Jump to content
arek-lin

Witam wszystkich

Recommended Posts

Mimo, że zdarzało mi się czytać forum to dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Nie mam na swoim koncie wielu warek, a do tego wszytskie były wyrabiane z brewkitów firmy Coopers. Teraz postanowiłem uwarzyć warkę z podstawowych produktów i jestem na etapie oczekiwania na słód, chmiel i drożdże, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Pewnie wielu będzie śmieszyło to pytanie, ale czy do przygotowania brzeczki lub tuż przed fermentacją dodaje się cukier (tak jak w brewkitach)? Czy cukier jest wykorzystywany tylko do refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotychczas jak robiłem z brewkita to trzeba było dodać kilogram cukru, stąd moje pytanie. Nie robiłem jeszcze z procesem zacierania i wszystko co zrobię będzie na podstawie informacji jakie znajdę tu na forum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier dodajesz tylko w przypadku brewkitów (no chyba żę chcesz "sztucznie" zwiększyć moc piwa kosztem smaku). Z tymi brewkitami to tak już jest że trochę ściemy tam jest, bo moim zdaniem nachmielony ekstrakt powinien starczać na zrobienie warki wg. specyfikacji na puszce bez dodawania cukru, ale cukier jest tańszy więc wg. producenta lepiej to zrobić w tą stronę.

 

Ale wracając do tematu podczas zacierania (oraz wysładzania) uzyskujesz od razu odpowiedni ekstrakt (z odpowiednią ilością cukrów) do którego nie potrzeba już cukru z paczki. Dajesz go tylko do refermentacji.

Edited by VeryBerry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. W takim razie już coś wiem, ale wiele jeszcze nie wiem. Chyba jak już będę na etapie warzenia to na bieżąco będę zadawał pytania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyda się bo mam pewne obawy czy uda mi sie stworzyć coś, co będzie nadawało się do picia :roll: Dotychczas robiłem kwasy chlebowe, ale z reguły wychodziły albo granaty albo takie, że czyściły organizm od środka :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...