arek-lin 10 Posted September 17, 2012 Mimo, że zdarzało mi się czytać forum to dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Nie mam na swoim koncie wielu warek, a do tego wszytskie były wyrabiane z brewkitów firmy Coopers. Teraz postanowiłem uwarzyć warkę z podstawowych produktów i jestem na etapie oczekiwania na słód, chmiel i drożdże, zobaczymy co z tego wyjdzie Pewnie wielu będzie śmieszyło to pytanie, ale czy do przygotowania brzeczki lub tuż przed fermentacją dodaje się cukier (tak jak w brewkitach)? Czy cukier jest wykorzystywany tylko do refermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 17, 2012 A po co miałbyś dodawać cukier i jakie ilości masz na myśli? Quote Share this post Link to post Share on other sites
arek-lin 10 Posted September 17, 2012 Dotychczas jak robiłem z brewkita to trzeba było dodać kilogram cukru, stąd moje pytanie. Nie robiłem jeszcze z procesem zacierania i wszystko co zrobię będzie na podstawie informacji jakie znajdę tu na forum Quote Share this post Link to post Share on other sites
VeryBerry 13 1 Items Posted September 17, 2012 (edited) Cukier dodajesz tylko w przypadku brewkitów (no chyba żę chcesz "sztucznie" zwiększyć moc piwa kosztem smaku). Z tymi brewkitami to tak już jest że trochę ściemy tam jest, bo moim zdaniem nachmielony ekstrakt powinien starczać na zrobienie warki wg. specyfikacji na puszce bez dodawania cukru, ale cukier jest tańszy więc wg. producenta lepiej to zrobić w tą stronę. Ale wracając do tematu podczas zacierania (oraz wysładzania) uzyskujesz od razu odpowiedni ekstrakt (z odpowiednią ilością cukrów) do którego nie potrzeba już cukru z paczki. Dajesz go tylko do refermentacji. Edited September 17, 2012 by VeryBerry Quote Share this post Link to post Share on other sites
arek-lin 10 Posted September 17, 2012 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. W takim razie już coś wiem, ale wiele jeszcze nie wiem. Chyba jak już będę na etapie warzenia to na bieżąco będę zadawał pytania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pogonowiak 2 Posted September 17, 2012 Witaj arek-lin!!! Powodzenia w warzeniu !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
arek-lin 10 Posted September 17, 2012 Przyda się bo mam pewne obawy czy uda mi sie stworzyć coś, co będzie nadawało się do picia Dotychczas robiłem kwasy chlebowe, ale z reguły wychodziły albo granaty albo takie, że czyściły organizm od środka Quote Share this post Link to post Share on other sites