Skocz do zawartości
Mariusz_CH

Ostrzeżenie - czeski metanol!

Rekomendowane odpowiedzi

Na szczęście wódki nie pije..... A tak swoją drogą, 11 lat temu byłem w Republice Czeskiej, wówczas można było przywieźć tylko 10 butelek piwa. Zakupiłem wtedy Budweisera. Po prostu niebo w gębie, to było genialne piwo. A dziś ? Typowy lager, syfiasty tak samo jak nasze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze swojej strony ostrzegam brać piwowarską przed WSZELKIM alkoholem dziwnego pochodzenia (targowiska itp). Na przestrzeni ostatnich kilku lat badam (zawodowo, chromatograficznie) skład alkoholu konfiskowanego przez policję w moim mieście w ramach walki z "przestępczością gospodarczą" i od co najmniej 4 lat nie trafiłem na alkohol nie zanieczyszcony izopropanolem lub mieszanką propanol/izopropanol w ilości od 3 do 10%. Otruć się tym zapewne nie da, ale zdrowe to to na pewno nie jest.

Próbek przebadałem kilkaset, więc mała szansa, że Wasz "zaufany dostawca" ma alkohol czysty.

Polecam pod rozwagę!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kto kupuje czeskie "dziadostwo"? Wiadomo że polska wódka najlepsza na świecie. Piwo czeskie może i dobre ale wódka...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie śledziłem tematu, bo wódki nie pijam, ale z tego co w radiu mówili to mają manko też na drukach akcyzowych. Wniosek może być taki, że czeska mafia coś po prostu zarobiła wpuszczając lewy towar w oficjalny kanał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie śledziłem tematu, bo wódki nie pijam, ale z tego co w radiu mówili to mają manko też na drukach akcyzowych. Wniosek może być taki, że czeska mafia coś po prostu zarobiła wpuszczając lewy towar w oficjalny kanał.

Trochę to przypomina historię z dopalaczami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego bimber też piję domowej roboty. A co do "polskiej" wódki to problemem jest to, że nasze koncerny już nie są polskie i do porządnej wódki mają tyle co piwa kompani piwowarskiej do porządnych lagerów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

że nasze koncerny już nie są polskie

Polskie też się jeszcze zdarzają, ale coraz więcej jest "wyprodukowano przez xxx dla CEDC". Ja tam się na wódkach nie znam, ale Ruscy chyba też umieją wódkę robić...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego bimber też piję domowej roboty. A co do "polskiej" wódki to problemem jest to, że nasze koncerny już nie są polskie i do porządnej wódki mają tyle co piwa kompani piwowarskiej do porządnych lagerów.

 

A co ma wspolnego narodowosc wlasciciela z jakoscia wodki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raczej nic.

Co do krajów pochodzenia, narodowości itd, to np. popularny bols jest marką holenderską, produkowaną w Polsce przez Rosjan :)

 

Ja tam wódki za bardzo nie pijam, ale raczej powyższe by mi nie przeszkadzało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś jak polskie wódki były polskie to i jakościowo były lepsze (wiadomo, że jak jesteś właścicielem kilku marek to starasz się żeby Twoja flagowa produkcja wyszła na najlepszą, w miarę niedrogą i najchętniej kupowaną więc wykupujesz konkurencję i osłabiasz ich jakość kierując ją na jakościowo gorszą i nieco zmieniasz target klientów lecz nadal na niej zyskujesz kasę) - pewnie nawet jakby były nadal nasze to i tak zaczęliby oszczędzać i wyszłoby na to samo co jest teraz. W sumie może i nieważne kto jest właścicielem marki ale jakość tak czy tak do d***

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

walki z "przestępczością gospodarczą" i od co najmniej 4 lat nie trafiłem na alkohol nie zanieczyszcony izopropanolem

 

Zapewne znalazł byś go i w moim piwie, bo używam go obficie do dezynfekcji, a i w procesie fermentacji co nieco powstaje.

 

Z tego co słyszałem jest on zaledwie dwa razy bardziej trujący niż poczciwy etanol.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dawka śmiertelna izopropanolu LD50 jest pomiędzy etanolem a metanolem - metanol 4 g/kg masy ciała, izopropanol 5 g/kg masy ciała, etanol 6 g/kg masy ciała. Tak to nie błąd etanol ma niższą dawkę śmiertelną, ale jest wolniej metabolizowany więc łatwiej przekroczyć dawkę śmiertelną. Nie wiem jak jest z izopropanolem, ale pewnie jest dużo wolniej metabolizowany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapewne znalazł byś go i w moim piwie, bo używam go obficie do dezynfekcji, a i w procesie fermentacji co nieco powstaje

Być może z procesu dezynfekcji - owszem, natomiast nie spotkałem izopropanolu w dającym się oznaczyć stężeniu w żadnym alkoholu, tak domowym jak i "sklepowym". Są inne piki - a jakże - metanol; także n-propanol, butanol i inne wyższe, ale izopropanolu nie znalazłem, tak że nie jestem pewny, czy jest on naturalnym produktem fermentacji....

Poza tym, w moim poście wyżej nie pisałem o stężeniach śladowych ale o kilku % - a to już (jak dla mnie) ewidentnie wskazuje na rolę izopropanolu jako skażalnika (http://e-prawnik.pl/narzedzia/wskazniki/ryczalty/wykaz-srodkow-dopuszczonych-do-skazania-alkoholu-etylowego.html), co wskazuje na jego pochodzenie techniczne. Bitrex łatwo z technicznego alkoholu wybić, izopropanol trudniej.

 

Konkluzja: W moim poście chciałem tylko zwrócić uwagę na potencjalną szkodliwość alkoholu niewiadomego pochodzenia nie tylko pod kątem głośnej w tej chwili afery z metanolem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dawka śmiertelna izopropanolu LD50 jest pomiędzy etanolem a metanolem - metanol 4 g/kg masy ciała, izopropanol 5 g/kg masy ciała, etanol 6 g/kg masy ciała. Tak to nie błąd etanol ma niższą dawkę śmiertelną, ale jest wolniej metabolizowany więc łatwiej przekroczyć dawkę śmiertelną. Nie wiem jak jest z izopropanolem, ale pewnie jest dużo wolniej metabolizowany.

Z tym, że tu raczej chodzi o produkty biotransformacji tych alkoholi. Metanol bardzo szybko ulega przemianie do formaldehydu a ten dalej do kwasu mrówkowego który jest najbardziej toksyczny.

Co ważne, odtrutką na metanol jest etanol :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×