lodzia_gacon 0 Posted September 7, 2012 Cześć, Właśnie zaczynam moją przygodę z domowym piwowarstwem, na początku BrewKit Geordie Lager, w związku z tym mam parę pytań : 1. W instrukcji napisane jest że zawartość puszki trzeba rozmieszać z wada, proszę o pomoc czy to ma być wrzątek, czy trzeba zagotować wodę wraz z zawartością puszki, czy wystarczy zwykła woda w temp. pokojowej 2. Czy podczas fermentacji burzliwej fermentor ma być szczelnie zamknięty, i czy trzeba co parę dni mieszać brzeczkę ? 3. Czy ( w przypadku brewkita) trzeba przeprowadzać fermentacje cichą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted September 7, 2012 1. Najlepsza by była przegotowana, ale różne są szkoły. chodzi o to, żeby się ładnie rozpuściło 2. Nieszczelnie, nie mieszać (nie zaglądać, nic nie wsadzać, zmierzyć blg po tygodniu) 3. Niekoniecznie. Niektórzy nie przeprowadzają cichej nawet przy zacieranych piwach Quote Share this post Link to post Share on other sites
lodzia_gacon 0 Posted September 7, 2012 Bardzo dziękuje Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted September 7, 2012 Poczytaj i obejrzyj filmiki http://www.piwo.org/topic/7272-prosze-o-pomoc/ Quote Share this post Link to post Share on other sites