t127SR 0 Posted September 11, 2012 Witam, Zaczynam powoli przygodę z piwowarstwem. Aktualnie jedna warka już się robi teraz myślę nad kolejną i proszę o ocenę: 4kg Monachijski Litovel typ I 1 kg pilzneński Litovel chmiele: goryczkowy Iunga 15g 55' gotowania aromatyczny lubelski 25g 15" gotowania Drożdże: US-05 Co sądzicie o tym? Jakieś sugestie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 12, 2012 Robiłem podobnie: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__60#entry120849 Piwo dobre, ale lepsze by było z większą goryczką. Na Twoim miejscu zwiększyłbym ilość chmielu na 60 minut - chmielu Iunga nie znam, to się nie wypowiem, za to magnum nie polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tenebri 0 Posted September 12, 2012 Robiłem kiedyś takie piwko: 3kg słód monachijski 1kg słód pilzneński 0,2kg Special B 0,1 słód zakwaszający mech irlandzki chmiel Marynka 25g chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 54C - 10min 64C - 20min 72-70C - 40min 76C - filtracja Chmielenie 60min 60min Marynka 25g 10min Hallertauer Mittelfrüh 25g 10min mech irlandzki Piwko wyszło bardzo dobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
19Mateusz87 54 Posted September 13, 2012 Warzyłem piwo z udziałem 100% słodu monachijskiego, piwo wyszło dobre ale nie genialnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
t127SR 0 Posted September 18, 2012 Puszczone na burzliwą: 21l blg 14 Quote Share this post Link to post Share on other sites