Skocz do zawartości
Billy the Kid

niskie odfermentowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Warzyłem dwie warki koelscha na Safbrew S-33. Zacieranie ja w przepis BA.

Pierwsza warka 13,2 blg początkowe, zeszło po burzliwej do 5,2 blg.

Druga warka 12 blg początkowe, zaszło po burzliwej do 5,2 blg.

Dwie warki zlałem na cichą, bo już nic się nie działo. Pierwsza na cichej od tygodnia, druga zlana dzisiaj.

Co zrobić, czy potraktować warki dodatkowi drożdżami, mam 2308 Munich Lager, ale to dolniaki i stoją w lodówce od 3 miesięcy.

Może spróbować zabutelkować jedną butelkę i zobaczyć jak się będzie gazowało?

Nie chce mieć granatów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dwie warki zlałem na cichą, bo już nic się nie działo.
Jestes pewnien, że fermentacja stanęła? Jak długo trawała burzliwa?

Przed zlaniem na cichą warto podnieść temp. fermentacji albo pobujać fermentorem,

Teraz pozostaje Ci tylko sprawdzić ekstrakt jaki jest po cichej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby nie mieć takich problemów rób test FFT http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Drożdże S-33 mają też to do siebie, że głęboko nie odfermentowują co było wiele razy wałkowane na forum... wystarczy znaleźć ich charakterystykę http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/page__hl__+dro%C5%BCd%C5%BCe%20+s-33?do=findComment&comment=161890 na cichej dofermentują może jeszcze do 4 maksymalnie a potem możesz spokojnie butelkować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to po grzyba ma robić ten test jak S-33 są małożerne,no chyba ,że przyjąć ;każde drożdże odfermentowują jak piekarskie,czyli głęboko.

zostaw na cichej ze 3 tygodnie,bo pewnie powoli coś dojedzą,jak nie,daj mniej cukru do refermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to po grzyba ma robić ten test jak S-33 są małożerne,no chyba ,że przyjąć ;każde drożdże odfermentowują jak piekarskie,czyli głęboko.

zostaw na cichej ze 3 tygodnie,bo pewnie powoli coś dojedzą,jak nie,daj mniej cukru do refermentacji.

 

Po to żeby nie mieć problemów "niskie odfermentowanie" jak wyjdzie ci na teście FFT 5 blg to takiego odfermentowania możesz się spodziewać w wiadrze! Lepiej skorzystać z wyszukiwarki bo temat niskich odfermentowań lub zeszło do X blg był wałkowany na forum, jak ktoś nie ma pewności czy zlewać czy nie zlewac to ten test jest najlepszy do tego! Robię go od kilkunastu warek i już mniej więcej widzę jakie drożdże co i jak odfermentowują. Jak da mniej cukru do refermentacji to będzie miał niedogazowane piwo!

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tkj. Undeath pisze, nie raz było o tych drożdżach i o tym że słabo odfermentowały. Robiłem kilka warek na tych drożdżach i one tak mają. Także po cichej normalna ilość surowca na refermentacjię i będzie ok. Chyba że piwo ma stać kilka miesięcy to można dać mniej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to po grzyba ma robić ten test jak S-33 są małożerne,no chyba ,że przyjąć ;każde drożdże odfermentowują jak piekarskie,czyli głęboko.

zostaw na cichej ze 3 tygodnie,bo pewnie powoli coś dojedzą,jak nie,daj mniej cukru do refermentacji.

 

Po to żeby nie mieć problemów "niskie odfermentowanie" jak wyjdzie ci na teście FFT 5 blg to takiego odfermentowania możesz się spodziewać w wiadrze! Lepiej skorzystać z wyszukiwarki bo temat niskich odfermentowań lub zeszło do X blg był wałkowany na forum, jak ktoś nie ma pewności czy zlewać czy nie zlewac to ten test jest najlepszy do tego! Robię go od kilkunastu warek i już mniej więcej widzę jakie drożdże co i jak odfermentowują. Jak da mniej cukru do refermentacji to będzie miał niedogazowane piwo!

i miałeś taki przypadek ,że piekarskie,zatrzymały sie na 5 blg przy ekstrakcie początkowym 10-12,jakby zadać żerne drożdże belgijskie to z tych 5 blg zostanie 1 jakkolwiek byłoby zacierane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi chodziło o to że te same drożdże co do warki to do testu, a o piekarskich nic nie wspominałem (w ogóle co to za pomysł żeby w piwowarstwie drożdże piekarskie? pierwsze słyszę....) a to anteks napisał... :) Tu się zgodzę że test z piekarskimi nie ma najmniejszego sensu!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to po grzyba ma robić ten test jak S-33 są małożerne,no chyba ,że przyjąć ;każde drożdże odfermentowują jak piekarskie,czyli głęboko.

zostaw na cichej ze 3 tygodnie,bo pewnie powoli coś dojedzą,jak nie,daj mniej cukru do refermentacji.

 

Po to żeby nie mieć problemów "niskie odfermentowanie" jak wyjdzie ci na teście FFT 5 blg to takiego odfermentowania możesz się spodziewać w wiadrze! Lepiej skorzystać z wyszukiwarki bo temat niskich odfermentowań lub zeszło do X blg był wałkowany na forum, jak ktoś nie ma pewności czy zlewać czy nie zlewac to ten test jest najlepszy do tego! Robię go od kilkunastu warek i już mniej więcej widzę jakie drożdże co i jak odfermentowują. Jak da mniej cukru do refermentacji to będzie miał niedogazowane piwo!

i miałeś taki przypadek ,że piekarskie,zatrzymały sie na 5 blg przy ekstrakcie początkowym 10-12,jakby zadać żerne drożdże belgijskie to z tych 5 blg zostanie 1 jakkolwiek byłoby zacierane.

Hmm. Ostatnio S-04 z 11°Blg zatrzymały mi się na 5°Blg i zrobiłem FFT na drożdżach piekarskich i nic nie ruszyły brzeczki. Jak było 5°Blg tak í tyle było na zakończenie testu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Burzliwa 7 dni, mieszałem też w fermentatorze, tylko raz robiłem na tych drożdżach dwa lata temu, też koelsch, piwko pierwsza klasa

[ostatnie sporzyte na meczu Polska-Grecja na ME, teraz wiem, że piwo zmarnowane ...:))) ], i nie było takich problemów.

Zrobię test.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę się podpiąć pod temat, bo mam bardzo podobny problem. Chodzi o Marcowe 13 Blg na drożdżach Saflager S-23, które zeszło mi do ok 5 Blg. Burzliwa trwała 2 tygodnie, Blg przez ostatnie dni raczej nie schodziło, kożuch piany zniknął niemal całkowicie. Piwo leży na cichej ok tygodnia i nic się nie zmienia.

Dodam jeszcze że piwo jest dość mocno treściwe, z uwagi na błąd jaki popełniłem na początku zacierania, tzn wsypałem słód do zbyt gorącej wody (zacier przez chwilę miał ok 70 stopni, mogło ulec zniszczeniu sporo B-amylaz). Czy to może mieć wpływ na tak płytkie odfermentowanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a juz jest gdzieś podobny wątek o niskim odfermentowaniu.... s-33 słabo pracują

 

http://www.piwo.org/topic/3436-stopien-odfermentowania-brzeczki/page__st__40

 

tu było na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a juz jest gdzieś podobny wątek o niskim odfermentowaniu.... s-33 słabo pracują

 

kolega pisał o S-23.

 

Czy to może mieć wpływ na tak płytkie odfermentowanie?

 

Mogło mieć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kolega pisał o S-23.

a faktycznie, zasugerowałem się pierwszym postem.....

mea culpa

 

Nie szkodzi, chciałem się tylko upewnić. Brzeczka już na początku była trochę mniej słodka niż zwykle a piwo jest dosyć mocno treściwe. I tak chyba nieżle że zeszło do 5. Potrzymam jeszcze z tydzień-dwa na cichej a potem w butelki. Żeby tylko jakieś dzikusy się nie dostały podczas rozlewu bo nie chciałbym mieć granatów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem test odfermentowania, tak jak zaleca wiki.

Próbka zeszła do 2 0 BLG, piwo zatrzymało się na 4 od trzech dni.

Jest szansa że fermentacja zbyt wcześnie się zatrzymała?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem test odfermentowania, tak jak zaleca wiki.

Próbka zeszła do 2 0 BLG, piwo zatrzymało się na 4 od trzech dni.

Jest szansa że fermentacja zbyt wcześnie się zatrzymała?

Raczej pewne.

Jakie drożdże i Blg początkowe?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem test odfermentowania, tak jak zaleca wiki.

Próbka zeszła do 2 0 BLG, piwo zatrzymało się na 4 od trzech dni.

Jest szansa że fermentacja zbyt wcześnie się zatrzymała?

FFT Robiłeś tymi samymi drożdżami co główną fermentację?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, te same.

Do słoika po gęstwie wlałem około 60 ml brzeczki. Test wykazał 2 stopnie, warka zatrzymała się na 4. Ekstraktywność początkowa 16.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sorka że trochu odkopuje ale mam pytanko odnośnie tego bujania fermentorem, bo przy każdym temacie dotyczącym niepewności czy niskiego odfermentowania z biegu ktoś wkleja ten tekst. Więc czy to faktycznie działa (może ktoś powiedzieć że u niego to zmniejszyło blg) czy ktoś tak kiedyś napisał i teraz reszta bezmyślnie to samo pisze??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×