Jump to content
Regius

Chmielenie AIPA

Recommended Posts

Dysponuję takimi surowcami:

 

Słód Pale Ale 4kg

Słód Wiedeński 1kg

Słód Monachijski 1kg

Słod Crystal 150 0,3kg

 

Chmiele:

Cascade 100g

Chinook 50g

Palisade 50g

 

Chciałbym uwarzyć z tego AIPA jednak nie mam kompletnie doświadczenia z amerykańskimi odmianami chmielu. Do tej pory używałem jedynie polskich odmian. Celowałbym w 20L 16BLG, IBU około 60. Jak byście to chmielili? Ogólnie piszcie swoje propozycje jak byście wykorzystali te surowce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory warzyłem tylko z gotowych zestawów. Pierwszy raz kombinuję sam :) . Co powiecie na coś takiego:

 

50g Chinook 60'

25g Palisade 30'

25g Palisade 15'

50g Cascade 10'

 

50g Cascade na zimno przez 7 dni

 

Według BeerSmith wyszłoby 54 IBU. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej cytrusów z Cascade. W pierwszym poście się pomyliłem i mam 130g Cascade wiec zostałoby jeszcze 30g. Jeśli macie jakieś sugestie co poprawić/zmienić to śmiało.. :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś ci się pomyliło. To piwo będzie miało grubo powyżej 100 IBU. Będzie też dosyć ciemne, wysoko alkoholowe i za bardzo słodowe na IPA (może ty chcesz IIIPA?). Następnym razem na początek spóbuj czyjejś sprawdzonej receptury, albo kup gotową recepturę ze sklepu. Tak samo jakbyś pierwszy raz piekł lasagna, najpierw zrób ją z książki kucharskiej a później po trochu zmieniaj sobie recepture aż będziesz miał "swoją" lasagne.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucam screena z BS. Nie znam dobrze tego programu więc nie wykluczone, że coś zrobiłem nie tak ale zobacz co tam wyszło z tego.

Hmmm... też nie znam BS, ale zdecydowanie gdzieś coś jest nie tak, bo sprawdziłem w arkuszu i przy 20litrach to samo 50g Chinook 13% a-k na 60min da Ci już 60-90 IBU (w zależności od metody).

A właśnie: jaką metodę masz wybraną w BS?

 

Jeśli nie chcesz dużej goryczki to zmniejsz tego Chinooka o połowę i powinno być ok.

Cascade - dobry plan. :) Ew. możesz te 50g podzielić na dwie części i drugą część dać w 0', czyli chwilę po wyłączeniu grzania.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z przedmówcami, coś jest ewidentnie nie tak w Twoich ustawieniach. Zwróć uwagę na wartości w polach "Est pre-boil gravity" i "Est pre-boil vol", które u Ciebie mają odpowiednio 32,5 blg i 9.8 litra :)

 

Przy blg rzędu 32 faktycznie 60min gotowania chmielu o zawartości alfa-kwasow 13% da ok 34 IBU. Ale przy 17 blg będzie to już ponad 60.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używałem wcześniej tego programu i szczerze mówiąc nie bardzo zwracałem uwagę na ustawienia. Może mi ktoś podpowiedzieć co tam jest najważniejsze i jak to poustawiać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używałem wcześniej tego programu i szczerze mówiąc nie bardzo zwracałem uwagę na ustawienia. Może mi ktoś podpowiedzieć co tam jest najważniejsze i jak to poustawiać?

 

Podstawowa sprawa to ustawienia kotła warzelnego. Rzuć okiem jak to wygląda u mnie:

 

http://i.imgur.com/eRTnH.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...