Guest franc Posted September 17, 2012 Coopers Lager Mistr Sladek Co powiecie na taki skład? Druga sprawa nie mam instrukcji po polsku do tego Mistra Sladka więc pytam czy do zimnej wody czy do siepłej razem z brekwitem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bene 0 Posted September 17, 2012 Tylko do ciepłej - gorącej. Inaczej ci sie nie rozpusci tylko skawali W tej konfiguracji coopers + M. Sladek wyszedł bardzo fajny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest franc Posted September 17, 2012 No i znowu zonk! Nie wiem jak nie wiem kiedy zamiast 22 litrów wlałem 27 !? I co teraz? Piwo będzie słabsze? Czy jakieś inne objawy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted September 17, 2012 Pomyśl. Skoro obniżyłeś BLG to pierwszym efektem będzie obniżenie zawartości alkoholu (co powinieneś stwierdzić mierząc brzeczkę areometrem), a drugim spadek "ekstraktywności" piwa. Będzie pijalne, o to się nie martw Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted September 17, 2012 Będzie słabsze, zmierz blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysiek103 5 Posted September 17, 2012 co to jest coopers to wiem co to jest mister sladek, sorry ale ja ze Szkocji jestem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted September 18, 2012 A macie tam Google w Szkocji? http://www.homebrewing.pl/mister-sladek-piwo-jasne-%C4%82%20esk%C4%82%CB%9D-le%C3%82%C5%BE%C4%82%C4%84k-p-522.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest franc Posted September 18, 2012 Pomyśl. Skoro obniżyłeś BLG to pierwszym efektem będzie obniżenie zawartości alkoholu (co powinieneś stwierdzić mierząc brzeczkę areometrem), a drugim spadek "ekstraktywności" piwa. Będzie pijalne, o to się nie martw Ze będzie słabsze tego się spodziewałem blg początkowe 9 ale pytam bo nie wiedziałem czy inaczej jeszcze by to mogło wpłynąć na piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nachteil 10 1 Items Posted September 18, 2012 Może być trochę puste w smaku, wodniste, ale 9 blg to jeszcze nie ma tragedii. Masz odpowiednie warunki do dolnej fermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted September 20, 2012 Wyjdzie z tego cienkusz rodem z tanich piw z biedronki Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted September 20, 2012 W Biedronce są cienkusze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted September 21, 2012 A nie ? Klosterfrau czy temu podobne nazwy ? Myśle iż nie jest to watek do dyskusji na temat cienkuszy z biedronki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted September 21, 2012 Sarmackie - 14,1blg, alk. 6,5% Fasberg - 11,7blg alk.5,7% Keniger - 10,5blg alk. 4,5% VIP - 15,1blg alk 7.2% Nawet Keniger jest normalnym piwem, jak na ten poziom ekstraktu, reszta to raczej piwa mocne, a nie sikacze. Quote Share this post Link to post Share on other sites