ładnie komponuje - ale to rzecz gustu oczywiście.

 

Nie wiem jaka Ci wychodziła do teraz wydajność, ale z tego będziesz miał spokojnie prawie 30l 12BLG przy wydajności uproszczonej 67%...

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...