Skocz do zawartości
wyvern

Oatmeal, proszę o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo)

 

Ad rem:

 

4kg Pale Ale

0,8 kg płatki

0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC

0,2 kg Palony jęczmień

 

25-30g Marynka

10g Lubelski

 

Drożdże s-04.

 

Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg.

 

Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? :P

Za mało palonego jęczmienia, brak słodów palonych.

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje...

 

A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest...

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne :)

 

Pozmieniałem na wartości takie, jak są w sklepie w którym się zaopatruję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

 

 

brew.png

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

 

Coś w tym stylu?

 

Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Popraw sobie pozycję "docelowa wielkość warki", no chyba że akurat faktycznie robisz te 5 galonów. Wielkość warki wpływa bezpośrednio na wszystkie parametry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie.

 

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

 

"Dobrze" to pojęcie względne, jak widzisz na jedno piwo w tym samym stylu będą dziesiątki receptur, kwestia co się chce osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego.

Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmodyfikowałem w programie na:

 

9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA.

Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie zrobisz takiego jak na początku? Jeśli ci wyjdzie to będziesz miał satysfakcję ogromną, jeśli nie to następnym razem zrobisz inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Się robi. Za poradą amapa wg pierwszej receptury, wyjdzie co wyjdzie, i tak wypijemy.

 

Tylko czemu k**** nikt nie powiedział, że tego się filtrować nie da? Tylko o karmelach :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaką ciepłą wodą filtrujesz??Masz ocieplenie przy filtratorze??

Edytowane przez Przemczysław

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... :) ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×