Jump to content
Sign in to follow this  
t127SR

Piwo na Monachijskim 80%

Recommended Posts

Witam,

Zaczynam powoli przygodę z piwowarstwem. Aktualnie jedna warka już się robi teraz myślę nad kolejną i proszę o ocenę:

 

4kg Monachijski Litovel typ I

1 kg pilzneński Litovel

 

chmiele:

goryczkowy Iunga 15g 55' gotowania

aromatyczny lubelski 25g 15" gotowania

 

Drożdże: US-05

 

Co sądzicie o tym? Jakieś sugestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem podobnie:

 

http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__60#entry120849

 

Piwo dobre, ale lepsze by było z większą goryczką. Na Twoim miejscu zwiększyłbym ilość chmielu na 60 minut - chmielu Iunga nie znam, to się nie wypowiem, za to magnum nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kiedyś takie piwko:

 

3kg słód monachijski

1kg słód pilzneński

0,2kg Special B

0,1 słód zakwaszający

mech irlandzki

chmiel Marynka 25g

chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g

drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

54C - 10min

64C - 20min

72-70C - 40min

76C - filtracja

 

Chmielenie 60min

60min Marynka 25g

10min Hallertauer Mittelfrüh 25g

10min mech irlandzki

Piwko wyszło bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...