Jump to content
Sign in to follow this  
xfranek

Zatrzymana fermentacja? Co robić?

Recommended Posts

Witam. Mój Pilzner odfermentował tylko do 5Blg. 14dni fermentacji burzliwej i już 10 cichej i nie schodzi niżej. Zastanawiam się czy nie trzeba by było dodać nowych drożdży????

 

 

Skład zestawu Pilzner / Pils:

- słód pilzneñski Weyermann® 4,0 kg,

- słód karmelowy Carapils® 0,2 kg,

- chmiel aromatyczny Lubelski (PL) granulat 100 g,

- drożdże dolnej fermentacji Saflager W 34/70 11,5 g,

 

 

Zacieranie:

20 minut w temp. 50oC.

64oC i trzymać przez 30 min.

70oC i tak trzymać przez 30 minut lub do negatywnej próby jodowej.

77oC i filtrować.

 

Fermentacja 11-12C

Edited by xfranek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po cichej chcesz dodawać znowu drożdży? Trzeba było pomyśleć przed zlaniem. Dla pewności nalej trochę do słoika, dodaj drożdży piekarskich i zobacz czy odfermentuje niżej

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niecała doba testu FFT i już Blg spadło do 3. Wiem że nie powinienem przelewać na cichą ale jest to dopiero moja 3 warka i .... stało się. Co byście proponowali w takiej sytuacji?? Nowe drożdże i jeszcze raz cicha??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz to już właściwie nie ma większego znaczenia, większość ekstraktu już zostało przerobione. Ważniejsze, żeby ci dofermentowało w fermentorze, a nie w butelkach. Najwyżej na konkurs nie wyślesz.

 

Przy okazji możesz się pozbyć części DMS ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zmniejszyłem temp. i chyba dlatego bulkanie ustało - ponownie dałem na 19st i bulka juz od wczoraj. Zastanawiam się jak drożdże dolnej fermentacji pracują w takiej temp. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No a dlaczego mają nie pracować? Aż do temperatury granicznej (42°C?) będą pracować, jak każde drożdże.

 

Drożdże dolnej fermentacji po prostu potrafią fermentować w niższych temperaturach niż górnej, ale stosuje się je aby uzyskać czysty smak, a nie prędkość górnych w niższych temperaturach - właśnie działają one w temperaturach niższych, ale znacznie wolniej.

 

Przefermentuj je do końca w tych 19-20°C, nie kombinuj już.

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydratacji drożdży. Po przeczytaniu serii postów że ludzie rozsypują je po powierzchni i jest wszystko ok też tak zrobiłem. Od dzisiaj rehydratacja wchodzi na stałę. 3 warka i ciągle wyłapuje jakieś błędy.

Edited by xfranek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rehydratacja.

 

A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydryzacji drożdży

 

Może nie tyle co spowodowało, ale mogło spowodować.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaszło do 3,5Blg i chyba koniec bulkania. Planuje poczekać teraz jeszcze 4 dni (do piątku) i lać do butelek z 4g glukozy na butelkę. Będzie ok???

Test FFT zszedł po paru dniach do 2,5Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...