chomiczon 3 Posted September 15, 2012 (edited) Dzisiaj popełniełem termometr na układzie LM35DZ wg. tego opisu http://www.elportal..../k07/05_01d.pdf Zabezpieczenie przed wilgocią zrobiłęm z koszulki termokurczliwej i odrobinie poxipolu. Poxipolem zabezpieczyłem miejsca gdzie mogłaby się dostać wilgoć na to założyłem większą koszulkę termokurczliwą i nasunąłem na głowkę układu LM35 do połowy, żeby miał dobry "styk" z otoczeniem. Podgrzałem koszulkę, żeby się zacisnęła. Na razie działa. Zrobiłem pomiary w 0°C, 36,6°C i 100°C. Pokazuje idealnie. Najciekawsze, że sprawdziłęm termometr alkoholowy ze sklepów bowarniczych (ten długi, żółty Alla France) Pomiary zrobiłem w 3 ważnych temperaturach, alkoholowy pokazywał 3-4 stopnie za mało (o bezwładności nie wspomnę) LM35 i 62°C -> alkoholowy 59°C LM35 i 72°C -> alkoholowy 69°C LM35 i 78°C -> alkoholowy 74°C przy 100°C było już 6 stopni różnicy. Wiem, że jest gotowy IKEA, ale ja to lubię sobie coś sam zrobić, szczegónie że mam w domu multimetr a koszt zamknął się w 10PLN Edited September 15, 2012 by chomiczon Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted September 15, 2012 Fajna rzecz, czasem miło pomajesterkować samemu. Brawo! Pomiary zrobiłem w 3 ważnych temperaturach, alkoholowy pokazywał 3-4 stopnie za mało (o bezwładności nie wspomnę) Tak się zastanawiam: czy poprawnie używasz tego termometru? Z tego co wiem (być może źle) temperaturę takim termometrem mierzy się zanurzając go tak długo w cieczy aż jej poziom zrówna się z temperaturą wskazywaną przez alkohol. Jak w ten sposób nie robiłem, a tylko wsadzałem zbiorniczek, to faktycznie wskazywał mi niższą temperaturę niż powinien. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted September 15, 2012 (edited) Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoją uwagę, to powinienem zanurzyć termometr alkoholowy tak głęboko, żeby słupek cieczy zrównał się z poziomem cieczy mierzonej i wtedy nie będzie przekłamywał. Zrobię kolejny test i podam wyniki. Edited September 15, 2012 by chomiczon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 15, 2012 Fajna rzecz, czasem miło pomajesterkować samemu. Brawo! Pomiary zrobiłem w 3 ważnych temperaturach, alkoholowy pokazywał 3-4 stopnie za mało (o bezwładności nie wspomnę) Tak się zastanawiam: czy poprawnie używasz tego termometru? Z tego co wiem (być może źle) temperaturę takim termometrem mierzy się zanurzając go tak długo w cieczy aż jej poziom zrówna się z temperaturą wskazywaną przez alkohol. Jak w ten sposób nie robiłem, a tylko wsadzałem zbiorniczek, to faktycznie wskazywał mi niższą temperaturę niż powinien. Ja z intrukcją obsługi termometra miałem że najlepszy pomiar jest przy pełnym zanużeniu w płynie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted September 15, 2012 Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoją uwagę, to powinienem zanurzyć termometr alkoholowy tak głęboko, żeby słupek cieczy zrównał się z poziomem cieczy mierzonej i wtedy nie będzie przekłamywał. Zrobię kolejny test i podam wyniki. Tak, właśnie o to mi chodziło. Ja z intrukcją obsługi termometra miałem że najlepszy pomiar jest przy pełnym zanużeniu w płynie. Ja nie miałem instrukcji obsługi. Zdaje się, że na tych żółtych termometrach jest jakieś oznaczenie, z którego wynika, że tak należy mierzyć jak napisałem, ale jestem teraz od niego jakieś 150 km, więc nie sprawdzę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted September 15, 2012 Następna warka z LM35. Szklany mniej wygodny przy ręcznym mieszaniu podczas zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rtyqwe 6 1 Items Posted January 25, 2013 Ale zrobiłeś chomiczon te testy przy pełnym zanurzeniu? chciałbym wiedzieć czy dalej "fabryczny" przekłamuje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted January 25, 2013 W końcu nie robiłem. Dobrze, że mi przypomniałeś. Teraz jak będę warzył to przetestuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted June 2, 2013 I jak? Również jestem ciekawy jaka byłaby różnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted June 3, 2013 (edited) Przy pełnym zanużeniu wyniki są bardzo zbliżone więc można założyć, że odpowiednio stosowany alkoholowy nie przekłamuje. Przestałem stosować alkoholowy ze względu na wygodę użycia elektronicznego DIY. Edited June 3, 2013 by chomiczon Quote Share this post Link to post Share on other sites