Jump to content

Jak określić błąd termometru?


Makaron
 Share

Recommended Posts

Kupiłem tymczasowy tani termometr (dopóki doczekam sie mojego laboratoryjnego koniec stycznia), problem polega na tym ,ze okłamuje mnie z temperatura. Mianowicie jak mierzyłem na sobie pokazywał 34°C ,czyli okolo 2 °C za mało - ale to może być małowiarygodny pomiar. Natomiast we wrzącej wodzie pokazuje 103°C . Jak zacierać by mieć pewność ,że zmieszczę się w odpowiednim zakresie temperaturowym?

 

PS Mam wskaznik jodowy więc mam możliwość sprawdzenia czy jeszcze znajduje się skrobia.

 

Co myślicie o tym?

 

W małej ilości wody (2:1 ,albo 2,5:1) rozpocząć w 65°C , po 40 minutach dolać wrzątku by osiągnąć 68°C na jakieś 30 min i rozpocząć filtracje woda o temperaturze 75°C , by być po bezpiecznej stronie.

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Wynika z tego, że masz błąd 3 st C w góre. Więc najprościej odejmować te 3 st od odczytu.

3 stopnie w górę było przy temperaturze 100°C, ale przy temperaturze ok 36-37°C pokazywał o dwa za mało, więc odchyłka jest nieliniowa.

Hmm... skoro przy niecałych 40°C pokazuje o 2-3 za mało, a przy 100°C o 3 za dużo, to może więc w zakresie 50-70 będzie wskazywał prawidłowo? :beer:

 

A poważnie to myślę, że plan który zaproponowałeś jest "bezpieczny" i będzie ok. Ja bym może tylko wysładzał trochę cieplejszą wodą...

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Według mnie różnica 2 st C przy zacieraniu nie ma żadnego znaczenia. Więc nie ma co sobie głowy zawracać.

Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe' date=' to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo.[/quote']

I jesteś w stanie utrzymać temp. zacieru w całej objętości bez różnicy temperatur około 2 st C przez godzinę? Wątpie.

Link to comment
Share on other sites

sklala co 1°, dokladnosc zatem calkiem przyzwoita 3% :beer:

Nie do końca. Do tego trzeba doliczyć błędy metody pomiaru oraz błędy czujki.

 

A tak wogóle to błedy dzielą się na:

 

- systematyczne

- przypadkowe

- wzgledne

- bezwględne

Link to comment
Share on other sites

Według mnie różnica 2 st C przy zacieraniu nie ma żadnego znaczenia. Więc nie ma co sobie głowy zawracać.

Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe' date=' to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo.[/quote']

I jesteś w stanie utrzymać temp. zacieru w całej objętości bez różnicy temperatur około 2 st C przez godzinę? Wątpie.

Jestem przy odpowednim przygotowaniu utrzymac temperature do 1°C ,ale duuuzo pracy mnie to kosztuje. Lodowki turystyczne, duzo wrzatku, spiwory i cierpliwosc...

 

Ale nie o tym mowa. Oczywiscie nie jestem w stanie uzyskac dokladnych efektow przy uzyciu takiego sprzetu pomiarowego jaki mam.

 

A co do dokladnosci, to grube ksiazki sa dostepne na temat bledów jako takich, nam przy warzeniu az tak to do szczescia potrzebne na szczescie nie jest, bo chyba oszalal jak po kazdym pomiarze mialbym go poprawiac na podstawie tabel a pozniej po serii pomiarow liczyc w jakim zakresie sie mniej wiecej mieszcze :beer:

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe' date=' to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo.[/quote']

I jesteś w stanie utrzymać temp. zacieru w całej objętości bez różnicy temperatur około 2 st C przez godzinę? Wątpie.

Jestem przy odpowednim przygotowaniu utrzymac temperature do 1°C ,ale duuuzo pracy mnie to kosztuje. Lodowki turystyczne, duzo wrzatku, spiwory i cierpliwosc.

I tak naprawdę wystarczy przez 15-20', przez ten czas 80% konwersji jest zrobione.

Link to comment
Share on other sites

I tak naprawdę wystarczy przez 15-20', przez ten czas 80% konwersji jest zrobione.

Różnica 7% w odfermentowaniu to przy początkowym Blg równym 12 - 0,84.

 

Czy jestesmy w stanie odczuć w smaku róznicę odfermentowania 0,84Blg

Link to comment
Share on other sites

Różnica 7% w odfermentowaniu to przy początkowym Blg równym 12 - 0,84.

No kolego inżynierze - znacznie mniej. 12tka zwykle odfermentowuje do 3blg, czyli 9*7% daje 0,63. Np. może być to różnica między odfermentowaniem do 2,8°Blg a 3,4°Blg - konia z rzędem temu kto przy naszych przyrządach pomiarowych może to zmierzyć.

Link to comment
Share on other sites

No w wypadku piw konkursowych chyba warto, w koncu musza byc idealne, ale zwykle do domowego uzytku piwo juz niekoniecznie :beer:. Chce powtorzyc bittera, czyli celuje od 9 do 11°Blg odfermetnowanie bez znaczenia, chmiele wazniejsze. Waga mi dziala w miare dobrze - a tutaj jakbym naprawde sprawdzil to bym sie zdziwil, jak "dokladna" ona jest.

Dwie rzeczy sa istotne w tym wypadku musze przekroczyc 65°C i nie moge przekroczyc 70°C wszystko. Wysladzane moze byc woda o przedziale od 75 - 80°C czyli tak czy inaczej mieszcze sie z moimi "3°C"

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Panowie czy ten 1°C no może 2°C zrujnują piwo? Bez przesady. Chociaż teraz wiem dlaczego moje miejsce w konkursach to prawie zawsze drugie. Mój termometr zawyża w górę o 1 stopień no i zawsze myślę, że będę pierwszy a jestem drugi. JK

Link to comment
Share on other sites

No w wypadku piw konkursowych chyba warto, w koncu musza byc idealne,

Dlatego lepiej popracować nad chmieleniem, które i tak przykryje różne stopnie odfermentowania.

 

I co to znaczy idealne? Czy jest jakiś wzorzec np. Pilsa?

Link to comment
Share on other sites

Dlatego lepiej popracować nad chmieleniem, które i tak przykryje różne stopnie odfermentowania.

No własnie, a skąd wiadomo jak nachmielić, skoro nie wiemy, czy piwo będzie lekko czy bardzo słodkie.

 

Co do cyferek, dla piwa 12 Blg:

- odfermentowanie 65% - FG=4.2 Blg

- odfermentowanie 73% - FG=3.2 Blg

 

Jeszcze na chłopski rozum: praktyczny zakres używanych temperatur to 64* (b.wytrawne) do 70* (b.słodkie), raptem 6 stopni. 2 stopnie to 1/3 całego zakresu. Warto powalczyć o ten 1 stopień dokładności; głównie gdy chodzi o powtarzalność procesu.

Link to comment
Share on other sites

Co do cyferek, dla piwa 12 Blg:

- odfermentowanie 65% - FG=4.2 Blg

- odfermentowanie 73% - FG=3.2 Blg

No i ja tej róznicy 1Blg w smaku nie czuje. A tym bardziej nie mierzę z dokładnością do 0,1Blg.

 

Nie mówiąc, że wogóle nie badam cukrów po cichej.

Link to comment
Share on other sites

No i ja tej róznicy 1Blg w smaku nie czuje.

Eee, powiadasz. Piwo 12-tka odfermetowane do 2 Blg będzie wytrawne do kości, a do 5 Blg będzie klejąco słodkie - a to raptem 3 Blg róznicy, i mówisz, że nie wyczujesz 1/3 z tego przedziału?

Link to comment
Share on other sites

Eee, powiadasz. Piwo 12-tka odfermetowane do 2 Blg będzie wytrawne do kości, a do 5 Blg będzie klejąco słodkie - a to raptem 3 Blg róznicy, i mówisz, że nie wyczujesz 1/3 z tego przedziału?

teraz mam na fermentacji Tripla, który stanął przy 10Blg. Wtedy to był słodki klejąco. Taki bardzo słodki.

 

Teraz jest 5,5 Blg i przestał być słodki, zaczyna być czuć bardziej goryczkę.

 

Gdyby mi ktoś dał dwa piwa, które jedno by było odfermentowane do 3Blg a drugie do 4Blg to w słodkości bym nie wyczuł.

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem tymczasowy tani termometr (dopóki doczekam sie mojego laboratoryjnego koniec stycznia), problem polega na tym ,ze okłamuje mnie z temperatura. Mianowicie jak mierzyłem na sobie pokazywał 34°C ,czyli okolo 2 °C za mało - ale to może być małowiarygodny pomiar. Natomiast we wrzącej wodzie pokazuje 103°C . Jak zacierać by mieć pewność ,że zmieszczę się w odpowiednim zakresie temperaturowym?[...]

Skoro jesteśmy tacy drobiazgowi (co popieram) to zwrócę jedynie uwaqgę, że i jeden, i drugi pomiar "kalibracyjny" jest mało wiarygodny. Temperatura wrzenia wody nie zawsze wynosi dokładnie 100°C (w kotłach energetycznych wynosi nawet 450-550°C :D ale to oczywiście inna bajka).

Cóż Kol. Makaron, nie pozostaje chyba nic innego jak warzyć, tak jak to opisałeś do momentu dostawy dokładniejszego termometru.

A może pożyczyć od kogoś dokładny termometr i "skalibrować" ten Twój w kilku punktach?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.