Skocz do zawartości
Kasanga

Ilość gęstwy po burzliwej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nowy sezon się zaczyna i mam zamiar tym razem planować warki nie to co w tamtym roku.

Na ile około ml. gęstwy mogę liczyć po fermentacji burzliwej .Przewidywane drożdże płynne.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tyle dużo że obdzielisz tym jeszcze kilku piwowarów z okolicy, i nie tylko :D

 

A tak na serio to osobiście nigdy nie liczyłem dokładnie (nie mam wyskalowanych słoików ;)) ale pewnie minimum 200-250ml "żywej" gęstwy będzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak przy suchych, których pewnie używałeś w poprzednim sezonie.

W poprzednim sezonie nie zwracałem na to uwagi tylko lałem całość po przepłukaniu. Teraz mam zamiar robić w jeden dzień minimum 2 warki 20l. na tej samej gęstwie. Muszę mieć nadprodukcję bo jak jestem skazany na wycieczkę do sklepu po "piwo" to mnie szlag trafia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz mam zamiar robić w jeden dzień minimum 2 warki 20l. na tej samej gęstwie

 

Warzyłem dwa razy podwójne warki i wiem, że gęstwy było wystarczająco ale to już zależy jak długo będziesz przechowywał gęstwę i jak mocne piwa będziesz warzył. Można przed warzeniem zasymulować sytuację w kalkulatorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja z 65 litrów mam 2 litrowy słoik gęstwy, która jak osiądzie to jest około 1-1,2 litra zbitej gęstwy, ale sporo drożdży zostaje w fermentorze. Taki słoik mi starcza na 2 fermentory 65 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×