wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo) Ad rem: 4kg Pale Ale 0,8 kg płatki 0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC 0,2 kg Palony jęczmień 25-30g Marynka 10g Lubelski Drożdże s-04. Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg. Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? Za mało palonego jęczmienia, brak słodów palonych. Edited September 11, 2012 by olo333 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 11, 2012 Dałbym z 0,2 kg czekoladowego (np. Carafa I) a wtedy karmelowy mógłby być jakiś jaśniejszy w okolicach 100-150EBC. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje... A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest... Edited September 11, 2012 by wyvern Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 11, 2012 Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne Pozmieniałem na wartości takie, jak są w sklepie w którym się zaopatruję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) Może wrzuć zrzut ekranu, będzie łatwiej zweryfikować wszystko. Edited September 11, 2012 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) Na screenie jest caraamber ze zmienionym ebc na mój caraaroma. Uploaded with ImageShack.us Edited September 11, 2012 by wyvern Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) Cóż jak pisałem wyżej: - dodałbym czekoladowego - zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego, - ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia - zmniejszyłbym ilość płatków do około 10% Edited September 11, 2012 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) Cóż jak pisałem wyżej: - dodałbym czekoladowego - zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego, - ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia - zmniejszyłbym ilość płatków do około 10% Uploaded with ImageShack.us Coś w tym stylu? Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą Edited September 11, 2012 by wyvern Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 11, 2012 Ok. Popraw sobie pozycję "docelowa wielkość warki", no chyba że akurat faktycznie robisz te 5 galonów. Wielkość warki wpływa bezpośrednio na wszystkie parametry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie. A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted September 11, 2012 A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze? "Dobrze" to pojęcie względne, jak widzisz na jedno piwo w tym samym stylu będą dziesiątki receptur, kwestia co się chce osiągnąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted September 11, 2012 (edited) W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego. Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy. Edited September 11, 2012 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 11, 2012 Zmodyfikowałem w programie na: 9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA. Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne... Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted September 11, 2012 A dlaczego nie zrobisz takiego jak na początku? Jeśli ci wyjdzie to będziesz miał satysfakcję ogromną, jeśli nie to następnym razem zrobisz inaczej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 12, 2012 Dzięki amap! Darz Bulk! Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 20, 2012 Się robi. Za poradą amapa wg pierwszej receptury, wyjdzie co wyjdzie, i tak wypijemy. Tylko czemu k**** nikt nie powiedział, że tego się filtrować nie da? Tylko o karmelach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lukaszpe 0 Posted September 20, 2012 Dlaczego się nie da filtrować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemczysław 5 Posted September 20, 2012 (edited) Jaką ciepłą wodą filtrujesz??Masz ocieplenie przy filtratorze?? Edited September 20, 2012 by Przemczysław Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmlody 0 Posted September 21, 2012 Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie... Quote Share this post Link to post Share on other sites