Jump to content
Sign in to follow this  
antonio

Czempiński browar domowy

Recommended Posts

Miło mi poinformować kolegów i koleżanki, że właśnie od dzisiaj przeszedłem na wyższy etap wtajemniczenia piwowarstwa domowego i zacząlem zacierać tak jak należy. Pierwsze zacierane piwko to zestaw belgijskiego pale ale z browamatora. przepis podawał 20litrów piwa i 12blg. Mi wyszło 17 litrów i 10 blg. Niestety skopałem wysładzanie troszke. Ale był to mój pierwszy raz i mam nadzieję, że prawie 8 godzin w kuchni zaowocuje wyśmienitym piwkiem za kilka tygodni :)

Ze sprzętu, który posiadam to 2 fermentatory, garnek 30 i 40litrów, około 100 pustych butelek i wiele innych drobiazgów potrzebnych do robienia piwka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej. Martwi mnie tylko kiepska wydajność i sposób jej usprawnienia. Wysładzałem 3x4litry wody o temp około 76st.

Teraz tylko chłodnica i jeszcze zbuduję "lodówkę" ze styropianu do PETów aby utrzymywać w miarę stabilną temperaturę podczas fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajnością się nie przejmuj, za jakiś czas nie będziesz miał z tym problemów. Na początku ważniejszy jest smak piwa niż jego ilość. Przyjdzie taki moment, że zdziwisz się dlaczego w instrukcji podają tylko 20 litrów skoro Tobie bez problemu wychodzi 24 np. Radzę wysładzać w sposób ciągły. Przygotuj sobie odpowiednio wcześniej kilkanaście litrów wody o temp 80°. Dolewaj ją systematycznie tak żeby młóto było zawsze zalane.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

belgijskie pale ale na drozdzach s-33 po 6 dobach fermentacji w temp 19stopni zeszlo dopiero do 6blg z okolo 11blg. chyba burzliwa bedzie dlugo trwala. dzialac cos w tej sprawie? fermentatorem juz bulalem dwa razy. moze podniesc lekko temperature? w smaku fajne piwko ale malo slodowe zakonczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 1 Belgian Pale Ale

kończy się fermentacja burzliwa.

 

Warka nr 2 India Pale Ale

- pale ale Weyermann 4,4kg

- Caraamber 0,3kg

- challenger 20g

- marynka 40g

- fuggles 30g

- drożdze US-05

 

zacieranie:

67stopni-60minut

72stopnie- ???

76stopni i filtracja

 

chmielenie:

marynka cała w 5 minucie gotowania

challenger w 35 minucie gotowania

fuggles 10g na 3 minuty przed końcem gotowania

fuggles na zimno

 

Taki jest plan. Jak długo zacierać w temperaturze 72stopnie?

Myślę, że zacznę zacierać w 15litrach wody.Będzie dobrze?

Wysładzanie postaram się zrobić w ciągłości.

Chmiel na cichej dać w pończosze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 India Pale Ale

- pale ale Weyermann 4,4kg

- Caraamber 0,3kg

- challenger 20g

- marynka 40g

- fuggles 30g

- drożdze US-05

 

zacieranie:

67stopni-60minut

72stopnie- 15 minut

76stopni i filtracja

 

chmielenie:

marynka cała w 5 minucie gotowania

challenger w 35 minucie gotowania

fuggles 30g na 3 minuty przed końcem gotowania

 

Wysładzałem w ciągłości za poradą kolegi, w sumie do wysładzania użyłem 15 litrów wody. przed gotowaniem brzeczka miała 12blg po chmieleniu wyszło około 14 blg więc tak jak było zaplanowane. W sumie wyszło 17 litrów. Poprawiła się wydajność i z tego się cieszę. Drożdze dodane suche niestety o 5 rano w temperaturze 21stopni. Wiem trochę za zimno ale teraz piwko jest już w temp 23 stopnie i czekam na start fermentacji. Mam nadzieję, że us-05 zjedzą ładnie to co mają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/gallery/image/2628-screen-beer/

co sądzicie o takim składzie na AIPA?

mogłym dochmielic troche bardziej zeby wyszlo okolo 60ibu. mam zamiar otrzymac cos na wzor rowing jacka czyli fajne aromatyczne cytrusowe ipa. moze dodac jeszcze jakis chmiel? zacieranie jednotemperaturowe przez godzine w 67-68st

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka belgian blond ale

 

3kg pilznenski

0,5kg wiedenski

0,5kg pszeniczny

0,3kg biscuits

 

30g challenger

30g styrian goldings

 

40 min 67-65st

20 min 72st

wygrzew 76st

 

wysladzanie ciagle, lacznie do chmielenia poszlo okolo 22litrow

 

chmielenie challenger na 60min i styrian goldings na 15min

 

gestosc koncowa 12blg, 18,5litrow. Duzo odparowalo podczas gotowania ze wzgledu na to, ze gotowalem bez pokrywki aby pozbyc sie naj najbardziej dms. Bardzo duzo przelom mialem.

 

Cala warka zajela mi 6godzin wiec juz widze troche wieksza organizacje u siebie podczas warzenia.

 

Rano okolo 5 zadalem suche drozdze T 58 i jeszcze sie nie namnozyly coz czekam caly czas dam im sie zastanowic

Share this post


Link to post
Share on other sites

AIPA

 

3kg pale ale

0,5 kg wiedenskiego

0,5 kg pszenicznego

300g carapilis

chinook

cascade

drozdze us-05

 

zacieranie:

64-62st przez 60'

72st przez 20'

78st koniec

 

wysładzanie:

3x5litrów 78st

 

do warzenia poszlo 23litry to jest akurat max mojego gara zacierno-warzelnego. zobaczymy ile zostanie po chmieleniu

Edited by antonio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...