Skocz do zawartości
t127SR

Piwo na Monachijskim 80%

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczynam powoli przygodę z piwowarstwem. Aktualnie jedna warka już się robi teraz myślę nad kolejną i proszę o ocenę:

 

4kg Monachijski Litovel typ I

1 kg pilzneński Litovel

 

chmiele:

goryczkowy Iunga 15g 55' gotowania

aromatyczny lubelski 25g 15" gotowania

 

Drożdże: US-05

 

Co sądzicie o tym? Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem podobnie:

 

http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__60#entry120849

 

Piwo dobre, ale lepsze by było z większą goryczką. Na Twoim miejscu zwiększyłbym ilość chmielu na 60 minut - chmielu Iunga nie znam, to się nie wypowiem, za to magnum nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kiedyś takie piwko:

 

3kg słód monachijski

1kg słód pilzneński

0,2kg Special B

0,1 słód zakwaszający

mech irlandzki

chmiel Marynka 25g

chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g

drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

54C - 10min

64C - 20min

72-70C - 40min

76C - filtracja

 

Chmielenie 60min

60min Marynka 25g

10min Hallertauer Mittelfrüh 25g

10min mech irlandzki

Piwko wyszło bardzo dobre.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzyłem piwo z udziałem 100% słodu monachijskiego, piwo wyszło dobre ale nie genialnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×