manner 0 Posted September 19, 2012 osiem dni temu zacząłem fermentować sok (10l ze SłonecznejTłoczni) - jakies dwa dni temu przestało bulkać - pytanie mam następujące - czy jeśli to tak postoi jeszcze kilka dni to będzie to miało wpływ na jakość? sęk w tym że czekam jeszcze na butelki... BLG początkowe było 13, aktualnego jeszcze nie mierzyłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 19, 2012 Ja robiłem z domowego soku, zadane 08.07. Widoczne oznaki fermentacji zanikły po 3-4 tyg, nie mierzyłem BLG ale sądząc po smaku drożdże zeżarły wszystko. Co do pytania zasadniczego - w ogóle nie poszło do butelek, na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy, na początku był bardzo kwaśny, teraz się to jakoś zharmonizowało i jest nie tyle kwaśny, co wytrawny. Zatem moim zdaniem wpływ na jakość jest pozytywny:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy05 2 Posted September 19, 2012 na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy... No i oby tak dalej, choć ryzykujesz sporo, chyba, że wpuszczasz CO2 z butli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 19, 2012 Wiem, że ryzykuję. W poprzednim poście chodziło mi o to, że jak kolegi cydr postoi w butli/wiadrze o te kilka dni dłużej to mu na pewno nie zaszkodzi:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
manner 0 Posted September 20, 2012 (edited) no ja mojego póki co nie ruszam, stoi sobie grzecznie zakorkowany w balonie. mam nadzieję że będzie OK. edit: zabutelkowałem tydzień temu, nic mu nie dolega właśnie skosztowałem buteleczkę - pychota Edited September 30, 2012 by manner Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted October 15, 2012 Ponieważ w domu wala mi się 10-litrowy balon, przymierzam się do nastawienia cydru "ze słonecznej tłoczni". Prośba do kolegi manner - czy mógłbyś skrobnąć co nieco na temat Twojego przepisu? W szczególności interesuje mnie: - jakich drożdży użyłeś? - czy oprócz soku użyłeś jeszcze jakichś dodatkowych składników? - czy dodawałeś wody? - czy dodawałeś cukru? - czy wrzucałeś pożywkę dla drożdży? - jak refermentowałeś? No i ogólnie czy gdybyś robił drugą partię, to czy coś być w procesie zmienił, żeby efekt końcowy był jeszcze lepszy? Pozdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
manner 0 Posted October 15, 2012 robiłem 10l w balonie 15 litrowym - drożdże z allegro, jakieś ponoć specjalne do cydru + pożywka, ilości zgodnie z opisem z opakowań. refermentacja - glukoza 8g/litr rozpuszczona w małej ilości wody w fermentorze z kranikiem, butelkowałem w litrowe brązowe PETy co bym zmienił? zrobiłbym 20 litrów bo się bardzo szybko kończy Quote Share this post Link to post Share on other sites