Skocz do zawartości
wyvern

Dziwny smak blonda

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie sprawdzaliśmy naszą blondynę, oczywiście próbka została skonsumowana :)

 

Tylko mocno zapodaje alkoholem. To pierwsze nasze mocne piwko (wg wzoru 7,5 ABV). Do tego ma jakiś taki chemiczno - słodkawy zapach. Coś źle, czy tak ma być? Przejdzie mu po cichej i odleżakowaniu? Drożdże zadane były 30.08 wieczorem, więc już jakiś czas temu...

Czy Ardennes zjeżdżają do 2,5 Blg? Nigdy mi nic tak nisko nie zeszło

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko to BPA jakie ma ABV? W sumie trochę smak/zapach kojarzy mi się z Primatorem double (24 blg, chyba 10-11 abv)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie w pierwszej fazie, czyli do ułożenia smaków to zapach etanolu może Ci dominować - tak przynajmniej jest często przy mocniejszych winach. Potem to się ładnie układa :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tylko to BPA jakie ma ABV? W sumie trochę smak/zapach kojarzy mi się z Primatorem double (24 blg, chyba 10-11 abv)

primator na pewno nie ma chemicznego smaku/zapachu... słodki tak... daj mu się ułożyć - takie wysokie blg początkowe wymaga dłuższego leżakowania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BPA miało 14 blg, dzisiaj przeleję na cichą to sprawdzę do ilu odfermentowało. Wydaje mi się jednak że nie są to drożdże z gatunku śmierdzących przy fermentacji. Przy piwach mocniejszych normalne jest, że na początku są alkoholowe. Z czasem to mija i wszystko się układa jak należy. Mój BGSA dopiero po pół roku przestał walić etanolem...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój BGSA dopiero po pół roku przestał walić etanolem...

 

I to jest rozwiązanie jedynie słuszne problemu, tych piw /mocnych belgijskich/ n ie należy ruszać wcześniej. Wiadomo niektóre mogą ułożyć się wcześniej, ba miałem kiedyś fajnego tripla który smakował już po 3 miesiącach , wydawało mi się że jest doskonały. Kiedy po pół roku spróbowałem jedną z ostatnich butelek żałowałem że jest tego tak mało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest rozwiązanie jedynie słuszne problemu, tych piw /mocnych belgijskich/ n ie należy ruszać wcześniej

Ech, a piwniczka pusta :( Ale dzieki za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ja teraz robię maraton :) wczoraj FAH, dzisiaj pszenica, jutro będzie belg (ale nie tak mocny), a na koniec coś mieszanego ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W poniedziałek będzie warzony stout, a później... nie będzie wolnego wiadra!

 

Crosis, dasz spróbować FAH :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dam :) Ja też zacierpiałem na brak wiader, ale poprawiłem stan i już jest lepiej... aczkolwiek stwierdzam, że muszę dojść do 10ciu...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×