Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • elroy

      Aktualizacja!   08.09.2017

      Strona w trakcie prac aktualizacyjnych. Wiele modułów może nie działać jeszcze poprawnie, podobnie jak z niektórymi tłumaczeniami. 
      Błędy, sugestie, pomoc w temacie: https://www.piwo.org/forums/topic/24536-nowa-wersja-piwoorg-sugestie-problemy-błędy/
      Proszę koniecznie użyć opcji: oznacz jako przeczytane (w prawej części forum, na górze i dole strony)  
przemski

receptura: Pale Ale & Bitter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

będę wdzięczny za Wasze uwagi do poniższych receptur, zarówno do słodów jak i chmielenia

oba piwa zamierzam robić na Nottinghamach i zacierać jednotemperaturowo w 67*, warki po 40L

 

PALE ALE

zależało mi na piwie dość jasnym i różniącym się od bittera ale nie chciałem robić z samego słodu Pale Ale stąd dodatek niezbyt ciemnego słodu karmelowego

co do chmielenia to wzorzec zaczerpnięty z jakiejś receptury w sieci tylko przeliczony na podwójną warkę - nie umiem ocenić czy jest OK choć skusiło mnie użycie jednego rodzaju chmielu - upraszcza zakupy :)

 

gallery_3439_143_75863.jpg

 

 

BITTER:

pierwotnie wyszedłem od receptury na klona Fuler's London Pride ale dodałem trochę czekoladowego i lekko pomieszałem w chmieleniu - nie wiem czy na korzyść :)

 

gallery_3439_143_123582.jpg

 

 

będę wdzięczny za Wasze uwagi

 

(bazowałem na tym co dostępne w piwodzieju, bo nie chcę sprowadzać każdego słodu z innego sklepu...)

 

PS. czy angielskie słody pale ale które można kupić np w twojbrowar.pl robią jakąś zasadniczą różnicę w stosunku do pale ale z Wayermana czy Castle Malting? warto płacić więcej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ale w recepturach jest gips

Masz rację - nie znam programu i patrzyłem na IBU, a tam zero. Przepraszam za zamieszanie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pale ale

Nie znam słodu caraamber,używałeś go w takich ilościach już wcześłniej? Ja bym chyba dodał go mniej, pozatym reszta wygląda dobrze.

 

Bitter

 

troszkę dużo czekoladowego. Dodałbym go troszkę mniej tak z 60-70g

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

caraamber - chciałem dać do 5% słodu karmelowego ale jaśniejszego niż użyty w bitterze i tak padło na caraamber

mogę wymienić na jakiś inny słód karmelowy jeśłi coś żle wykombinowałem z tym caraamber albo dać go mniej

 

rozumiem że chmielenie z grubsza OK :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie ok jak lubisz Challangera na aromat.

Jak masz możliwość to weź EKG na bittera. Bardziej "klasyczny" wyjdzie.

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

WItam

 

Podłącze się pod temat. W poniedziałek przelałem na cichą swojego bittera i zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Czy warto w ogóle przy tym piwku się w to bawić, a jeśli tak to jaki chmiel polecacie i w jakiej ilości. Przy warzeniu użyłem northern brewer i fuggles. Z angielskich chmieli mam jeszcze EKG.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możesz chmielić na zimno ale osobiście w bitterach za tym nie przepadam. Wole dorzucić 20g EKG na ostatnie kilka minut gotowania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×