karawela 1 Posted September 8, 2012 Witam, rozlałem dziś piwo do butelek. Po burzliwej z 11,5 zostało 5 BLG i smak był świetny - pierwsze wchodził słodki smak słodów a zaraz potem fajna goryczka. Po cichej miałem 2,5 BLG i już ten smak słodowy pozostał gdzieś w oddali za dominującym chmielem. Pale Ale zacierałem w temp 65-69. Drożdże miałem Mauribrew Ale. No i tak zastanawiam się czy nie dałoby się zaplanować końcowego BLG? Gdyby tak z 12 BLG piwo zeszłoby mi nie niżej niż okolice 4 BLG to byłoby świetnie. Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży. Jeszcze nie mówię ostatniego słowa bo za 2 tyg okaże się jakie piwo wyszło, ale jednak głębokie odfermentowanie to nie jest dla mnie pozytywna cecha. Czy płynnymi drożdżami lepiej da się to kontrolować? Na razie boję się przechodzić na płynne bo wydaję się to nieco skomplikowane jeszcze Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted September 8, 2012 Jest kilka opcji: - zacieranie w wyższej temperaturze - dodatek laktozy lub słodzika - zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted September 8, 2012 - zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu np. suche Danstar Windsor Quote Share this post Link to post Share on other sites
karawela 1 Posted September 8, 2012 (edited) Hmm a jak się zabija drożdże? // Planuję kupić większą ilość chmielu w szyszkach. Jak najlepiej go przechowywać? Mam słoiki hermetycznie zamykane lub zwykłe więc może do nich i do lodówki? Albo do suchego ciemnego pomieszczenia gdzie temp średnia to 16C? Edited September 8, 2012 by karawela Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted September 8, 2012 - zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu A co z nagazowaniem? Kolega chyba nie dysponuje kegiem i butla... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted September 8, 2012 Hmm a jak się zabija drożdże? Też mnie to zastanawia, nigdy o tym nie słyszałem. Pewnie można podgrzać, ale to już będzie prawie piwo pasteryzowane. W winiarstwie drożdże zabija się pirosiarczynem potasu, żeby otrzymać wino o wymaganej słodkości. Ale w piwo jadące siarką chyba nie będzie zbyt dobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ijon 5 Posted September 8, 2012 Jak koledzy wspomnieli zatrzeć na słodko w wyższej temperaturze i zadać płytko fermentujące drożdże. U mnie S33 kończyły na on 4 BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
antonio 3 1 Items Posted September 8, 2012 i jak smaczne wyszlo piwko wtedy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted September 8, 2012 ... no i wyższe Blg początkowe np.13 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ijon 5 Posted September 8, 2012 Osobiście wolne mniej słodkie piwa. Ale jak ktoś lubi słodsze to powinno smakować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 8, 2012 A ją bym inaczej podszedł do tematu. Słodkość kontroluje się nachmieleniem. Czyli bym zmniejszył goryczke i nachmielenie na aromat. To spowoduje że piwo będzie bardziej slodowe i będzie wydawać się bardziej tresciwe. Do tego kapka karmeliwych slodow i odpowiednie drożdże. Moim zdaniem tylko zmniejszenie odfermentowania spowoduje że piwo straci na pijalności, stanie się kleiste i ciężkie w odbiorze. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
karawela 1 Posted September 8, 2012 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Spróbuje kontrolować i BLG początkowym i chmielem. A czy ktoś napisałby czy wystarczy przechowywać chmiel w szyszkach w słoiku zwykłym / hermetycznie zamykanym w ciemnym pomieszczeniu o temp 16C czy jednak lodówka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 8, 2012 Zamrażalka. Granulat nie zjmuje dużo miejsca. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
karawela 1 Posted September 8, 2012 Pisałem o szyszkach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 8, 2012 Pisałem o szyszkach To była sugestia. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 9, 2012 Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży. Nie tędy droga. Piwo musi odfermentować do końca. Jak przedwcześnie spowolnisz ten proces to w końcu drożdże i tak dokończą robotę, tyle że w butelkach. Quote Share this post Link to post Share on other sites