Jump to content
Kasanga

Ilość gęstwy po burzliwej

Recommended Posts

Witam,

Nowy sezon się zaczyna i mam zamiar tym razem planować warki nie to co w tamtym roku.

Na ile około ml. gęstwy mogę liczyć po fermentacji burzliwej .Przewidywane drożdże płynne.

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tyle dużo że obdzielisz tym jeszcze kilku piwowarów z okolicy, i nie tylko :D

 

A tak na serio to osobiście nigdy nie liczyłem dokładnie (nie mam wyskalowanych słoików ;)) ale pewnie minimum 200-250ml "żywej" gęstwy będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie jak przy suchych, których pewnie używałeś w poprzednim sezonie.

W poprzednim sezonie nie zwracałem na to uwagi tylko lałem całość po przepłukaniu. Teraz mam zamiar robić w jeden dzień minimum 2 warki 20l. na tej samej gęstwie. Muszę mieć nadprodukcję bo jak jestem skazany na wycieczkę do sklepu po "piwo" to mnie szlag trafia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz mam zamiar robić w jeden dzień minimum 2 warki 20l. na tej samej gęstwie

 

Warzyłem dwa razy podwójne warki i wiem, że gęstwy było wystarczająco ale to już zależy jak długo będziesz przechowywał gęstwę i jak mocne piwa będziesz warzył. Można przed warzeniem zasymulować sytuację w kalkulatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja z 65 litrów mam 2 litrowy słoik gęstwy, która jak osiądzie to jest około 1-1,2 litra zbitej gęstwy, ale sporo drożdży zostaje w fermentorze. Taki słoik mi starcza na 2 fermentory 65 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...