Grzegorz 0 Posted September 7, 2012 Witam zaczynam przygodę z domowym piwem i kompletuję cały sprzęt pomyślałem że może ktoś ma niepotrzebne akcesoria i chętnie odstąpi lub odsprzeda zna niewielkie pieniądze poszukuje: - Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszczelką - Kapsle miękkie 26 mm - Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym - Reduktor osadów - Miarka do glukozy/cukru 2/4/6g - Kapslownica dwuramienna Greta - Termometr ciekłokrystaliczny - Areometr (Ballingomierz) Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted September 7, 2012 (edited) Witam zaczynam przygodę z domowym piwem i kompletuję cały sprzęt pomyślałem że może ktoś ma niepotrzebne akcesoria i chętnie odstąpi lub odsprzeda zna niewielkie pieniądze poszukuje: - Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszczelką - Kapsle miękkie 26 mm - Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym - Reduktor osadów - Miarka do glukozy/cukru 2/4/6g - Kapslownica dwuramienna Greta - Termometr ciekłokrystaliczny - Areometr (Ballingomierz) Myślisz że ktoś ma zbędny fermentor kapsle lub areometr(pozostałe to zbędne fanaberie)? Chyba że ktoś kończy przygodę z piwowarstwem.Myślę że wypełnienie profilu pomogło by znaleźć sąsiada do wspólnych zakupów Edited September 7, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
karawela 1 Posted September 7, 2012 Niezła lista życzeń Ja mogę odstąpić miarkę i reduktor. Po 2 warkach będziesz chciał jednak kupić dokładną wagę zamiast bawić się z tą miarką Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted September 7, 2012 (edited) Daruj sobie reduktor osadów, zupełnie nie przydatna rzecz. Resztę możesz kupić w sklepie, bo chyba nie sądzisz, że ktoś odsprzeda Ci balingomierz albo kapsle? edit: chłopaki byli szybsi Edited September 7, 2012 by Fidel Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 7, 2012 - Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszczelką - Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym - Reduktor osadów Te rzeczy radze kupic nowe. Chyba, ze lubisz kwasne piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepo 26 1 Items Posted September 7, 2012 ja bym dodał do listy: -aaaaa, raz w tygodniu osobę do mycia butelek ... a tak na serio to np: - Miarka do glukozy/cukru 2/4/6g a nie lepiej.... wygodniej.... no i faster, odważyć odpowiednią ilość surowca do re-fermentacji i dodać do piwa tuż przed kapslowaniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sp5 4 1 Items Posted September 8, 2012 Witam zaczynam przygodę z domowym piwem i kompletuję cały sprzęt pomyślałem że może ktoś ma niepotrzebne akcesoria i chętnie odstąpi lub odsprzeda zna niewielkie pieniądze poszukuje: - Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszczelką - Kapsle miękkie 26 mm - Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym - Reduktor osadów - Miarka do glukozy/cukru 2/4/6g - Kapslownica dwuramienna Greta - Termometr ciekłokrystaliczny - Areometr (Ballingomierz) Witaj może napisz w profilu skąd jesteś. Nie chciałbym , żeby to zabrzmiało brutalnie ale jeśli szukasz od początku oszczędności na sprzęcie to lepiej sobie chyba darować. W HB taki zestaw jak opisałeś kosztuje nowy 125 PLN , do tego kupisz sobie jakiś brewkit i możesz zacząć Generalnie, nikt się nie pozbywa raczej takich rzeczy które opisałeś, chyba że likwiduje Browar , ale wtedy przeważnie te zestawy są dużo większe i raczej dla osób które już mają pierwsze kroki za sobą. Pamiętaj o środkach dezynfekcyjnych, zamiast miarki lepiej kup wagę (elektroniczna na allegro około 20 PLN) Dobry i własny sprzęt to podstawa a i hobby to raczej inwestycje niż zyski Pozdrawiam Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted September 9, 2012 Mam zbędną rurkę do rozlewu, ale uważam ją za rzecz tak bezsensowną, że szkoda nawet pieniędzy by ją wysłać. Szybciej nalewa mi się bezpośrednio z kranu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted September 9, 2012 Posłałem PW Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz 0 Posted September 9, 2012 Dziękuje Wszystkim za pomoc i otwarcie mi oczy zrobiłem zamówienie sprzętu Quote Share this post Link to post Share on other sites