xfranek 7 1 Items Report post Posted September 10, 2012 (edited) Witam. Mój Pilzner odfermentował tylko do 5Blg. 14dni fermentacji burzliwej i już 10 cichej i nie schodzi niżej. Zastanawiam się czy nie trzeba by było dodać nowych drożdży???? Skład zestawu Pilzner / Pils: - słód pilzneñski Weyermann® 4,0 kg, - słód karmelowy Carapils® 0,2 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski (PL) granulat 100 g, - drożdże dolnej fermentacji Saflager W 34/70 11,5 g, Zacieranie: 20 minut w temp. 50oC. 64oC i trzymać przez 30 min. 70oC i tak trzymać przez 30 minut lub do negatywnej próby jodowej. 77oC i filtrować. Fermentacja 11-12C Edited September 10, 2012 by xfranek Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 604 1 Items Report post Posted September 10, 2012 (edited) Po cichej chcesz dodawać znowu drożdży? Trzeba było pomyśleć przed zlaniem. Dla pewności nalej trochę do słoika, dodaj drożdży piekarskich i zobacz czy odfermentuje niżej Edited September 10, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 10, 2012 11-12st - jest w lodówce Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Report post Posted September 10, 2012 W jakiej temperaturze ta fermentacja/cicha? Robiłeś test FFT? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 604 1 Items Report post Posted September 10, 2012 11-12st - jest w lodówce U mnie zimą one pracują w niższych temp. Zrób test Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 10, 2012 Dobra więc zrobię test i zobaczymy. Dzięki wszystkim Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 11, 2012 Niecała doba testu FFT i już Blg spadło do 3. Wiem że nie powinienem przelewać na cichą ale jest to dopiero moja 3 warka i .... stało się. Co byście proponowali w takiej sytuacji?? Nowe drożdże i jeszcze raz cicha?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Report post Posted September 11, 2012 Napowietrz/pokołysz i podnieś temperaturę do pokojowej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 11, 2012 dzięki spróbuję. Na długo podnieść temp do powiedzmy 20st? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Report post Posted September 11, 2012 Teraz to już właściwie nie ma większego znaczenia, większość ekstraktu już zostało przerobione. Ważniejsze, żeby ci dofermentowało w fermentorze, a nie w butelkach. Najwyżej na konkurs nie wyślesz. Przy okazji możesz się pozbyć części DMS Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 12, 2012 (edited) Zaczęło bulkać - dawać z powrotem na 12st ??? Test FFT już niżej nie zszedł cały czas 3Blg Edited September 12, 2012 by xfranek Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Report post Posted September 12, 2012 Zostaw jak jest - jak znowu fermentacja się zatrzyma, to możesz mieć problem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 13, 2012 (edited) Blg zeszło do 4,5 i bulkanie ustało. Pokołysałem trochę jeszcze fermentor. Edited September 13, 2012 by xfranek Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 14, 2012 Wczoraj zmniejszyłem temp. i chyba dlatego bulkanie ustało - ponownie dałem na 19st i bulka juz od wczoraj. Zastanawiam się jak drożdże dolnej fermentacji pracują w takiej temp. ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Report post Posted September 14, 2012 (edited) No a dlaczego mają nie pracować? Aż do temperatury granicznej (42°C?) będą pracować, jak każde drożdże. Drożdże dolnej fermentacji po prostu potrafią fermentować w niższych temperaturach niż górnej, ale stosuje się je aby uzyskać czysty smak, a nie prędkość górnych w niższych temperaturach - właśnie działają one w temperaturach niższych, ale znacznie wolniej. Przefermentuj je do końca w tych 19-20°C, nie kombinuj już. Edited September 14, 2012 by Gabe Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 14, 2012 Tak zrobię. A refermentacje w jakiej temp. przeprowadzić w takim przypadku?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 14, 2012 (edited) A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydratacji drożdży. Po przeczytaniu serii postów że ludzie rozsypują je po powierzchni i jest wszystko ok też tak zrobiłem. Od dzisiaj rehydratacja wchodzi na stałę. 3 warka i ciągle wyłapuje jakieś błędy. Edited September 14, 2012 by xfranek Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 523 1 Items Report post Posted September 14, 2012 (edited) Rehydratacja. A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydryzacji drożdży Może nie tyle co spowodowało, ale mogło spowodować. Edited September 14, 2012 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Report post Posted September 17, 2012 Zaszło do 3,5Blg i chyba koniec bulkania. Planuje poczekać teraz jeszcze 4 dni (do piątku) i lać do butelek z 4g glukozy na butelkę. Będzie ok??? Test FFT zszedł po paru dniach do 2,5Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 306 1 Items Report post Posted September 17, 2012 Jak nie schodzi niżej, to będzie ok. Wypij szybko. Quote Share this post Link to post Share on other sites