Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Lepsze piwo] EUROPEAN BEER STAR PO RAZ PIERWSZY Z PORTEREM BAŁTYCKIM

Recommended Posts

Największy konkurs piw w Europie i trzeci na świecie po raz pierwszy w swojej historii wprowadzi w tym roku do ocenianych stylów kategorię porteru bałtyckiego. Dotychczas obecna była ogólnie nazwana kategoria porter, która ze względu na opis i parametry odnosiła się do porteru angielskiego. W tym roku organizatorzy zdecydowali się na utworzenie osobnej kategorii porteru bałtyckiego, którego obowiązujący sędziów opis jest idealnie skrojony pod polskie piwa. 
EBS.jpgMamy kilkanaście wyśmienitych porterów bałtyckich. Polskim browarom nie pozostaje więc nic innego jak tylko wyjść z nimi na świat. Tym bardziej, że jest się czym pochwalić. Wystawienie jednego piwa do konkursu związane jest z opłatą w wysokości 200,00 Euro netto (do 31 czerwca, potem 220,00) i wysyłką 10 sztuk do Monachium.

W przeszłości polskie piwa przywoziły już medale z Niemiec. Pierwszymi były Mocne Dobre z Lwówka Śląskiego i Wiśnia w piwie z Kormorana, które zdobyły drugie miejsce w swoich kategoriach. W tym samym 2004 roku jeszcze Banana Beer z Browaru Jagiełło zajęło miejsce trzecie. Rok później złoty medal w kategorii czarne piwa bohemskie otrzymało piwo Heban z nieistniejących już Browarów Warminsko-Mazurskich "Jurand". Kolejnym piwem ze srebrnym medalem był Harnaś z grupy Carlsberg Polska występujący w 2008 r w kategorii piw dolnej fermentacji z surowcami niesłodowanymi. Ostatni sukces na European Beer Star odniósł Okocim Premium Pils w 2009 r. Srebrny medal pojechał do grupy Carslberg Polska.

Opis Baltic Porter wg EBS:

Piwo dolnej fermentacji (w odróżnieniu od porteru angielskiego)
Kolor: głęboki rubinowo-czerwony
W zapachu i aromacie mogą występować miękkie nuty karmelu, lukrecji, kakao, czekolady, słodów palonych i ciemnego cukru.
Dopuszczalne są subtelne nuty dymione. Owocowe aromaty charakterystyczne dla piw górnej fermentacji są niepożądane.  Aromaty chmielowe nie są pierwszoplanowe. Mogą występować delikatne floralne nuty chmielowe.
Ze względu na wysokie stężenie brzeczki aromaty alkoholowe mogą być pierwszoplanowe.
Goryczka: lekka do silnej
Treściwość: średnia do wysokiej osadzona na lekkiej do średniej słodowej słodyczy
Bez diacetylu i DMSu
Parametry:
Ekstrakt: 17-22 °Plato
Ekstrakt pozorny:  4,0 - 5,5 °Plato
Alkohol: 6,0 - 7,2% wag., 7,5 - 9,5% obj.
Goryczka: 30 - 40 EBC
4276249601649220395-7894485943076437368?

 

Czytaj całość na blogu autora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...