Jump to content
maridom

Kompletowanie sprzętu

Recommended Posts

Na wstępie - wiem, że podobne tematy już istnieją. Dokładnie przejrzałem zarówno "przemyślenia Jejskiego", jak i "pierwsze piwo" na wiki, jak i kilka innych wątków na forum, a także składy zestawów startowych w sklepach internetowych. Moje pytanie nie wynika z lenistwa, ale z chęci upewnienia się, że o niczym nie zapomniałem.

 

Otóż, zmierzam nieuchronnie do uwarzenia swojego pierwszego piwa. Na pierwszy rzut pójdzie IPA z homebrewing.pl z ześrutowanego już słodu. Dysponuję standardowym, małym mieszkaniem w bloku. Z tego co poczytałem, do uwarzenia mojego wymarzonego piwka, potrzebuję:

  1. 3xfermentor (jeden z kranikiem do filtracji i rozlewu, jeden z rurką fermentacyjną do burzliwej i jeden "czysty" bez niczego do cichej)
  2. Filtrator (który wykonam sobie sam z wężyka z oplotu)
  3. Minimum 30 litrowy garnek z nierdzewki
  4. 1.5 metrowy, silikonowy wężyk
  5. Areometr ze skalą Balinga, termometr do >100C, termometr naklejany na fermentor, cylinder pomiarowy
  6. Mieszadło
  7. Kapsle + kapslownica (niby mam młotkową, ale z tego co czytałem to lepiej i bezpieczniej byłoby mi się zaopatrzy w Gretę)
  8. Pirosiarczyn sodu 1kg (nie za dużo? Ale jeżeli tym mam dezynfekować 30litrowy fermentor, to chyba nie...)
  9. Płyn Lugola
  10. 3x siateczki do gotowania chmielu
  11. Glukoza 1kg do refermentacji

 

Mam już wagę z dobrą dokładnością. Butelki sukcesywnie zbieram ze wszystkiego co wypiję.

 

Czy o czymś zapomniałem? Coś do powyższego zestawu powinienem dorzucić? Czegoś się pozbyć?

Z góry baaardzo dziękuję Wam za pomoc, drodzy Koledzy i Koleżanki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

od biedy starczą 2 fermentatory.

garnek może być emaliowany- tańszy ale podatny na obicia emalii

zamiast pirosiarczynu OXI -lub podobne- u mnie pirosiarczyn powodował kaszel i duszności

Share this post


Link to post
Share on other sites

to lepiej i bezpieczniej byłoby mi się zaopatrzy w Gretę

Istnieje ryzyko, że trafisz na kiepski egzemplarz i Greta będzie ucinać szyjki butelek (moja gilotynuje już od 3 warki). Rozważ kapslownicę stołową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mrblaha:

1) Cukier zamiast glukozy to z oszczędności, czy przemawia za tym coś jeszcze?

2) Czemu wywalić termometr naklejany? Wydaje mi się, że przydałoby się wiedzieć, jeśli temperatura będzie za wysoka i trza by było schładzać fermentor?

3) Czy wywalenie siateczek do chmielu nie spowoduje, że będzie on pływał w całej brzeczce? Osiądzie na dno po fermentacji burzliwej?

4) Z tego co czytałem, to 20g na 1 litr. Fermentor trza by pewnie przemyć ze 3 litrami. Zakładając, że mogę potem ten sam roztwór użyć do dezynfekcji butelek, to jedna warka "ściągnie" mi 60g piro. Może 1000 to faktycznie przesada...

 

@slawek1k

1) Tak mi się wydawało, że od biedy starczą dwa, ale w innym temacie zostałem już skutecznie przekonany, że 3 to minimum :)

2) Garnek i tak pewnie na początku pożyczę od kogoś, więc do tego tematu jeszcze wrócę...

3) OXI to to samo co nadwęglan sodu?

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mrblaha:

1) Cukier zamiast glukozy to z oszczędności, czy przemawia za tym coś jeszcze?

2) Czemu wywalić termometr naklejany? Wydaje mi się, że przydałoby się wiedzieć, jeśli temperatura będzie za wysoka i trza by było schładzać fermentor?

3) Czy wywalenie siateczek do chmielu nie spowoduje, że będzie on pływał w całej brzeczce? Osiądzie na dno po fermentacji burzliwej?

4) Z tego co czytałem, to 20g na 1 litr. Fermentor trza by pewnie przemyć ze 3 litrami. Zakładając, że mogę potem ten sam roztwór użyć do dezynfekcji butelek, to jedna warka "ściągnie" mi 60g piro. Może 1000 to faktycznie przesada...

 

@slawek1k

1) Tak mi się wydawało, że od biedy starczą dwa, ale w innym temacie zostałem już skutecznie przekonany, że 3 to minimum :)

2) Garnek i tak pewnie na początku pożyczę od kogoś, więc do tego tematu jeszcze wrócę...

3) OXI to to samo co nadwęglan sodu?

 

Pozdrawiam!

1) oszczędność

2) jeżeli masz medyczny, bezdotykowy to nadaje się świetnie (w przeciwieństwie do pomiaru temperatury ciała). Takiego naklejanego nie używałem, to się nie wypowiem.

3) siateczki tylko częściowo rozwiążą problem z pozbyciem się chmielu z brzeczki (mimo siateczek i tak będzie dużo pływać luzem). Musisz tak przelać brzeczkę do fermentatora, żeby nie było w niej chmielu podczas fermentacji. Nie wiem, czy ten zestaw nie przewiduje chmielenia na zimno - tam siateczka może się bardziej przydać.

4) polem ClO2 - http://www.mexeo.pl/pl/produkty/pieczarkarstwo/armex_5.html

 

Fermentatory lepiej kup trzy, za to przemyśl sprawę tej kaplownicy stołowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy o czymś zapomniałem? Coś do powyższego zestawu powinienem dorzucić? Czegoś się pozbyć?

:)

Napotkasz różne prawidłowe metody i sposoby postępowania oraz różne prawidłowe rozwiązania sprzętowe. Nie warzymy w takich samych warunkach i stąd te różnice, wybieraj rozwiąznia najwygodniejsze do stosowania w twoim przypadku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...