Jump to content
manner

czas po zakończeniu fermentacji

Recommended Posts

osiem dni temu zacząłem fermentować sok (10l ze SłonecznejTłoczni) - jakies dwa dni temu przestało bulkać - pytanie mam następujące - czy jeśli to tak postoi jeszcze kilka dni to będzie to miało wpływ na jakość? sęk w tym że czekam jeszcze na butelki... BLG początkowe było 13, aktualnego jeszcze nie mierzyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem z domowego soku, zadane 08.07. Widoczne oznaki fermentacji zanikły po 3-4 tyg, nie mierzyłem BLG ale sądząc po smaku drożdże zeżarły wszystko.

Co do pytania zasadniczego - w ogóle nie poszło do butelek, na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy, na początku był bardzo kwaśny, teraz się to jakoś zharmonizowało i jest nie tyle kwaśny, co wytrawny. Zatem moim zdaniem wpływ na jakość jest pozytywny:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że ryzykuję. W poprzednim poście chodziło mi o to, że jak kolegi cydr postoi w butli/wiadrze o te kilka dni dłużej to mu na pewno nie zaszkodzi:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ja mojego póki co nie ruszam, stoi sobie grzecznie zakorkowany w balonie. mam nadzieję że będzie OK.

 

edit: zabutelkowałem tydzień temu, nic mu nie dolega :) właśnie skosztowałem buteleczkę - pychota

Edited by manner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ w domu wala mi się 10-litrowy balon, przymierzam się do nastawienia cydru "ze słonecznej tłoczni". Prośba do kolegi manner - czy mógłbyś skrobnąć co nieco na temat Twojego przepisu? W szczególności interesuje mnie:

 

- jakich drożdży użyłeś?

- czy oprócz soku użyłeś jeszcze jakichś dodatkowych składników?

- czy dodawałeś wody?

- czy dodawałeś cukru?

- czy wrzucałeś pożywkę dla drożdży?

- jak refermentowałeś?

 

No i ogólnie czy gdybyś robił drugą partię, to czy coś być w procesie zmienił, żeby efekt końcowy był jeszcze lepszy? :)

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem 10l w balonie 15 litrowym - drożdże z allegro, jakieś ponoć specjalne do cydru + pożywka, ilości zgodnie z opisem z opakowań. refermentacja - glukoza 8g/litr rozpuszczona w małej ilości wody w fermentorze z kranikiem, butelkowałem w litrowe brązowe PETy

 

co bym zmienił? zrobiłbym 20 litrów bo się bardzo szybko kończy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...