Jump to content
WiHuRa

XI Konkurs Piw Domowych Birofilia 2013 w Żywcu

Recommended Posts

Tradycyjnie 29.09 ogłoszenie kategorii. Btw jest nowy Szef Jury:

http://pspd.org.pl/p...omowych-w-zywcu

 

Nie śledziem kwestii odejścia Andrzeja jako szefa Jury, ale bardzo się cieszę, że to właśnie Krzysiek objął to stanowisko. Krzyśku, gratuluje i trzymam kciuki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyszłoroczny konkurs i festiwal będzie pod wieloma względami nowością, bo i Ziemek mówił, że rezygnuje z organizatorstwa. Chyba jeszcze nie wiadomo, kto będzie dyrektorem organizacyjnym festiwalu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kategorie jak kategorie - ujdą, mam nadzieję, że przewodniczący zmobilizuje do udziału również innych sędziów z listy PSPD, i nie będziemy mieć standardowego zestawu: "jeże" + kopyr + dwóch złapanych na szybko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że było dużo więcej sędziów tych, których wymieniłeś starczyłoby zaledwie na jedną kategorię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemo, niezbyt dokładnie przejrzałeś listę sędziów z ubiegłego roku.

Ja tłumów chętnych do sędziowania jakoś nigdy nie widziałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zadanie dla przewodniczącego, żeby zmotywował tych nie aktywnych, bo po co robili kurs sędziowski, dla samego kursu? A i dla tych którzy sędziują będzie możliwość skupienia się np. nad jedną kategorią, a nie bieganiem pomiędzy kilkoma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

"Komisja ds. opracowywania stylów piwa wg PSPD"

 

 

zrobiliście mi dzień ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zamiar za rok wystartować w Birofilii m.in. z Blond'em. Mam takie pytanie techniczne dotyczące sporządzania składu piwa, dla osób które brały już udział w tym konkursie. Chodzi mi dokładniej o chmielenie. PSPD w opisach w dziale chmiele wypisało kilka gatunków. Oznacza to, że nie można do tego gatunku stosować jakiś wariacji tych chmieli np. Zamiast hallertau, dać perle itp. Czy odstąpienie od reguły będzie wiązało się dyswalifikacją z danego gatunku piwa czy opisane chmiele są jedynie "preferowanymi" chmielami do tego gatunku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi dokładniej o chmielenie. PSPD w opisach w dziale chmiele wypisało kilka gatunków. Oznacza to, że nie można do tego gatunku stosować jakiś wariacji tych chmieli np. Zamiast hallertau, dać perle itp. Czy odstąpienie od reguły będzie wiązało się dyswalifikacją z danego gatunku piwa czy opisane chmiele są jedynie "preferowanymi" chmielami do tego gatunku?

 

Daj spokój rób jak uważasz. Jeszcze sie taki sędzia nie urodził. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są podobno tacy co poznają w jakim regionie rósł jęczmień.Z drugiej strony podobno w zeszłym roku nie wyczuli za wysokiego blg :roll:

 

Anteks ja to żartobliwie pisałem i nie wszczynajmy niepotrzebnie jałowych dyskusji przechodzących do awantur. :beer:

Odpowiadając koledze z Poznania - tak możesz użyć innych odmian jeśli to na tyle nie nadwyręży stylu który został opisany.

Konkretnie do blonde możesz użyć wszelkich chmieli kontynentalnych, Niemcy, Słowenia, Polska, Anglia, Czechy.

 

edit

Dodanie co delikatniejszych chmieli z USA i NZ też daje fajne efekty, tylko trzeba pamiętać że to nie AIPA. :)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodanie co delikatniejszych chmieli z USA i NZ też daje fajne efekty, tylko trzeba pamiętać że to nie AIPA.

 

No właśnie dokładnie tego chciałem się dowiedzieć bo w pierwotnej wersji chciałem dodać jeden z NZ chmieli, ale jednak chyba postawię na na chmiele europejskie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taką małą uwagę:

Przy opisie kategorii ogłoszonym we wrześniu na stronie pspd oraz w pdf przy kategorii 2 jest informacja:

Dymiony Porter/Stout (Smoked Porter/Stout) (10-13º Blg)

Natomiast teraz w regulaminie jest:

kategoria II – Dymiony Porter/Stout [10-12,5º Blg]

Różnica o 0,5°Blg - niewiele (i właściwie pewnie do pominięcia ze względu na błędy pomiarów), ale pytanie czy to przeoczenie czy celowe zmniejszenie górnej granicy blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy ktoś z mających już doświadczenia w wysyłaniu piw na birofilię może powiedzieć jaki jest margines błędu odnośnie BLG. Chodzi mi głównie o ekstrakt końcowy. Okazało się że drożdże których użyłem są bardziej żarłoczne niż myślałem i zszedłem poniżej dolnej granicy o jakieś 0,4BLG. Jak to wygląda w praktyce - takie piwo z automatu jest odrzucone czy jest jakiś "margines błędu"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...