Jump to content
przemski

receptura: Pale Ale & Bitter

Recommended Posts

Witam,

będę wdzięczny za Wasze uwagi do poniższych receptur, zarówno do słodów jak i chmielenia

oba piwa zamierzam robić na Nottinghamach i zacierać jednotemperaturowo w 67*, warki po 40L

 

PALE ALE

zależało mi na piwie dość jasnym i różniącym się od bittera ale nie chciałem robić z samego słodu Pale Ale stąd dodatek niezbyt ciemnego słodu karmelowego

co do chmielenia to wzorzec zaczerpnięty z jakiejś receptury w sieci tylko przeliczony na podwójną warkę - nie umiem ocenić czy jest OK choć skusiło mnie użycie jednego rodzaju chmielu - upraszcza zakupy :)

 

gallery_3439_143_75863.jpg

 

 

BITTER:

pierwotnie wyszedłem od receptury na klona Fuler's London Pride ale dodałem trochę czekoladowego i lekko pomieszałem w chmieleniu - nie wiem czy na korzyść :)

 

gallery_3439_143_123582.jpg

 

 

będę wdzięczny za Wasze uwagi

 

(bazowałem na tym co dostępne w piwodzieju, bo nie chcę sprowadzać każdego słodu z innego sklepu...)

 

PS. czy angielskie słody pale ale które można kupić np w twojbrowar.pl robią jakąś zasadniczą różnicę w stosunku do pale ale z Wayermana czy Castle Malting? warto płacić więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale ale

Nie znam słodu caraamber,używałeś go w takich ilościach już wcześłniej? Ja bym chyba dodał go mniej, pozatym reszta wygląda dobrze.

 

Bitter

 

troszkę dużo czekoladowego. Dodałbym go troszkę mniej tak z 60-70g

Share this post


Link to post
Share on other sites

caraamber - chciałem dać do 5% słodu karmelowego ale jaśniejszego niż użyty w bitterze i tak padło na caraamber

mogę wymienić na jakiś inny słód karmelowy jeśłi coś żle wykombinowałem z tym caraamber albo dać go mniej

 

rozumiem że chmielenie z grubsza OK :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie ok jak lubisz Challangera na aromat.

Jak masz możliwość to weź EKG na bittera. Bardziej "klasyczny" wyjdzie.

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

WItam

 

Podłącze się pod temat. W poniedziałek przelałem na cichą swojego bittera i zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Czy warto w ogóle przy tym piwku się w to bawić, a jeśli tak to jaki chmiel polecacie i w jakiej ilości. Przy warzeniu użyłem northern brewer i fuggles. Z angielskich chmieli mam jeszcze EKG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...