Skocz do zawartości

Czempiński browar domowy


Rekomendowane odpowiedzi

jedna dzis sobie uwarzylem alta :D

 

warka nr 7 altbier:

 

3,7kg monachijski

0,3kg karmelowy jasny

40g marynki

drozdze s-33

 

zacieranie:

63st-40minut

72st-30minut

 

wysładzanie:

3x5litrów

 

do gotowania poszło 25litrów

 

dalsze pomiary bede znac nad ranem aktualnie chlodzi sie na balkonie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

rekordowa wydajnosc 87procent. Wyszlo 22litry o poziomie blg 15 ale to chyba dlatego ze nie gotowalem pelna godzine bo z gara mi wykipialo i zrobilo sie male pole bitwy w kuchni. Wieczorem uwodnilem safale s O4 i juz rano ladnia pianka w fermentatorze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

warka nr 11

 

polsko-amerykanskie ale

 

pilznenski 2,5kg

pszeniczny 1kg

karmelowy jasny 0,5kg

 

marynka 25g

lubelski 30g

palisade 50g

drożdże us-05

 

zacieranie 1h w 67stopniach

wygrzew 76 stopni

 

chmielenie godzinka marynka i odrobina palisade, reszta palisade i lubelski na 5 minut gotowania

 

nastepna warka saison. ide jak burza normalnie :D

czekoladowe zabutelkowane dzisiaj, zeszlo z 16blg do 7blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka nr 12 - Saison

 

 

pilznenski 2,5kg

pszeniczny 1kg

karmelowy jasny 0,5kg

caraaroma 0,2kg

marynka 15g

lubelski 10g

curacao 20g

skorki pomaranczy i cytryny (po dwa owoce)

miod wielokwiatowy cały sloiczek

drozdze s33

 

zacieranie 60minut w 62st, 20minut w 72 st, 76st wygrzew

marynka w 5 minucie gotowania, lubelski na ostatnie 5 minut, curacao na 15 minut, skorki na 10minut, miod na 10minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka nr 13

 

miodowe urodzinowe

 

3kg pilznenski

1kg pale ale

0,3kg biscuits

0,3kg karmelowy jasny

szczypta marynki i duzo east kent golding

miod sztuczny, miod wielotwiatowy

drozdze us 05

 

zacieranie 67-20 minut, 72-40minut

wyszlo 15blg i 17 litrow

3dnia fermentacji dodam jeszcze miod

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka nr 14 american pale ale

 

4,5kg pale ale

0,5kg karmelowy jasny

 

50g tomahawk

20g marynka

50g cascade

 

zacieranie prawie 1,5h 68-64stopnie

 

chmielenie 50g tomahawk na godzine, marynka na 30minut, cascade 50g na 5 minut

 

drozdze us-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

kolejne dwie wareczki w planach american pale ale: 2,5kg pale ale, 2kg pszeniczny, 0,2kg karmelowy, drozdze american ale weast coast , chmiel cascade,

piwo karmelowe: 2,5kg pale ale, 1kg pilznenski, 1kg carahell, 0,2kg cara gold chmielu raczej nie bede dodawal

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

amerykanska pszenica wyszla znakomita schodzi rownie szybko ;)

Dzisiaj warzenie piwa karmegowego:

pale ale 3kg

pilznenski 1kg

cara hel 0,8kg

cara gold 0.2kg

chmiel resztka lubelskiego na chlodzenie

drozdze us-05

robiony karmel jesszcze nie wiem w jakich ilosciach ale dam na koniec gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

warka nr 23

 

pilznenski 5kg

carahell 0,3kg

caramel pils 0,3kg

karmelowy jasny 0,1kg

plaki ryzowe 0,5kg

 

67st - 30minut

73st - 30minut

76st - mashout

 

sorachi ace 15g - 60minut

sorachi ace 10g - 30minut

trawa cytrynowa - 5minut

sorachi ace 25 - wylaczenie palnika

 

drozdze us-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr 24

 

pale ale 3,8kg

crystal 0,2kg

 

67st - 60minut

76 - mashout

 

apollo 15g - 60minut

centenial 10g - 30minut

cascade 5g - 30minut

centenial 10g, cascade 20g - 5minut

drozdze mangrove burton ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr 25

 

pale ale 4kg

pilznenski 0,5kg

bursztynowy 0,5kg

karmelowy czerwony 0,25kg

karmelowy jasny 0,2kg

 

drozdze us-05

 

chmielenie w trakcie opracowania :P

mam summit 50g i apollo 50g moze ktos cos doradzi? chce je jakos wymieszac i wykorzystac w calosci w tym american amber ale

Edytowane przez antonio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka nr 26

 

extra special bitter

 

skladniki identyczne jak z etykiety angielskiego sniadania z Pinty, bede probowac ulozyc cos podobnego, plan jest taki:

 

5kg pale ale

0,5kg carared

0,2kg caramunich II

0,2kg caramunich III

chmiel east kent golding 100g

 

zacieranie:

65st przez 40 minut

72st przez 30 minut

drozdze s 04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.