Regius 0 Posted September 14, 2012 Dysponuję takimi surowcami: Słód Pale Ale 4kg Słód Wiedeński 1kg Słód Monachijski 1kg Słod Crystal 150 0,3kg Chmiele: Cascade 100g Chinook 50g Palisade 50g Chciałbym uwarzyć z tego AIPA jednak nie mam kompletnie doświadczenia z amerykańskimi odmianami chmielu. Do tej pory używałem jedynie polskich odmian. Celowałbym w 20L 16BLG, IBU około 60. Jak byście to chmielili? Ogólnie piszcie swoje propozycje jak byście wykorzystali te surowce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted September 14, 2012 http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w W ostatnim Piwowarze jest jeszcze zwycięska receptura Tomka Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted September 14, 2012 Rzuć okiem na mój przepis "z resztek" po sezonie. Nieskromnie powiem, że wyszło z tego wyborne piwo. http://www.piwo.org/topic/6399-browar-zuzel/page__st__20?do=findComment&comment=149219 Wrzuć składniki np. do beersmith i kombinuj. Na pewno wyjdzie fajne piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Regius 0 Posted September 14, 2012 Do tej pory warzyłem tylko z gotowych zestawów. Pierwszy raz kombinuję sam . Co powiecie na coś takiego: 50g Chinook 60' 25g Palisade 30' 25g Palisade 15' 50g Cascade 10' 50g Cascade na zimno przez 7 dni Według BeerSmith wyszłoby 54 IBU. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej cytrusów z Cascade. W pierwszym poście się pomyliłem i mam 130g Cascade wiec zostałoby jeszcze 30g. Jeśli macie jakieś sugestie co poprawić/zmienić to śmiało.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted September 14, 2012 (edited) Coś ci się pomyliło. To piwo będzie miało grubo powyżej 100 IBU. Będzie też dosyć ciemne, wysoko alkoholowe i za bardzo słodowe na IPA (może ty chcesz IIIPA?). Następnym razem na początek spóbuj czyjejś sprawdzonej receptury, albo kup gotową recepturę ze sklepu. Tak samo jakbyś pierwszy raz piekł lasagna, najpierw zrób ją z książki kucharskiej a później po trochu zmieniaj sobie recepture aż będziesz miał "swoją" lasagne. Edited September 14, 2012 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
Regius 0 Posted September 14, 2012 Wrzucam screena z BS. Nie znam dobrze tego programu więc nie wykluczone, że coś zrobiłem nie tak ale zobacz co tam wyszło z tego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted September 14, 2012 (edited) Wrzucam screena z BS. Nie znam dobrze tego programu więc nie wykluczone, że coś zrobiłem nie tak ale zobacz co tam wyszło z tego. Hmmm... też nie znam BS, ale zdecydowanie gdzieś coś jest nie tak, bo sprawdziłem w arkuszu i przy 20litrach to samo 50g Chinook 13% a-k na 60min da Ci już 60-90 IBU (w zależności od metody). A właśnie: jaką metodę masz wybraną w BS? Jeśli nie chcesz dużej goryczki to zmniejsz tego Chinooka o połowę i powinno być ok. Cascade - dobry plan. Ew. możesz te 50g podzielić na dwie części i drugą część dać w 0', czyli chwilę po wyłączeniu grzania. Edited September 14, 2012 by Stasiek Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted September 15, 2012 Zgadzam się z przedmówcami, coś jest ewidentnie nie tak w Twoich ustawieniach. Zwróć uwagę na wartości w polach "Est pre-boil gravity" i "Est pre-boil vol", które u Ciebie mają odpowiednio 32,5 blg i 9.8 litra Przy blg rzędu 32 faktycznie 60min gotowania chmielu o zawartości alfa-kwasow 13% da ok 34 IBU. Ale przy 17 blg będzie to już ponad 60. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Regius 0 Posted September 16, 2012 Nie używałem wcześniej tego programu i szczerze mówiąc nie bardzo zwracałem uwagę na ustawienia. Może mi ktoś podpowiedzieć co tam jest najważniejsze i jak to poustawiać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirogster 33 Posted September 16, 2012 Kwestia podstawowa jest tez, jaka metode masz ustawiona do obliczen IBU(Rager, Tinseth itp). Daja spore rozbierznosci w wynikach!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted September 16, 2012 Nie używałem wcześniej tego programu i szczerze mówiąc nie bardzo zwracałem uwagę na ustawienia. Może mi ktoś podpowiedzieć co tam jest najważniejsze i jak to poustawiać? Podstawowa sprawa to ustawienia kotła warzelnego. Rzuć okiem jak to wygląda u mnie: http://i.imgur.com/eRTnH.jpg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Regius 0 Posted September 17, 2012 Dzięki za pomoc Panowie. Spolszczyłem program i przestudiowałem ten temat ->http://www.piwo.org/topic/491-program-beersmith-pomoc-dla-uzytkownikow/page__st__300. Teraz BS jest dla mnie prostszy i bardziej czytelny. Quote Share this post Link to post Share on other sites