Skocz do zawartości
zigmunto

Ekstrakt chmielowy - niezizomeryzowany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam do odstąpienia trochę niezizomeryzowanego ekstraktu chmielowego z Marynki - produkt z ekstrakcji nadkrytycznej CO2. Wymaga gotowania w brzeczce (jak to zwykle z chmielem), natomiast ogranicza wpływy "trawiaste" przy dużych dawkach (np w IPA).

Parametry: Zawartość alfa kwasów [%] 36 ÷ 40 Zawartość olejków aromatycznych [ml/100g]

11 ÷ 12

 

Proponuję 20zł za 20ml (strzykawka z zagiętą igłą) + koszty przesyłki. Ilość ograniczona. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to zapraszam przez PW lub maila (zigmunto@o2.pl).

Jeśli uważacie, że to dobre tylko dla fabryk "piwa" to nie krzyczcie na mnie za mocno. Używam od 2002 roku i sobie chwalę. Chęć sprzedaży podyktowana jest faktem, że przy mojej wielkości produkcji mam zbyt wielki zapas (pomimo prawie nieograniczonej trwałości produktu).

Zapraszam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli granulatu o zawartości AA 10% daje się np. 40g, to podejrzewam, że tego ekstraktu ok. 10g? Jeśli tak, to cena niezbyt kusząca, ale jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zapytam. Ile tego dajesz na 20l. warkę?

Od około 4 do nie więcej niż 10ml na 20 litrów. Ta ostatnia proporcja to już jest piwo z naprawdę konkretnym poziomem goryczki - jak dla mnie to już maksimum.

 

Jeśli granulatu o zawartości AA 10% daje się np. 40g, to podejrzewam, że tego ekstraktu ok. 10g?

Nie wiem czy 10ml ekstraktu 40% można porównać pod względem wydajności do 40g chmielu 10% - dochodzą tu bowiem kwestie różnic w możliwości wykorzystania w pełni alfakwasów (hop utilization). Tak mi się wydaje, ale nie wykluczam, że mogę się mylić.

 

 

PS. Jeśli byłby ktoś chętny wymienić się na słód (pilzneński), to bardzo chętnie. Powiedzmy 4kg słodu za 20ml ekstraktu. No niech będzie, że do negocjacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×