Skocz do zawartości
manner

czas po zakończeniu fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

osiem dni temu zacząłem fermentować sok (10l ze SłonecznejTłoczni) - jakies dwa dni temu przestało bulkać - pytanie mam następujące - czy jeśli to tak postoi jeszcze kilka dni to będzie to miało wpływ na jakość? sęk w tym że czekam jeszcze na butelki... BLG początkowe było 13, aktualnego jeszcze nie mierzyłem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem z domowego soku, zadane 08.07. Widoczne oznaki fermentacji zanikły po 3-4 tyg, nie mierzyłem BLG ale sądząc po smaku drożdże zeżarły wszystko.

Co do pytania zasadniczego - w ogóle nie poszło do butelek, na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy, na początku był bardzo kwaśny, teraz się to jakoś zharmonizowało i jest nie tyle kwaśny, co wytrawny. Zatem moim zdaniem wpływ na jakość jest pozytywny:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy...

 

No i oby tak dalej, choć ryzykujesz sporo, chyba, że wpuszczasz CO2 z butli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że ryzykuję. W poprzednim poście chodziło mi o to, że jak kolegi cydr postoi w butli/wiadrze o te kilka dni dłużej to mu na pewno nie zaszkodzi:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no ja mojego póki co nie ruszam, stoi sobie grzecznie zakorkowany w balonie. mam nadzieję że będzie OK.

 

edit: zabutelkowałem tydzień temu, nic mu nie dolega :) właśnie skosztowałem buteleczkę - pychota

Edytowane przez manner

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ w domu wala mi się 10-litrowy balon, przymierzam się do nastawienia cydru "ze słonecznej tłoczni". Prośba do kolegi manner - czy mógłbyś skrobnąć co nieco na temat Twojego przepisu? W szczególności interesuje mnie:

 

- jakich drożdży użyłeś?

- czy oprócz soku użyłeś jeszcze jakichś dodatkowych składników?

- czy dodawałeś wody?

- czy dodawałeś cukru?

- czy wrzucałeś pożywkę dla drożdży?

- jak refermentowałeś?

 

No i ogólnie czy gdybyś robił drugą partię, to czy coś być w procesie zmienił, żeby efekt końcowy był jeszcze lepszy? :)

 

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robiłem 10l w balonie 15 litrowym - drożdże z allegro, jakieś ponoć specjalne do cydru + pożywka, ilości zgodnie z opisem z opakowań. refermentacja - glukoza 8g/litr rozpuszczona w małej ilości wody w fermentorze z kranikiem, butelkowałem w litrowe brązowe PETy

 

co bym zmienił? zrobiłbym 20 litrów bo się bardzo szybko kończy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×