t127SR 0 Zgłoś Napisano 11 Wrzesień 2012 Witam, Zaczynam powoli przygodę z piwowarstwem. Aktualnie jedna warka już się robi teraz myślę nad kolejną i proszę o ocenę: 4kg Monachijski Litovel typ I 1 kg pilzneński Litovel chmiele: goryczkowy Iunga 15g 55' gotowania aromatyczny lubelski 25g 15" gotowania Drożdże: US-05 Co sądzicie o tym? Jakieś sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo333 159 1 Browary Zgłoś Napisano 12 Wrzesień 2012 Robiłem podobnie: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__60#entry120849 Piwo dobre, ale lepsze by było z większą goryczką. Na Twoim miejscu zwiększyłbym ilość chmielu na 60 minut - chmielu Iunga nie znam, to się nie wypowiem, za to magnum nie polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tenebri 0 Zgłoś Napisano 12 Wrzesień 2012 Robiłem kiedyś takie piwko: 3kg słód monachijski 1kg słód pilzneński 0,2kg Special B 0,1 słód zakwaszający mech irlandzki chmiel Marynka 25g chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 54C - 10min 64C - 20min 72-70C - 40min 76C - filtracja Chmielenie 60min 60min Marynka 25g 10min Hallertauer Mittelfrüh 25g 10min mech irlandzki Piwko wyszło bardzo dobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
19Mateusz87 53 Zgłoś Napisano 13 Wrzesień 2012 Warzyłem piwo z udziałem 100% słodu monachijskiego, piwo wyszło dobre ale nie genialnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t127SR 0 Zgłoś Napisano 18 Wrzesień 2012 Puszczone na burzliwą: 21l blg 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach