Skocz do zawartości
karawela

Kontrolowanie poziomu odfermentowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozlałem dziś piwo do butelek.

Po burzliwej z 11,5 zostało 5 BLG i smak był świetny - pierwsze wchodził słodki smak słodów a zaraz potem fajna goryczka. Po cichej miałem 2,5 BLG i już ten smak słodowy pozostał gdzieś w oddali za dominującym chmielem.

Pale Ale zacierałem w temp 65-69. Drożdże miałem Mauribrew Ale.

No i tak zastanawiam się czy nie dałoby się zaplanować końcowego BLG? Gdyby tak z 12 BLG piwo zeszłoby mi nie niżej niż okolice 4 BLG to byłoby świetnie.

Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży.

Jeszcze nie mówię ostatniego słowa bo za 2 tyg okaże się jakie piwo wyszło, ale jednak głębokie odfermentowanie to nie jest dla mnie pozytywna cecha.

Czy płynnymi drożdżami lepiej da się to kontrolować? Na razie boję się przechodzić na płynne bo wydaję się to nieco skomplikowane jeszcze ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest kilka opcji:

- zacieranie w wyższej temperaturze

- dodatek laktozy lub słodzika

- zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm a jak się zabija drożdże?

 

// Planuję kupić większą ilość chmielu w szyszkach. Jak najlepiej go przechowywać? Mam słoiki hermetycznie zamykane lub zwykłe więc może do nich i do lodówki? Albo do suchego ciemnego pomieszczenia gdzie temp średnia to 16C?

Edytowane przez karawela

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

- zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu

 

A co z nagazowaniem? Kolega chyba nie dysponuje kegiem i butla...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm a jak się zabija drożdże?

 

 

Też mnie to zastanawia, nigdy o tym nie słyszałem. Pewnie można podgrzać, ale to już będzie prawie piwo pasteryzowane.

W winiarstwie drożdże zabija się pirosiarczynem potasu, żeby otrzymać wino o wymaganej słodkości. Ale w piwo jadące siarką chyba nie będzie zbyt dobre.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak koledzy wspomnieli zatrzeć na słodko w wyższej temperaturze i zadać płytko fermentujące drożdże. U mnie S33 kończyły na on 4 BLG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście wolne mniej słodkie piwa. Ale jak ktoś lubi słodsze to powinno smakować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ją bym inaczej podszedł do tematu. Słodkość kontroluje się nachmieleniem. Czyli bym zmniejszył goryczke i nachmielenie na aromat. To spowoduje że piwo będzie bardziej slodowe i będzie wydawać się bardziej tresciwe. Do tego kapka karmeliwych slodow i odpowiednie drożdże. Moim zdaniem tylko zmniejszenie odfermentowania spowoduje że piwo straci na pijalności, stanie się kleiste i ciężkie w odbiorze.

 

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Spróbuje kontrolować i BLG początkowym i chmielem.

 

A czy ktoś napisałby czy wystarczy przechowywać chmiel w szyszkach w słoiku zwykłym / hermetycznie zamykanym w ciemnym pomieszczeniu o temp 16C czy jednak lodówka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży.

Nie tędy droga. Piwo musi odfermentować do końca. Jak przedwcześnie spowolnisz ten proces to w końcu drożdże i tak dokończą robotę, tyle że w butelkach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×