Jump to content
karawela

Kontrolowanie poziomu odfermentowania?

Recommended Posts

Witam, rozlałem dziś piwo do butelek.

Po burzliwej z 11,5 zostało 5 BLG i smak był świetny - pierwsze wchodził słodki smak słodów a zaraz potem fajna goryczka. Po cichej miałem 2,5 BLG i już ten smak słodowy pozostał gdzieś w oddali za dominującym chmielem.

Pale Ale zacierałem w temp 65-69. Drożdże miałem Mauribrew Ale.

No i tak zastanawiam się czy nie dałoby się zaplanować końcowego BLG? Gdyby tak z 12 BLG piwo zeszłoby mi nie niżej niż okolice 4 BLG to byłoby świetnie.

Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży.

Jeszcze nie mówię ostatniego słowa bo za 2 tyg okaże się jakie piwo wyszło, ale jednak głębokie odfermentowanie to nie jest dla mnie pozytywna cecha.

Czy płynnymi drożdżami lepiej da się to kontrolować? Na razie boję się przechodzić na płynne bo wydaję się to nieco skomplikowane jeszcze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm a jak się zabija drożdże?

 

// Planuję kupić większą ilość chmielu w szyszkach. Jak najlepiej go przechowywać? Mam słoiki hermetycznie zamykane lub zwykłe więc może do nich i do lodówki? Albo do suchego ciemnego pomieszczenia gdzie temp średnia to 16C?

Edited by karawela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm a jak się zabija drożdże?

 

 

Też mnie to zastanawia, nigdy o tym nie słyszałem. Pewnie można podgrzać, ale to już będzie prawie piwo pasteryzowane.

W winiarstwie drożdże zabija się pirosiarczynem potasu, żeby otrzymać wino o wymaganej słodkości. Ale w piwo jadące siarką chyba nie będzie zbyt dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak koledzy wspomnieli zatrzeć na słodko w wyższej temperaturze i zadać płytko fermentujące drożdże. U mnie S33 kończyły na on 4 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście wolne mniej słodkie piwa. Ale jak ktoś lubi słodsze to powinno smakować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ją bym inaczej podszedł do tematu. Słodkość kontroluje się nachmieleniem. Czyli bym zmniejszył goryczke i nachmielenie na aromat. To spowoduje że piwo będzie bardziej slodowe i będzie wydawać się bardziej tresciwe. Do tego kapka karmeliwych slodow i odpowiednie drożdże. Moim zdaniem tylko zmniejszenie odfermentowania spowoduje że piwo straci na pijalności, stanie się kleiste i ciężkie w odbiorze.

 

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Spróbuje kontrolować i BLG początkowym i chmielem.

 

A czy ktoś napisałby czy wystarczy przechowywać chmiel w szyszkach w słoiku zwykłym / hermetycznie zamykanym w ciemnym pomieszczeniu o temp 16C czy jednak lodówka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży.

Nie tędy droga. Piwo musi odfermentować do końca. Jak przedwcześnie spowolnisz ten proces to w końcu drożdże i tak dokończą robotę, tyle że w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...