Jump to content
Sign in to follow this  
wyvern

Oatmeal, proszę o ocenę

Recommended Posts

Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo)

 

Ad rem:

 

4kg Pale Ale

0,8 kg płatki

0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC

0,2 kg Palony jęczmień

 

25-30g Marynka

10g Lubelski

 

Drożdże s-04.

 

Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg.

 

Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje...

 

A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest...

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne :)

 

Pozmieniałem na wartości takie, jak są w sklepie w którym się zaopatruję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

 

 

brew.png

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

 

Coś w tym stylu?

 

Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie.

 

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

 

"Dobrze" to pojęcie względne, jak widzisz na jedno piwo w tym samym stylu będą dziesiątki receptur, kwestia co się chce osiągnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego.

Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmodyfikowałem w programie na:

 

9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA.

Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego nie zrobisz takiego jak na początku? Jeśli ci wyjdzie to będziesz miał satysfakcję ogromną, jeśli nie to następnym razem zrobisz inaczej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Się robi. Za poradą amapa wg pierwszej receptury, wyjdzie co wyjdzie, i tak wypijemy.

 

Tylko czemu k**** nikt nie powiedział, że tego się filtrować nie da? Tylko o karmelach :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... :) ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...